Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2018

Χωρίς πολλά λόγια




                                           



Οι χρήστες του διαδικτύου και ιδιαίτερα των κοινωνικών δικτύων όπως το προσωποβιβλίο γνωρίζουν ότι καθημερινά σχεδόν το γνωστό μας Facebook, μας υπενθυμίζει  αναρτήσεις μας περασμένων ετών. Προχθές, 8-3-17 μου θύμισε ένα «Περί τοπικών» στα Χανιώτικα Νέα με τίτλο: «Χορταριασμένων και «παγωμένων» Νεωρίων το ανάγνωσμα».
·         Ανατρέχοντας στον σχετικό φάκελο «ΝΕΩΡΙΑ» βρήκα και ένα ακόμα πιο πρόσφατο άρθρο στα Χ.ν.με τίτλο: «Τα φαντάσματα των Νεωρίων κάνουν πάρτι»(1-11-17).
·         Τι λέγαμε, εν ολίγοις, σ’ αυτά; Στο πρώτο θυμίζαμε επακριβώς τις πανηγυρικές δηλώσεις της δημοτικής αρχής  τον Οκτώβριο του 2016 για την παραχώρηση από το Υπ. Πολιτισμού  της χρήσης των Νεωρίων στο δήμο Χανίων. Για πέντε χρόνια. Με τους ίδιους όρους που είχαν παραχωρηθεί και πέντε χρόνια πριν αλλά έληξε η παραχώρηση το 2014 χωρίς  ο δήμος Χανίων να έχει υλοποιήσει κανέναν από τους όρους.
·         Τότε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας είχε δηλώσει  ότι αντίθετα με ότι έκαναν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, θα τηρηθούν οι όροι και θα γίνουν οι μελέτες που απαιτούνται «χωρίς πολλά λόγια». Επίσης είχε πει ότι θα γίνει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία για το θέμα των χρήσεων για ένα χρόνο!
·         Στο δεύτερο άρθρο τονίζαμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ απολύτως από τα παρακάτω που απαιτούν οι όροι παραχώρησης. Και το μόνο που βλέπουμε οι Χανιώτες και επισκέπτες είναι τα «φαντάσματα» των εμβληματικών βενετσιάνικων Νεωρίων.
                                 Όροι παραχώρησης
·           Η απόφαση του Υπ. Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) γράφει :«Η έγκριση δόθηκε με τον όρο να κατατεθεί από πλευράς Δήμου ολοκληρωμένη πρόταση αποκατάστασης, ανάδειξης και επανάχρησης των Νεωρίων η οποία θα περιλαμβάνει αρχιτεκτονική και στατική μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων. Η μελέτη χρήσεων θα πρέπει να στοχεύει στη διατήρηση του ενιαίου χαρακτήρα του χώρου και την υποστήριξη του μνημειακού – μουσειακού χαρακτήρα, με την επισήμανση της αρχικής λειτουργίας του χώρου και της σχέσης του με τη θάλασσα».
·          Ακόμα ένας όρος λέει ότι ο δήμος Χανίων πρέπει να βρει και να παραχωρήσει άλλο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ χώρο ανάλογο (σε έκταση-τετραγωνικά) με τα Νεώρια που τώρα χρησιμοποιεί ως αποθήκες η Εφορεία Αρχαιοτήτων.
                                           Τίποτα
·         Από όλους τους παραπάνω όρους, αλλά και την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής ότι  ΑΜΕΣΑ θα ακολουθούσε δημόσια διαβούλευση για το θέμα των χρήσεων μέχρι  και σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τι έχει υλοποιηθεί;                               
·         Απολύτως ΤΙΠΟΤΑ.  Γιατί;
·         Επειδή: Στα δύο χρόνια που ήδη πέρασαν δεν έχει  γίνει καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία για τις χρήσεις και μάλιστα  «για ένα χρόνο» (!!!) όπως είχε υποσχεθεί  το 2016 η δημοτική αρχή.
·         Δεν έχει προκηρυχθεί ή ανατεθεί (μέσω Προγραμματικής Σύμβασης στο Πολυτεχνείο Κρήτης όπως συζητήθηκε) καμία μελέτη.
·          Το καλοκαίρι που μας πέρασε(2017) έγινε μια συζήτηση με επιτροπή από το Πολυτεχνείο Κρήτης για την ανάθεση των απαιτουμένων μελετών μέσω ερευνητικού έργου και υπογραφή προγραμματικής σύμβασης(Π.Σ.).
·          Το Πολυτεχνείο  απάντησε. Με αναλυτική πρόταση και προϋπολογισμό. Γύρω στις 600.000 ευρώ. Μάλιστα κοινοποίησε την πρότασή του και στην Αντιπεριφέρεια και στην Περιφέρεια. Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Απόστολου Βουλγαράκη. Ότι εφόσον ο δήμος το θέλει θα συμμετέχει η Περιφέρεια για ένα τόσο σημαντικό μνημείο μας. Ο δήμος, δεν απάντησε…ακόμα.

                                  «Καλές ιδέες»!!!
·         Η Υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2018 τα Νεώρια  μαζί με τον δήμαρχο Χανίων. Ερωτώμενη, μίλησε γενικώς και αορίστως  για «αξιόλογα κτήρια» (!!)  και επισήμανε  ότι «θέλουμε με το Δήμαρχο και την Περιφέρεια να δούμε πως μπορούν αυτά να αξιοποιηθούν ώστε να φιλοξενήσουν δράσεις πολιτισμού»
·         Σε ερώτηση δε πως μπορούν  να βρεθούν τα χρήματα για την αποκατάσταση των Νεωρίων η κ. Κονιόρδου απάντησε ότι «όταν υπάρχουν καλές ιδέες, όλοι μπορούν να βοηθήσουν. Και ο Δήμος και η Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού θα βοηθήσει» όπως χαρακτηριστικά είπε. 
·         Διαφωτιστική η υπουργός! Κάλυψε την δημοτική αρχή που δεν είχε να πει απολύτως τίποτα για τα δυο χρόνια απραξίας. Και συγχρόνως έστριψε δια της υποσχετικής … χρηματοδότησης!  
·         Εδώ πάμε να χάσουμε –για άλλη μια φορά- την πενταετή παραχώρηση  αφήνοντας να περάσουν δυο χρόνια ΑΠΡΑΚΤΑ. Δεν έχουμε ακούσει «καλές ιδέες» για τις χρήσεις. Μελέτη δεν έχουμε αναθέσει ενώ το Πολυτεχνείο μας  ζητά την υπογραφή μιας Π.Σ. Δημοτικό χώρο μετακίνησης των εργαστηρίων της Αρχαιολογίας δεν έχουμε βρει.
·          Και φυσικά, απ’ όσο ξέρουμε, δαπάνη (που είναι και υψηλή) εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό  δεν έχουμε.
·         Τι νόημα έχει να μιλάμε για χρηματοδότηση αποκατάστασης;
·          Ο Ραν ταν πλαν πάντως, έχει την άποψη ότι η δημοτική αρχή Χανίων τηρεί επακριβώς την αρχική δέσμευσή της του 2016. Και αφήνει τον χρόνο να περνά…
 «χωρίς πολλά λόγια»...



 Χανιώτικα Νέα 12-3-18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου