Τρίτη, Μαρτίου 13, 2018

Πότε θα συσταθεί φορέας διαχείρισης ;





Δέκατο όγδοο στα θέματα ημερήσιας διάταξης του αυριανού Δημοτικού συμβουλίου Χανίων διαβάζουμε ότι είναι  η «Παραχώρηση της χρήσης του Κέντρου Πολλαπλών Δραστηριοτήτων Μίκης Θεοδωράκης για την πραγματοποίηση του ετήσιου συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Γλωσσικής Ορθοδοντικής».
·         Είναι η δεύτερη φορά, αν δεν με απατά η μνήμη μου, που έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο εισήγηση, για την παραχώρηση της αίθουσας πολλαπλών Δραστηριοτήτων «Μίκης Θεοδωράκης». Δηλαδή του παλιού τελωνείου όπως  το ξέραμε.
·         Η πρώτη ήταν όταν  πριν ένα περίπου μήνα έγινε εισήγηση παραχώρησης για μια εκδήλωση ιδρύματος.
·         Υπήρξαν τότε φωνές από δημοτικούς συμβούλους που ρωτούσαν με ποια κριτήρια παραχωρείται η αίθουσα. Και ποιος είναι αυτός που κρίνει σε ποιόν θα δοθεί ή όχι.
·         Η επιχειρηματολογία που ακούστηκε από την δημοτική αρχή αφορούσε την αξιοπιστία και το κύρος του συγκεκριμένου ιδρύματος που θα έκανε εκδήλωση.
·         Τούτη τη φορά, λοιπόν, διαβάζοντας για την νέα παραχώρηση, τα ζωάκια της στήλης και ο Ραν ταν πλαν  μου έβαλαν κάποιες νέες ερωτήσεις.
·         Και επειδή δεν έχω απαντήσεις τις καταγράφω εδώ μαζί με το «σκεπτικό» τους. Μήπως και απαντηθούν στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο.
                                   Κλειστό  ή μισο-ανοικτό;
·         Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε το φθινόπωρο, οπότε έγιναν τα δεύτερα εγκαίνια του έργου με την παρουσία του Μίκη, το έργο του παλιού τελωνείου χρειάζεται ακόμα ένα αρκετά μεγάλο ποσό –γύρω στις 250.000 ευρώ- για να ολοκληρωθεί. Και βέβαια όλο τον καιρό είναι κλειστό. Δεν λειτουργεί.  
·         Αλλά όπως βλέπουμε δεν είναι ακριβώς κλειστό. Αφού παραχωρείται σε κάποιους.
                          Παραχώρηση ή ενοικίαση ;
·         Το πρώτο «ευκολάκι» ερώτημα είναι: Όταν γράφουμε «παραχώρηση» εννοούμε άνευ ενοικίου ή έναντι αντιτίμου τινός;  Όχι τίποτα άλλο δηλαδή, αλλά επειδή «καήκαμε» στην κολοκυθιά της ερμηνείας της λέξης «παραχώρησης» του στρατοπέδου Μαρκοπούλου που ουσιαστικά είναι ενοικίαση, να ξέρουμε τώρα τι εννοείται με την λέξη «παραχώρηση». Τα συνέδρια συνήθως πληρώνουν αίθουσες. Ο δήμος θα βγάλει κανένα φράγκο…ή μπααα;
·         Η αμέσως επόμενη ερώτηση είναι: και αν είναι να βγάλουμε φράγκο-ευρώ, ποιός τιμολογεί και ποιος θα τα εισπράττει; Ο δήμος Χανίων ή η ΚΕΠΠΕΔΗΧ ;
                                  
                         Κρισιμότερο και επιβεβλημένο
·         Και ιδού η κρίσιμη  ερώτηση: Ποιος είναι και πού είναι ο ΦΟΡΕΑΣ διαχείρισης του Πολύκεντρου  του παλιού τελωνείου;
·         Διότι, είτε είναι κλειστό, είτε ολίγον …έγκυος-συγνώμη- ολίγον και για ολίγους ανοικτό, το βέβαιο είναι ότι για το χώρο του παλιού τελωνείου οφείλει ΑΜΕΣΑ να συσταθεί φορέας διαχείρισης. Ήδη οι διαδικασίες όφειλαν να έχουν ξεκινήσει. Το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί σε λεπτομέρειες δεν σημαίνει ότι ο φορέας δεν πρέπει να συσταθεί. Πιθανότατα, και λογικά -ας το εξετάσουν οι νομικοί- πρέπει να συσταθεί και για να παραλάβει το έργο μαζί με το δήμο Χανίων.
·         Στον φορέα αυτόν εξ άλλου, πρέπει να συμμετέχει απαραιτήτως (σύμφωνα με το παραχωρητήριο από την τότε Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου) και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης.
·         Αυτή η διαδικασία χρειάζεται κάποιο χρόνο. Ίσως και ένα χρόνο και πλέον. Στο φορέα διαχείρισης μάλλον φαίνεται να συμμετέχει και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ. Δεν μπορεί όμως μόνη της να «παριστάνει» τον φορέα διαχείρισης. Είτε θα τροποποιηθεί το καταστατικό της ΚΕΠΠΕΔΗΧ είτε θα συσταθεί –το σωστότερο αν διαβάσει κανείς το παραχωρητήριο- νέος φορέας.
·         Ωστόσο, κι ενώ έχουν αρχίσει οι επιλεκτικές ή όχι παραχωρήσεις,  για τον φορέα διαχείρισης δεν έχει ακουστεί τίποτα.  Έτσι όμως δεν μπορεί να γίνει προγραμματισμός. Και φυσικά  και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης αδικείται όσο το θέατρο «μισο -ανοίγει» χωρίς αυτό να συμμετέχει και να προγραμματίζει και τις δικές του εκδηλώσεις ή θεατρικές παραγωγές.
·         Ενώ μπορούν να επωφελούνται του κενού που υπάρχει στην διαχείριση του χώρου κάποιοι εκτός Χανίων.
·         Δηλαδή,  με εισήγηση δημάρχου ή αντιδημάρχου το Δημοτικό Συμβούλιο  θα αναλαμβάνει τον «ρόλο» του φορέα διαχείρισης κάθε φορά;
·         Και η σύσταση φορέα θα  «σπρώχνεται»  κάτω από το χαλί  επειδή κάνει και…

…ΤΖΙΖΖΖ ;

Χανιώτικα Νέα 13-3-18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου