Παρασκευή, Δεκεμβρίου 01, 2017

Από τον απελθόντα πρύτανη Βασίλη Διγαλάκη Απολογισμός στο Μέλλον Στρατηγικός σχεδιασμός που –όχι τυχαία- πέτυχε





Εθνικό ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος»  29 Νοέμβριου 2017.  Μικρός ο χώρος για όσους Χανιώτες θέλησαν να παρακολουθήσουν μαζί με τις αρχές της πόλης μας , ακαδημαϊκούς, διοικητικούς  και άλλα μέλη της κοινότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης την δημόσια εκδήλωση απολογισμού του έργου του απερχόμενου πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βασίλη Διγαλάκη.
·         Συμβολική, ωστόσο, η επιλογή του, όπως εξήγησε ο ίδιος. Για να τιμήσει και να θυμηθούμε όλοι ότι η επαναστατική για τον καιρό της εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα ξεκίνησε με νομοσχέδια που ετοιμάστηκαν το 1913 και με τον πρώτο νόμο που ψήφισε ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος με το Β.Δ. της 26-8-1914!
                                       Στρατηγικό  πολυδιάστατο σχέδιο
·         Στρατηγικό σχέδιο με συγκεκριμένες προτάσεις για μία και μόνο θητεία, όπως είχε δηλώσει εξ’ αρχής ο κ. Διγαλάκης και είχε προτείνει μαζί τους συνεργάτες του αντιπρυτάνεις στην κοινότητα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ψηφίστηκε και –κάτι πολύ σπάνιο- το στρατηγικό αυτό σχέδιο υλοποιήθηκε και μάλιστα εν μέσω της πολιτικο-οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διανύουμε.
·         Ένα «προεκλογικό» σχέδιο που επίσης προβλήθηκε ώστε να μπορεί να συγκριθεί με το παραχθέν τετραετές έργο της πρυτανείας του. Γραπτά και τα δύο. Επειδή τα γραπτά μένουν. Και μπορούν να συγκριθούν με τα αναφερόμενα αποτελέσματα  για όσους τυχόν θα ήθελαν να μειώσουν το έργο της θητείας αυτής.
·          Ένα έργο που είναι μετρήσιμο και ορατό ως εικόνα και αξιολόγηση του Πολυτεχνείου Κρήτης πανελλαδικά αλλά και διεθνώς.
·         Ιδού πώς και τι πέτυχε με όσα εισαγωγικά και ο ίδιος ανέφερε:
·         «Με ιδιαίτερη συγκίνηση ολοκληρώνω την πρυτανική μου θητεία, μια από τις πλέον δημιουργικές περιόδους της ζωής μου, αν και προέρχομαι επαγγελματικά από τους ιδιαίτερα απαιτητικούς τομείς της Τεχνολογικής Έρευνας και της Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας. ….Προωθήσαμε δυναμικά την Αριστεία, χωρίς ποτέ να παραμελήσουμε τους αδύναμους της κοινότητάς μας. Αφοσιωθήκαμε με εξωστρέφεια στην κοινωνία των Χανίων, στην οποία συνεχίζουμε να προσφέρουμε με πολυδιάστατο τρόπο τις αναβαθμισμένες εκπαιδευτικές, ερευνητικές, πολιτιστικές και αθλητικές μας δυνατότητες. Η δραματική υποχρηματοδότηση και οι αγκυλώσεις του κράτους όχι μόνο δεν μας πτόησαν αλλά μας ώθησαν να καταστούμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί και καινοτόμοι για το κοινό μας Μέλλον. …Συνεχίζουμε ενωμένοι με σκληρή δουλειά και σχέδιο για το μέλλον»
                              Παρεμβάσεις               
·         Αυτό το «ενωμένοι», φάνηκε και από την ενθουσιώδη προσφώνηση που έκανε στον κ. Διγαλάκη, ο νέος, από 1η Δεκεμβρίου, πρύτανης κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος. Με θερμότατα λόγια, ουσιαστικά μίλησε για τιτάνιο έργο που συντελέστηκε σε συνθήκες κρίσης για την χώρα και όχι καλές συνθήκες εντός του Πολυτεχνείου Κρήτης. Λειτούργησε, είπε, με τρόπο αναπτυξιακό. Τον ευχαριστούμε όπως και τους αντιπρυτάνεις επειδή μας  αφήνει το Πολυτεχνείο σε αναπτυξιακή και προοδευτική πορεία.
·         Δύσκολα ένας νέος πρύτανης μιλά έτσι για το έργο του απερχόμενου. Αφού αποτελεί πλέον και για τον ίδιο μια πρόκληση και την ΕΥΘΥΝΗ να συνεχίσει στα χνάρια του και να πάει το ίδρυμα ακόμα πιο ψηλά. Φαίνεται όμως ότι και ο νέος πρύτανης έχει την φιλοδοξία, την πρόθεση και το μεράκι να το κάνει.
·         Ειλικρινή και έντιμο χαρακτήρισε ο παρών στην εκδήλωση πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης κ. Οδ. Ζώρας, τον Βασίλη Διγαλάκη. Το εντύπωμα της Διοίκησης του Β. Διγαλάκη , το αποδοτικό του έργο σε ακαδημαϊκό, ερευνητικό, οικονομικό και διοικητικό επίπεδο είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστεί από την νέα πρυτανική αρχή, είπε μεταξύ πολλών άλλων.
·         Ανάλογη τοποθέτηση έκανε σε παρέμβασή της η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κυρία Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.
·         Ο Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του Μ.Ι.Τ.  μίλησε -μεταξύ άλλων-για  «ισχυρό κοινωνικό πρόσημο» που αφήνει o B. Διγαλάκης.
·         Επίσης ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γ. Στασινός μίλησε για την πολύτιμη συμβολή του πολυδιάστατου έργου  του Πολυτεχνείου στην ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας από τη μάστιγα της ανεργίας.
                                            Επιμύθιο
·         Ο περιληπτικός απολογισμός της θητείας του ήδη βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του www.digalakis.tuc.gr.
·         Σε τίτλους μόνο αναφέρουμε: «Ακαδημαϊκή Αριστεία και καινοτομία», «Πολυτεχνείο των Χανιωτών», «Πολυδιάστατη Φοιτητική μέριμνα», «υποδομές στο μέλλον», «Αναπτυξιακή συμμαχία έρευνας και επιχειρηματικότητας»,  «Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης», «Διοικητικός εκσυγχρονισμός», «Οικονομική Τάξη και Ευρωστία».
·         Αλήθεια πώς τα κατάφεραν όλα αυτά ο απελθών πρύτανης και οι συνεργάτες του μέσα σ αυτήν την οικονομική συγκυρία και ένα διχασμένο ίδρυμα που παρέλαβαν;
·         Η δική μας απάντηση, κοινής λογικής, είναι: Με σχέδιο, επιμονή, αισιοδοξία, ικανότητα, αγάπη στο ίδρυμα, αγάπη στην Κρήτη, τα Χανιά, την πατρίδα μας. Και ΔΟΥΛΕΙΑ. Πολλή δουλειά όμως.
·         Και επειδή υπάρχουν διάφορες παραπολιτικές φήμες και αιχμές για την πρόθεση του κ. Διγαλάκη να πολιτευθεί. Μήπως αξίζει να αναρωτηθούμε, τι θέλουμε επιτέλους; Για λειψανδρία ανθρώπων στην πολιτική ζωή του τόπου μας, δεν μιλάμε διαρκώς όλοι στην κοινωνία και τα κοινωνικά δίκτυα; Ανθρώπων που έχουν επαγγελματικές διακρίσεις -και μάλιστα υψηλές στην περίπτωση Διγαλάκη – ώστε να υπάρχει εγγύηση ικανότητας και συνέπειας;
·         Όταν τέτοιοι άνθρωποι- που τους ψάχνουμε με τον φανό του Διογένη- υπάρχουν, γιατί τάχα, αντί να τους ενθαρρύνουμε να βάλουν το κεφάλι τους στον  πολιτικό ντορβά, θεωρούμε κάτι σαν υστεροβουλία μια –ενδεχόμενη-θεμιτή  φιλοδοξία να προσφέρουν και στην πατρίδα τους;
·          Καταληκτικά: Συμβολική η επιλογή του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», για την παρουσίαση του απολογισμού του. Όπως και ο τίτλος του που αναφέρεται στο ΜΕΛΛΟΝ.
·         Γενικά, λοιπόν, «ο συνειρμών, συνειρμείτω» (Ελύτης). Κατά που κρίνει ότι συμφέρει τον τόπο.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου