Τρίτη, Ιουλίου 25, 2017

Στο Εθνικό ίδρυμα Ερευνών και μελετών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος Μας «ανέβασε» η πολιτισμική πανδαισία Της παρουσίασης του βιβλίου «Η κυρία Έλενα Βενιζέλου» της Ζωής Μητσοτάκη



                 











Ήταν μια ζεστή βραδιά η χθεσινή στον ατμοσφαιρικό αύλειο χώρο  του Μεγάρου Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης στην Χαλέπα του Εθνικού ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Κ Βενιζέλος.

·         Ήταν μια πολιτισμική πανδαισία που «μας ανέβασε» όπως έλεγε και το τραγούδι «Υou raised me up” των Rolf Lovland και Brendan Graham.
·         Βλέπετε το θέμα του  βιβλίου  «Η Κυρία Έλενα Βενιζέλου » της Ζωής Μητσοτάκη, έτσι όπως γράφτηκε και παρουσιάστηκε από μια πλειάδα γλαφυρών ομιλητών, αλλά κυρίως ο τρόπος που η αείμνηστη φίλη Ζωή Μητσοτάκη προσέγγισε  την προσωπικότητα της δεύτερης γυναίκας του Εθνάρχη, μας έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσουμε την «άγνωστη», εν πολλοίς, Ελενα Σκυλίτση Βενιζέλου.
·         Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν με σεβασμό και αγάπη στην συγγραφέα Ζωή Μητσοτάκη που ναι μεν δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τούτο το βιβλίο της με την ξαφνική φυγή της. Όμως είχε ήδη ολοκληρώσει την  δύσκολη έρευνα και ένα πολύ μεγάλο μέρος του βιβλίου Το πρώτο «ντραφτ» θα μπορούσε να πει κανείς.
·         Συγκινημένοι οι ομιλητές, συγκινημένη η οικογένεια της Ζωής συγκινημένοι όλοι εμείς οι Χανιώτες που άλλωστε γνωρίζαμε, εκτιμούσαμε αγαπούσαμε και είχαμε συνεργαστεί με τη Ζωή Μητσοτάκη.
·         Το έργο είναι γραμμένο έτσι που να διαβάζεται ευχάριστα και με πολύ φωτογραφικό υλικό. Έτσι όπως ήταν η επιθυμία της Ζωής Μητσοτάκη. Και ανάμεσα στο εκτενές  ερευνητικό υλικό της, παρουσιάζονται και γράμματα. Πολλά ενδιαφέροντα γράμματα-ντοκουμέντα. Γράμματα «ερωτικά» -τρυφερά,του εθνάρχη στην Έλενα. Γράμματα της Έλενας  στην επιστήθια φίλη της, την δική μας Φλωρεντίνη Καλούτση (που τα έθεσε υπ όψη της Ζωής ο γιός της , ο μουσικός μας Γιώργος Καλούτσης).
·         Περιλαμβάνει  ξεχωριστή αναφορά  στα έργα που χρηματοδότησε η Έλενα τόσο στα Χανιά όσο και στην άλλη Ελλάδα. Εργα που μας παρουσίασε (με την γνωστή της ευαισθησία και  υπεύθυνη τεκμηρίωση) η επίσης γνωστή για  την αγάπη της και το συγγραφικό της έργο για τα Χανιά μας, η  αρχιτέκτων Αιμιλία Κλάδου Μπλέτσα. Εξαιρετική φυσικά και η παρουσίαση από τον  Άγγελο Δεληβορριά, ακαδημαϊκό, πρ. διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη και  την συγγραφέα Ελένη Κεχαγιόγλου, φιλόλογο, υπεύθυνη εκδόσεων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (επιμελήτρια έκδοσης).Συντονιστής και  μία από τις «ψυχές» της έκδοσης είναι ο Γιώργος Κουκουράκης, επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος . Η άλλη είναι  η Αριστέα Ξανθουδάκη.  Συνοπτική αναφορά στο έργο της Ζωής Μητσοτάκη έκανε η Αργυρώ Χανιωτάκη – Σμυρλάκη, γραμματέας του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος.
·         Το βιβλίο, όπως είπε και ο Γενικός Δ/ντής του ιδρύματος κ. Νίκος Παπαδάκης είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται από όλους ανεξαρτήτως ιστορικών ενδιαφερόντων. Κάτι σαν ιστορικό μυθιστόρημα, όπως είπαν άλλοι ομιλητές. Αλλά αληθινό. Βιογραφικό. Άλλωστε το ίδρυμα  στοχεύει και σ αυτό: Στους πολλούς αναγνώστες των εκδόσεών του.
·          Το Λύκειο Ελληνίδων Χανίων ανακηρύχθηκε εταίρος του ιδρύματος λόγω των δεσμών και της συνεργασίας του με το ίδρυμα κατά τα πολλά χρόνια που η Ζωή Μητσοτάκη ήταν πρόεδρός του αλλά και λόγω της μεγάλης  δωρεάς που  το Λύκειο Ελληνίδων Χανίων έκανε στο ίδρυμα: Την δωρεά του κρεβατιού πάνω στο οποίο πέθανε ο Βενιζέλος στο Παρίσι.
·         Αλλά και το φινάλε ήταν μαγικό. Αφού η κόρη της Ζωής, η Αφροδίτη Μητσοτάκη-Περάκη (η οποία ευχαρίστησε και εκ μέρους της αδελφής της Σταυρούλας για την τιμή –πολιτιστικό μνημόσυνο στο πρόσωπο της μητέρας  τους) γνωστή πιανίστα και η ίδια, συνόδευσε την σοπράνο μας που κάνει καριέρα στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, την Χρυσούλα Περάκη  σε δυο τραγούδια. Η Χρυσούλα Περάκη με την ξεσηκωτική υπέροχη  φωνή της ερμήνευσε εξαιρετικά το τραγούδι από το φάντασμα της όπερας “Wishing you were somehow here again” του Andrew Lloyd Webber και  το υπέροχο “You raise me up” των Rolf Lovland και Brendan Graham.
·         Όλοι  μας χάρισαν μια μαγική βραδιά.
·         You raised us upMας …ανεβάσατε!
·         Φύγαμε γεμάτοι πολιτισμική πληρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου