Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2017

Σουγιούλ, μία Χανιώτικη Οπερέτα
















Ενθουσίασαν τους Χανιώτες χθες στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων οι 40 έφηβοι μέλη της εφηβικής Χορωδίας του δήμου Χανίων Ενώ σήμερα στις δυο παραστάσεις (6.30 και 2100) αναμένεται κοσμοπλημμύρα όπως και χθες. Άλλωστε όποιος δεν πάει θα χάσει. Θα χάσει μια πρωτότυπη Χανιώυικη οπερέτα και τους τους εφηβους μας να τα τραγουδούν με κέφι και να υποδύονται τους ρόλιυς τους με μπριο. Θα χάσει τις διαχρονικές μελωδίες 16 τραγουδιών του Σουγιούλ από τα περίπου 700 που έχει γράψει .Τραγούδια επιλεγμένα και διασκευασμένα για τριφωνική χορωδία από τον μεγάλο μας μουσικό δάσκαλο και καλλιτέχνη Γιώργο Καλούτση, με τον διαχρονικό του συνεργάτη και πιανίστα Νίκο Περάκη.
Η υπόθεση του λιμπρέτου (γραμμένου από τον Πολυχρόνη Κουτσάκη) εξελίσσεται στο καφενείο του Αποστόλη στην Αθήνα του 1935. Τάβλι, κουτσομπολιό, έρωτες, ιστορίες μοναξιάς, ιστορίες σκαμπρόζικες, όλα σε πρόζα με κωμικές καταστάσεις και ατάκες όπως απαιτεί άλλωστε το είδος της οπερέτας..
Τραγουδήσαμε και ψιλοχορέψαμε (πάνω στο κάθισμά μας) μαζί με τα παιδιά τραγούδια της εποχής των γονιών μας που πλέον είναι και τραγούδια του σήμερα Και φυσικά μέσω της γενιάς των εφήβων μας και τραγούδια του αύριο.
¨Μπέμπα", " Το τραμ το τελευταίο" "Απόψε το κορίτσι θέλει θάλασσα" "Χαράμι" "Άστα τα μαλλάκια σου" "Φίλησέ με" , " Για μας κελαηδούν τα πουλιά" "Μπιρμπίλω". Βαλσάκια, σουίνγκ, οριεντάλ, ζεϊμπέκικο. Συνόδευε στο πιάνο ένας από τους καλλίτερους και καταξιωμένους και εκτός Κρήτης πιανίστες μας ,ο Νίκος Περάκης. Και ένα πολύ καλό μπουζούκι στο τέλος από τον Λεωνίδα Μανωλακάκη.
Επανειλημμένα τα μπιζαρίσματα. Δεν ήθελε να φύγει ο κόσμος .Έτσι που μετά το τέλος και των ευχαριστιών του κ Καλούτση και της προέδρου του συλλόγου γονέων της Χορωδίας κυρίας Μελμπομένης Σκουλά, παίχτηκε από τον Νίκο Περάκη και τραγουδήθηκε από τα παιδιά ένα ποτ πουρί όλων των τραγουδιών. Κέφι, δουλειά, ταλέντο, νιάτα,, Η Δύναμη μας ως πόλη. 
                                               Χρειάζεται σοβαρη ενίσχυση
Αλλά θέλει σοβαρή ενίσχυση το όλο εγχείρημα. Οικονομική και ουσιαστική. Αν θέλουμε να παραμείνει μόνιμα και να πλουτίζει σταθερά με συνέπεια και μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό το πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης. Οι καλλιτέχνες και το ανθρώπινο υλικό υπάρχουν και προσφέρονται. Δεν φτάνουν όμως για ένα αποτέλεσμα που να μπορεί να σταθεί πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά.
Χρειάζεται να ακολουθηθεί από τους αρμόδιους η αρχαία ρήση: "Δος μοι πα στω και τα γαν κινάσθω".
Η είσοδος είναι ελεύθερη και σήμερα. Με προαιρετική συνεισφορά για τις ανάγκες χρηματοδότησης της παράστασης από τον Σύλλογο γονέων και συντελεστών στήριξης της Εφηβικής Χορωδίας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου