Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017

Σε ίδιο μήκος τιμητικού «κύματος» αν και στην άλλη άκρη της γης Χανιά Κρήτης και Πέρθη Δυτ.Αυστραλίας · Οι πανηγυρικές, τιμητικές εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης



           
Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώθηκαν  στα Χανιά οι πανηγυρικές εκδηλώσεις της 76ης επετείου της Μάχης της Κρήτης. Μια Μάχη που άλλαξε την πορεία του Β΄ παγκοσμίου πολέμου όπως πανθομολογείται πλέον από τους ιστορικούς.
·         Η Κρήτη, τα Χανιά,  δεν έπαψαν και δεν θα πάψουν ποτέ να τιμούν με λαμπρές εκδηλώσεις την Μάχη της Κρήτης. Όσο κι αν τα χρόνια περνούν κι όσο κι αν η παρουσία των επιζόντων βετεράνων, Κρητικών αλλά και Αυστραλών και Νεοζηλανδών αγωνιστών της,  φυσιολογικά μειώνεται.
·         Μάλιστα, όπως φάνηκε από την πανηγυρική τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε και φέτος  η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων τόσο στο συμμαχικό νεκροταφείο της Σούδας όσο και στο γερμανικό νεκροταφείο στο Μάλεμε αλλά και το περασμένο Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, οι τιμητικές αυτές εκδηλώσεις εμπλουτίζονται.
·          Φέτος στις εκδηλώσεις στα Χανιά αλλά και σε άλλους δήμους του νομού  παρέστη και ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ.John Griffin.
·         Δυστυχώς, φέτος δεν παρέστησαν κάποιοι από τους τελευταίους Αυστραλούς Νεοζηλανδούς και βρετανούς βετεράνους αγωνιστές. Καθώς η μεγάλη απόσταση και το κουραστικό ταξίδι δεν τους το επέτρεψαν.
·         Ευτυχώς όμως εδώ στα Χανιά είχαμε την τιμή και την χαρά να δούμε άλλη μια φορά  τον τελευταίο Κρητικό βετεράνο της Μάχης της Κρήτης (και πολλών άλλων μετέπειτα μαχών και της αντίστασης). Τον εκατόχρονο, φέτος, κ. Νίκο Κοπάση. Να παρίσταται και να είναι ένας εκ των κεντρικών ομιλητών στο συμμαχικό στρατηγείο όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση. Κεντρικό  λιτό μήνυμα του κ. Κοπάση ότι «Η Ειρήνη δεν είναι αυτονόητη και πρέπει όλοι μας να εργαζόμαστε για την διατήρησή της , όπως με κάθε τρόπο πρέπει όλοι μας να αγωνιστούμε ενάντια στην τρομοκρατία και τον σκοταδισμό που απειλούν τον πολιτισμό μας και τις πανανθρώπινες αξίες μας».
                       


                               Νέο οπτικοακουστικό υλικό

·          Ανάλογα τιμητική και λαμπρή ήταν η εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων το βράδυ του Σαββάτου 20 Μαΐου.
·         Όπου ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Βουλγαράκης,  μέσα σε ένα κατάμεστο ακροατήριο τίμησε  τον βετεράνο κ. Νικόλαο Κοπάση. 
·         Eπίσης τίμησε και τον σκηνοθέτη  του ντοκιμαντέρ « Beyond the Battallion» Νεοζηλανδό κ.Michael Havas (συνδημιουργός είναι ο κ.Julian Arahanga)  μετά την πρώτη πανελλήνια προβολή του ντοκιμαντέρ  τους.
·         Αυτό ήταν και η αφορμή για να ληφθεί απόφαση και να ανακοινωθεί από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Απ. Βουλγαράκη, ότι ξεκινά μια πανελλήνια προσπάθεια για την συλλογή και ανάδειξη οπτικοακουστικού υλικού σχετικά με την Μάχη της Κρήτης. Το οποίο θα προβληθεί του χρόνου, ως ένα νέο ιστορικό στοιχείο.
                                          Η Αυστραλιανή ξιφολόγχη
·         Προφανώς θα είναι ευπρόσδεκτο και ανάλογο υλικό (αντίγραφα έστω) το οποίο μπορεί να βρίσκεται στα χέρια επιζόντων βετεράνων ή τα χέρια των οικογενειών τους  στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Μεγάλη Βρετανία.
·          Κάτι που είδαμε να συμβαίνει ήδη φέτος στα Χανιά, όπου ο συλλέκτης κ. Νίκος Λαλαούσης με τη σύζυγό του, κάλεσαν τον Αυστραλιανό πρέσβη κ. Griffin στο σπίτι τους και του έδειξαν μια αυστραλιανή ξιφολόγχη –κειμήλιο της Μάχης της Κρήτης.
                      






                                 Στην Πέρθη ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ
·         Όπως εμείς εδώ τιμούμε τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς που έλαβαν μέρος στη Μάχη της Κρήτης μαζί με τους Κρητικούς, έτσι και στο Περθ Αυστραλίας το εκεί προξενείο και ο Πρόξενος κ. Αντ. Κολιάδης διοργανώνει κάθε χρόνο μαζί με την ελληνική κοινότητα και διοργάνωσαν και φέτος πανηγυρική εκδήλωση για να τιμηθεί η Μάχη της Κρήτης.
·         Οι φωτογραφίες είναι από την ανάρτηση του ελληνικού προξενείου Πέρθης κατά την οποία , φέτος, τιμήθηκε η 76η  επέτειος με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο  Πεσόντων στο Kings Park του Περθ. Ξεχωριστή θέση είχε βέβαια η συμμετοχή της Κρητικής αδελφότητας αλλά και το ελληνικό σχολείο του St Andrews που όπως κάθε χρόνο (και σε κάθε δραστηριότητα της ελληνικής κοινότητας συμμετέχει με ελληνικό χρώμα δράσεων.
·         Επίσης φέτος στις  εκδηλώσεις  στο Kings Park  παρέστη ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ , αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος που, εν μέσω μεγάλης συγκίνησης, απένειμε τιμητικά μετάλλια σε δυο παρόντες βετεράνους Αυστραλούς αγωνιστές  τους William Taylor και Norman Eaton (φωτο ). Την τελετή τίμησαν επίσης με την παρουσία τους –μεταξύ άλλων-ο πολιτειακός Υπουργός Paul Papalia, οι πολιτειακοί Βουλευτές Παναγιώτης Κατσαμπάνης, Margaret Quirk, Simon Millman, Liza Harvey, εκπρόσωποι των Αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και ομογενειακών οργανώσεων και πολλοί Έλληνες και Κρητικοί που ζουν στην Πέρθη.
Την ίδια μέρα στην Βουλή της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ, ο ελληνοαυστραλός βουλευτής Παναγιώτης Κατσαμπάνης τίμησε τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνο Φλώρο ενώ ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ χάρισε με την σειρά του μια τιμητική πλακέτα στον κ. Κατσαμπάνη καθώς και στον αντιδήμαρχο του Περθ Δημήτρη Λημνιό, δύο Έλληνες που προσφέρουν διαρκώς στην Ελλάδα ακόμα κι αν βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
             







                                  Μνημείο Μάχης της Κρήτης
·          Φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, έγινε γνωστό ότι τόσο ο πρόξενος  στην Πέρθη κ. Αντ Κολιάδης, όσο και  οι Ελληνες και Κρητικοί της ελληνικής κοινότητας σχεδιάζουν να αναγείρουν  και ξεχωριστό μνημείο  της Μάχης της Κρήτης προκειμένου να τιμάται εις τον αιώνα τόσο η Μάχη της Κρήτης όσο και οι δεσμοί μεταξύ των Ελλήνων, Κρητών και Αυστραλών αγωνιστών.
·         Πρόταση της στήλης προς τον αντιπεριφερειάρχη κ Απ. Βουλγαράκη είναι να έλθει σε επαφή με το ελληνικό προξενείο Πέρθης αλλά και την ελληνική κοινότητα (πρόεδρος ο  καθηγητής κ. Σαββας Παπασσάβας) ώστε να βρεθούν τρόποι γνωστοποίησης της αναζήτησης  οπτικοακουστικού υλικού για την Μάχη της Κρήτης που μπορεί να κατέχουν Αυστραλοί αγωνιστές ή οικογένειές τους. Από την άλλη, θα μπορούν να προτείνουν την προβολή του ντοκιμαντέρ  Beyond the Battallion” στην Πέρθη. Και, γιατί όχι, στην εποχή της τεχνολογίας όπου ζούμε,  του χρόνου στα πλαίσια των εκδηλώσεων μας για την Μάχη της Κρήτης, μια ζωντανή με Skype σύνδεση  Χανίων –Πέρθης  σε παράλληλη εκδήλωση των δύο πόλεων.   



 xaniotika nea 29-5-17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου