Δευτέρα, Μαΐου 29, 2017

Ενας μικρός χαιρετισμός

Προσθήκη λεζάντας
 Την 31 Μαρτίου 1945,  ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης  (τρίτος από αριστερά και μετά απ αυτόν ο Μάρκος Σπανουδάκης, αρχηγός της ΕΟΔΠ  που είχε κάνει τις συζητήσεις με το Συμμαχικό στρατηγείο, πήρε έγκριση και παραβρέθηκε στην ανταλλαγή ). Ο Κ. Μητσοτάης αντηλλάγη για δεύτερη φορά, μαζί με 9 συντρόφους του, με τριπλάσιους γερμανούς αιχμαλώτους, λίγο πριν από την παράδοση των Γερμανών στα Χανιά. Η ανταλλαγή Ελλήνων πολιτών με Γερμανούς στρατιωτικούς, υπήρξε μοναδική στην ιστορία του Β' παγκοσμίου πολέμου και χρειάστηκε να εγκριθεί από την ανώτατη συμμαχική και γερμανική ηγεσία. Για την ιστορία οι 10 αγωνιστές που ανταλλάχτηκαν ήταν: Κων/νος Μητσοτάκης, Περικλής Βάνδουλας,Γιάννης Σπανουδάκης(αδελφός του Πολυχρόνη) Τζώρτζ Κόλινς,Τάσος Νινολάκης,Γιώργος Δαρμάρος,Ματθαίος Βαλαδάκης, Κλειώ Αμοιραδάκη και Γιάννη Πολυχρονάκης.
Μητσοτάκης υπουργός συντονισμού κυβέρνησης Καραμανλή.Νεραίδα Χανίων. Συνάντηση για τοπικά θέματα.  Δεξιά του ο "νομομαθής" όπως τον έλεγε, Πολυχρόνης Σπανουδάκης , αριστερά ο Παύλος Παυλάκης.
Ο Κων/νος Μητσοτάκης είναι ο μόνος πολιτικός που η πτώση της δικτατορίας τον βρίσκει στις φυλακές. Εδώ κατά στα Χανιά το 1974 κατά την ημέρα αποφυάλισής του τον υποδέχτηκαν φίλοι και κόσμος πολύς. Δίπλα του  αριστερά ο Πολυχρόνης Σπανουδάκης.



Στον απόηχο των πανηγυρικών τιμητικών εκδηλώσεων εδώ στα Χανιά για την Μάχη αλλά και την αντίσταση της Κρήτης, έφυγε σήμερα το πρωί 29 Μαΐου για το μεγάλο αιώνιο ταξίδι του ένας αεί μαχόμενος για την πατρίδα την ελευθερία και την κοινοβουλευτική δημοκρατία πολιτικός ηγέτης. Ο συμπατριώτης μας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ένας σπουδαίος πατριώτης της Αντίστασης της Κρήτης και ένας σπουδαίος πολιτικός.

Ο Κων/νος Μητσοτάκης ήταν ο πολιτικός που σημάδεψε με την πατριωτική του δράση   την αντίσταση στην Κρήτη, στα Χανιά. Και ήταν ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο αγαπήθηκε από τους Χανιώτες της γενιάς του αλλά και των επόμενων γενιών μέχρι και σήμερα. Ήταν επίσης ένας σπουδαίος φανατικός κοινοβουλευτικός .Δεν έλειπε σχεδόν ποτέ από τα έδρανα της Βουλής. Οι δε ομιλίες του στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι πλέον θρυλικές σε όλες τις περιόδους από το 1945 μέχρι την αποχώρησή του. Ο Γεώργιος Παπανδρέου έλεγε για τον Μητσοτάκη ότι όταν ανεβαίνει στο βήμα γεμίζει η βουλή ηγέτη.

Θέλω να του ευχηθώ καλό ταξίδι! Και να του ζητήσω να δώσει την αγάπη μου στον αγαπημένο μου πατέρα Πολυχρόνη Σπανουδάκη, συναγωνιστή του στην Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών και Δολιοφθοράς (ΕΟΔΠ στα πλαίσια της ΕΟΚ) αλλά και στον αγαπημένο μου θείο αρχηγό της οργάνωσης Μάρκο Σπανουδάκη ο οποίος και τον μύησε στην αντίσταση. Και πολλούς άλλους συναγωνιστές του βέβαια όπως τον επίσης αγαπημένο μου «δάσκαλο» Μιχάλη Μποτωνάκη στενό συνεργάτη του Μάρκου Σπανουδάκη και συναγωνιστή και στενό φίλο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αλλά και  συναγωνιστη και φίλο του  πατέρα μου.  Τον Μανούσο Μανουσάκη και άλλους πολλούς. Από σήμερα θα είναι πάλι όλοι μαζί.
Στην δεκαετία του 80 είχα την τιμή και την εμπειρία να βρεθώ κι εγώ δίπλα του σε πολιτικά φιλελεύθερα μετερίζια. Θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.
Καλό ταξίδι, πρόεδρε!
 Ν.Σ.Κ.
1983 Χανιά Ξενοδοχείο Πανόραμα. Δεξιά του προέδρου  η Ν.Σ.Κ.


Ξενοδ. Κάραβελ Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Νο.ΔΕ.  1985 .Πρόεδρος της Ν.Δ. (στο ΄κέντρο του πάνελ) ο Κων/νος Μητσοτάκης. Στο βήμα εκπροσωπώντας τα Χανιά η Ν.ΣΚ.

1985 Πρόεδρος ΝΔ Κ. Μητσοτάκης. Τιμητική θέση στο πάνελ των γυναικών από Χανιά. στην πανελληνια συνδιάσκεψη γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου