Δευτέρα, Απριλίου 03, 2017

Ψέμα άκουσες ψέμα δεν είναι


Καλό μήνα! Μας κτύπησε  κατακούτελα ο ήλιος της άνοιξης προχθές, πρωταπριλιά. Κεντρικά η διαπραγμάτευση κλείνει όλες τις ημέρες εκτός από την πρωταπριλιά που μας ήλθαν τα αληθινά νέα: Δεν κλείνει.
·         Πάμε στα τοπικά και δη στα πρωταπριλιάτικα. Έτσι που τα κατάλαβαν τα ζωάκια της στήλης και ο Ραν ταν πλαν.
                                     Επιστρέφει
·          Η πρωταπριλιά σημαδεύτηκε φέτος στα Χανιά από ένα ευχάριστο πρωταπριλιάτικο ψέμα των Χανιώτικων Νέων. Χρόνια κρατά την παράδοση η εφημερίδα. Όμως το φετινό της πρωταπριλιάτικο  έγινε πιστευτό από πολλούς συμπολίτες και ευχάριστα αποδεκτό. Καθώς αφορούσε στην αντικατάσταση του υπάρχοντος αταίριαστου με το λιμάνι συντριβανιού από μια νέα κατασκευή με βάση το υπάρχον ενετικό αναβρυτήριο. Και, ναι ! Για μια στιγμή την …«πάτησε» και ο Ραν ταν πλαν.
·         Βλέπετε ήταν ένα ψέμα που ικανοποιεί τις προσδοκίες μας αλλά –σύμφωνα και με το ρεπορτάζ που προσωπικά είχα κάνει τον περασμένο μήνα – απηχεί και τις σκέψεις που απασχολούν την δημοτική αρχή, το γραφείο Παλιάς πόλης του δήμου Χανίων και τους τεχνικούς. Καθώς η  μελέτη ανάπλασης της οδού Χάληδων που καταλήγει στην πλατεία λιμανιού και συνεχίζεται  στην Καραολή και Δημητρίου, αποτελεί μία ευκαιρία να τοποθετηθεί ένα νέο συντριβάνι στην πλατεία με βάση το υπάρχον ενετικό.
·         Έπειτα-γιατί να το κρύψομε- άρεσε σε όλους μας ότι επιτέλους όλες οι δημοτικές παρατάξεις-σύμφωνα με την πρωταπριλιάτικη είδηση της εφημερίδας- συμφώνησαν στην ανάγκη να τοποθετηθεί το αυθεντικό αναβρυτήριο στη θέση του με τις αναγκαίες προσθήκες και προσαρμογές.
·          Η δε ανάρτηση της «είδησης» και στην ηλεκτρονική σελίδα των Χανιώτικων Νέων κατακλύστηκε από επιδοκιμαστικά σχόλια, επιφωνήματα  ικανοποίησης και πολλά Likes και στα κοινωνικά δίκτυα στα οποία αναπαράχθηκε.
·         Επομένως,  το πρωταπριλιάτικο «ψέμα» της εφημερίδας είχε και ένα μηνυματικό και δημιουργικό χαρακτήρα: Την στήριξη της επιστροφής του ενετικού αναβρυτηρίου στην θέση του.    

                           Κουμ Καπί


·         Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι ανάλογο μηνυματικό χαρακτήρα είχε και το  πρωταπριλιάτικο ψέμα της ηλεκτρονικής Χανιώτικης ιστοσελίδας  parakritika.gr με υπεύθυνο τον συνάδελφο δημοσιογράφο Παντελή Γιαϊτση. Κι εκείνος έγραψε για απόφαση της δημοτικής αρχής, με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου κ. Μιχάλη Βλαχάκη να προχωρήσει και η υπάρχουσα αρχιτεκτονική μελέτη  ανάπλασης του Κουμ –Καπί μετά την έγκριση της μελέτης  ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Νέας Χώρας.
·         Και πράγματι, μετά και τα ατυχήματα διάβρωσης  και όχι μόνο που συμβαίνουν στο Κουμ-Καπί, η ανάπλαση αυτή είναι αναγκαία συνθήκη.
·         Όμως, το δικό μας ρεπορτάζ  λέει ότι η αρχιτεκτονική αυτή μελέτη έχει ακόμα πολύ δρόμο. Εκκρεμούν επικαιροποιήσεις αλλά και άλλες εγκρίσεις. Κάτι που με τα γραφειοκρατικά δεδομένα της χώρας μας, θα πάρει πολύ χρόνο. Δυο-τρία χρόνια τουλάχιστον.
·         Το μήνυμα όμως για την δημοτική αρχή παραμένει. Υπάρχει αγωνία για την τύχη της  ιστορικής και υπέροχης  παραλίας της πόλης.  Έως ότου  όμως ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μελετών  κλπ,  υπάρχει ανάγκη και ο δήμος Χανίων οφείλει να εφαρμόσει ένα σχέδιο αναγκαίας συντήρησης . Όχι μόνο με βάψιμο στα κάγκελα και παγκάκια. Αλλά ένα σχέδιο  χωροταξικών διευθετήσεων  δενδροφύτευσης και καλλωπισμού όπως έγραψα και πέρυσι τέτοιο καιρό στην στήλη.
·           Εξ άλλου, ο  πολιτιστικός περίπατος που σχεδιάζεται  μέχρι και την Χαλέπα και ο οποίος μπορεί να περνά και από την παραλία δύναται να συμπεριλάβει και να χρηματοδοτήσει (από το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης)  παρεμβάσεις ανάπλασης που θα αναζωογονήσουν το Κουμ Καπί.
·          Υπάρχουν, λοιπόν,  και …δημιουργικά «ψέματα». Πρωταπριλιάτικα και όχι μόνο.
·          Άλλωστε, το λέει και ενίοτε το εννοεί , και η δημώδης έκφραση

 Ψέμα άκουσες , ψέμα δεν είναι

 Χανιώτικα Νέα 3-4-17
                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου