Τρίτη, Απριλίου 25, 2017

Από τον Όμιλο Φίλων της Τέχνης Μια ακόμα εικαστική γιορτή · Αναγκαία η στήριξη της ντόπιας καλλιτεχνικής δημιουργίας








 
«Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω» είχε πει ο Αρχιμήδης όταν ανακάλυψε τους μοχλούς, λέει η ιστορία μας. Δηλαδή, δώσε μου τόπο να σταθώ και θα κινήσω την γη. Η φράση αυτή  σήμερα  χρησιμοποιείται και μεταφορικά. Όταν π.χ. κάποιος αποδεικνύει ότι αξίζει και ζητά  στήριξη-αναγνώριση προσπαθειών για να προχωρήσει περισσότερο.

·         Δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτή η φράση μου ήρθε στο νου βγαίνοντας από την επίσκεψη της εικαστικής έκθεσης του Ομίλου Φίλων της Τέχνης, την Κυριακή το μεσημέρι, 23 Απριλίου. Τόπος, το πανέμορφο Γιαλού Τζαμί στο Χανιώτικο λιμάνι.
                                   Εικαστική γιορτή
·         Ο λόγος είναι ότι τα έργα που εκτίθενται δίνουν στους πολλούς επισκέπτες την χαρά μια εικαστικής γιορτής: Γιορτάζει η ζωγραφική, η γλυπτική, η κεραμική  η αγιογραφία και μεταλλοτεχνία.
·         Γιορτάζουν μέσα από την έκθεση έργων που φτιάχτηκαν με αγάπη, μεράκι και τέχνη. Τέχνη που στα 18 χρόνια ζωής του Ομίλου Φίλων Τέχνης είναι φανερό ότι εξελίσσεται συνεχώς. Θα πείτε, ότι αυτό συμβαίνει στα έργα όλων των περισσότερων καλλιτεχνών. Αλλιώς είναι τα πρώιμα έργα τους και αλλιώς εκείνα που ακολουθούν. Όπως η ζωή.  Δεν είναι όλες οι ηλικίες το ίδιο.
·         Η συγκεκριμένη, λοιπόν, έκθεση περιλαμβάνει μια πανδαισία εικαστικών έργων. Έργα που ελκύουν και αρέσουν σε φιλότεχνους και μη. Ακόμα και σε απλούς διαβάτες, περαστικούς. Και βέβαια στους ντόπιους, σ’ εμάς τους Χανιώτες.
·         Εντυπωσιακή η αίσθηση του θεατή όπως εισέρχεται στο χώρο. Δεξιά και αριστερά κυριαρχούν υπέροχες αγιογραφίες. Ενδεικτικά και όχι αξιολογικά καταγράφουμε κάποια απ αυτά.
·         Επί της υποδοχής στον κεντρικό θόλο του μνημείου δύο πίνακες αγιογραφίας της προέδρου του Ομίλου κυρίας Ελένης Γιαννουδάκη: Ο Ιησούς σε λάδι-Μελέτη(copy) και μία βυζαντινή Παναγία σε πιο μοντέρνα απόδοση.
·         Κεντρικά πάντα, δεσπόζουν στην μέση καλαίσθητα έργα μεταλλοτεχνίας με γυαλί και μέταλλο της Μαρίας Κουκουλά.
·         Εκεί δίπλα και τα χρηστικά τραπεζάκια τριών διαστάσεων με υπέροχα χρώματα, μωσαϊκό σε ξύλο, καθρέπτες και βιτρό της Βούλας Παπαδάκη.
·         Απέναντι στον μεγάλο τοίχο ένας μεγάλων διαστάσεων πίνακας της Αγγελικής Δρακάκη, μαγνητίζει και κρατάει το βλέμμα του θεατή. Εμπνευσμένος πίνακας σε  καμβά με λάδι, σε γαιώδη χρώματα που δίνει ερεθίσματα στον θεατή να σκεφθεί και να δώσει την δική του ερμηνεία που αφορά στην σχέση της φύσης, του χρόνου, του ανθρώπου.
·         Δίπλα σ’ αυτόν ένας επίσης μεγάλων διαστάσεων πίνακας που προσφέρεται για ερμηνείες  (μια απλή σκάλα και ένα φτερό) της Τώνιας Παπαγεωργίου.
·          Μπαίνοντας από  δεξιά  εξαιρετικά και τα έργα γλυπτικής, ξυλογλυπτικής του Μανώλη Πετράκη.
·          Εντυπωσιακά και τα έργα ζωγραφικής των  Βαλεντίνας Μίσεβα Πετρουλάκη, Στέλλας Καρναλή, Ολυμπίας Κοκοτσάκη, Ειρήνης Παπαδόσηφου, Σπύρου Καρναλή, Ευγενίας Τζαμπανάκη.
·         Αγιογραφίας : Γιαννακού Κατερίνα, Ηλιάκη Κική, Ιντζέ Κούλα, Κερδέλα Βούλα, Μαζανάκη Βάσω, Παπαδόσηφου Ρένα.
·         Κεραμικής :Παπαγεωργίου Αντωνία.
·         Αυτή η έκθεση ολοκληρώνεται σήμερα.

                             Δώσε μου τόπο

·         Επιστρέφουμε όμως εδώ, στην σκόπιμη εισαγωγική μας αναφορά. Για να επισημάνουμε ότι η έκθεση (όπως και άλλες βέβαια εκθέσεις και δράσεις στον συγκεκριμένο χώρο και όχι μόνο) όντας τοποθετημένη  στον εικαστικό μνημειακό χώρο του Γιαλού Τζαμισί, σηματοδοτεί-για άλλη μια φορά- την ανάγκη να δίδεται και αυτός ο ζωτικός χώρος  και σε ντόπιους δημιουργούς.
·         Έτσι ώστε και οι ίδιοι να μπορούν να προβάλλουν την τέχνη τους και να την πηγαίνουν κάθε φορά πιο ψηλά.
·         Και, το είχαμε γράψει και ξαναγράψει και το γράφουμε εδώ και 20 χρόνια. Χώροι όπως το Γιαλού Τζαμί (τώρα τον διαχειρίζεται το Δημοτικό λιμενικό ταμείο) πρέπει να παραχωρούνται μετά από σχετικό προγραμματισμό σε ντόπιους καλλιτέχνες, δημιουργούς αλλά και σε συλλόγους τους.
·         Δεν μπορεί να δίδεται με κριτήρια … «ελιτίστικα». Με κριτήριο την αναγνωρισιμότητα ή την διασημότητα δημιουργών. Με κριτήριο αν είναι ή όχι αυτοδίδακτοι.
·          Η πόλη έχει ποικίλο πολιτιστικό δυναμικό που χρειάζεται να στηρίζεται μέσα από όλες τις δημοτικές αρχές. Να τους δίνουν τόπο για να δημιουργούν και κάποιοι να  δράττονται και των ευκαιριών αυτών, να ξεχωρίζουν αν το αξίζουν και να διακρίνονται. Οι περισσότερες δημοτικές αρχές, ευτυχώς, το εφάρμοζαν. Ελπίζουμε να συνεχιστεί.
·          Σημείωση: Κάποιες φωτογραφίες είναι από ανάρτηση δημιουργών σε κοινωνικό δίκτυο.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου