Τρίτη, Απριλίου 04, 2017

Ωδή στους «Καθ’ Ωδών» και όνειρα αξιοποίησης
                  
                      
Πρωταπριλιάτικο χρονολογικά αλλά αληθινό το μουσικό πολιτισμικό δρώμενο της μουσικής παρέας «ΚΑΘ ΩΔΩΝ» το πρωί του Σαββάτου στα βόρεια σκαλοπάτια της Δημοτικής Αγοράς.  Ρεπερτόριο όλα τα πασίγνωστα  διαχρονικά πλέον τραγούδια του δίσκου «Ο Δρόμος»  των Μίμη Πλέσσα-Λευτέρη Παπαδόπουλου.
                                         Έδωσαν χαρά
·         Κόσμος και κοσμάκης. Όλες οι ηλικίες, εκεί. Άλλωστε, η μουσική και τα τραγούδια, ειδικά  όσα  ακούσαμε τις προάλλες, δεν έχουν ηλικιακές προτιμήσεις.  Μας ενθουσίασαν, λοιπόν, και  μας κάλεσαν στην παρέα  τους να σιγοτραγουδήσουμε μαζί τους.
·         Όλοι μια παρέα γίναμε. Άσε που με την ευκαιρία  συναντήσαμε γνωστούς και φίλους. Το σημαντικότερο όμως που ζήσαμε ήταν μια ατμόσφαιρα χαράς, μια ατμόσφαιρα ανάτασης η οποία πλέον λείπει σε όλους μας. Σ’ αυτήν την  χώρα αλλά και σ’ αυτήν την πόλη.  Μας έδωσαν χαρά με την μουσική και τα τραγούδια τους. Χαρά με την ευκαιρία της μαζικής συμμετοχής και της συνάντησης των συμπολιτών. Μια χαρά που υποσχέθηκαν να επαναλάβουν τόσο στην πόλη όσο και σε χωριά του νομού.
                                         Ποιοί είναι
·         Ποιοί είναι οι «Καθ’ ωδών»; Μια μουσική παρέα που ιδρύθηκε το 2015 στα Χανιά, όπως γράφουν στο πληροφοριακό τους φυλλάδιο. Με 50 περίπου μέλη τραγουδιστές, ενήλικες και ανήλικους. Η ονομασία προέκυψε, λέει,  ως μία φυσική σύνθεση των στοιχείων της υπαίθριας μουσικής δράσης στην οποία στοχεύουν αλλά και του ομαδικού τραγουδιού το οποίο υπηρετούν. Στεγάζονται στο φιλόξενο 2ο γυμνάσιο Χανίων. Παρών, και χορωδός  μάλιστα, ήταν και ο δ/ντής του γυμνασίου κ. Αντώνης Αθανασάκης. Μαέστρος και ψυχή τους ο Χανιώτης μουσικός, δάσκαλος και γνωστός και από την άλλη  επιτυχημένη  μουσικoθεατρική ομάδα  των Pass-paR Tout, Γιάννης Γιαννακάκης.  Όλοι άνθρωποι με αγάπη για την μουσική, το τραγούδι, την παρέα  αλλά και τα Χανιά μας.
                                   Οραματική αξιοποίηση
·         Και δεν είναι οι μόνοι, είναι αλήθεια. Τα Χανιά μας είναι πολύ τυχερά. Επειδή είχαν και παλιότερα, έχουν και τώρα και συνεχώς αυξάνει ο αριθμός τους καθώς προστίθενται νέοι, ένα πλήθος ταλαντούχων  ανθρώπων. Ανθρώπων του πνεύματος και όλων των τεχνών.  Επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Θέατρο, μουσική, χορός, ζωγραφική, λογοτεχνία, τραγούδι. Έχουμε ένα πλήθος εθελοντών πολλών πολιτισμικών δραστηριοτήτων οι οποίοι με όραμα και μεράκι συνεισφέρουν στο πολιτιστικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι των Χανίων επαγγελματικά και ερασιτεχνικά. Έχουμε παραδόσεις πολλών εθίμων τόσο στην πόλη όσο και στις δημοτικές κοινότητες. Και πολλά άλλα που δεν είναι του παρόντος.
·         Δυστυχώς, αυτό δεν το έχει αξιοποιήσει μέχρι σήμερα ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ καμιά δημοτική αρχή Χανίων.
·         Και εννοούμε ως αξιοποίηση την κατάρτιση ενός πρωτογενούς πολυπολιτισμικού σχεδίου ολοκληρωμένων ετήσιων δράσεων. Όχι ευκαιριακά για μια επέτειο ή μια Χριστουγεννιάτικη ή άλλη γιορτή.
·          Όχι με την παραχώρηση δημοτικών χώρων πολιτισμού και με την προϋπόθεση να μπαίνει ως συνδιοργανωτής ή αιγιδοποιός ο δήμος Χανίων. Και έτσι να «δημιουργεί» ένα καλοκαιρινό ή Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα. Δηλαδή, ένα πρόγραμμα  μιας -εποχιακής μάλιστα- χρήσεως.
·         Εννοούμε αξιοποίηση με σχεδιασμό δράσεων, έτσι που να αφορούν σε όλους τους τομείς  της οικονομίας  της πόλης και του νομού (πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή). Ώστε μαζί με πολιτιστικές δράσεις  που να προσελκύουν και την μαζική συμμετοχή πολιτών να δημιουργούν μία μόνιμη προστιθέμενη αξία στα φυσικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
·         Σε ένα τέτοιο οραματικό πλάνο μιας φιλόδοξης αλλά ρεαλιστικής πρότασης είναι βέβαιο ότι θα θελήσουν να προσφέρουν συμμετέχοντας όλοι όσοι προσφέρουν αφιλοκερδώς, εθελοντικά με μεράκι και αγάπη στην τέχνη ή την δράση που υπηρετούν. Μόνο που πρέπει να είναι συστηματικό ώστε να δίνει προστιθέμενη αξία στη πόλη  και το νομό αφού θα αξιοποιείται πλέον και από τα τουριστικά καλεντάρια.
·         Σκέψεις και προτάσεις τα παραπάνω με αφορμή την μουσική δράση των «ΚΑΘ’ ΩΔΩΝ». Που ξεκίνησε ως ωδή στην προσφορά τους. Αλλά «αναπόφευκτα» έθιξε το θέμα της ανάγκης μιας  γενικότερης στρατηγικής αξιοποίησης των τοπικών δυνάμεων σε όλους τους κοινωνικοπολιτισμικούς τομείς.
·          Έχει βέβαια …μαλλιάσει η γλώσσα του Ραν ταν πλαν να το επαναλαμβάνει. Αλλά δεν κουράζεται.
·         Επειδή, όπως ονειρεύεται ο Ραν ταν πλαν, μπορεί και μια ανάλογη απόφαση
να είναι … καθ΄οδόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου