Παρασκευή, Ιανουαρίου 31, 2014

Με… κουμπαρά





                          
                                                  
Θέματα που απασχολούν την τοπική μας καθημερινότητα είναι η …ειδικότητα της στήλης από γεννησιμιού της περίπου 20 χρόνια πριν, εδώ στα Χανιώτικα Νέα.
  • Σε προεκλογική περίοδο (που άτυπα ήδη έχει ξεκινήσει) τα θέματα αυτά «καίνε» πολιτικοαυτοδιοικητικά. Ταυτόχρονα όμως αποτελούν και θα αποτελέσουν talks of the town και επομένως δεν μπορεί να λείψουν από την στήλη μας. Και όχι μόνο βέβαια. Αφού τα Χανιώτικα Νέα αναφέρονται καθημερινά στα θέματα  αυτά τα οποία με θετικό ή αρνητικό τρόπο απασχολούν την τοπική επικαιρότητα.
                                      
                    Δημοτική αγορά
  • Δημοτική αγορά Χανίων. Μελέτη αποκατάστασης, πληρωμένη ακριβά από την Πολιτεία, υπάρχει από εποχής Τζανακάκη. Υπεσχημένη η αποκατάστασή του κτηρίου και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της. Τόσο από την προηγούμενη όσο βέβαια και από την νυν και απερχόμενη δημοτική αρχή. Έγινε, μας είπαν, προσπάθεια ένταξής της στο κοινοτικό πρόγραμμα Jessica αλλά δεν τελεσφόρησε.
  •  Όμως, δεν υπάρχει τρόπος, έστω να συντηρηθεί στοιχειωδώς το κτίριο της δημοτικής αγοράς στην στέγη και σε άλλα σημεία όπως το βόρειο διαβρωμένο αέτωμα που κινδυνεύει να καταρρεύσει; Δεν μπορεί να γίνει μια ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου; (υπεσχημένα και τα δύο άλλωστε).
  • Οι «νέοι» εντός και εκτός εισαγωγικών υποψήφιοι δήμαρχοι, δεν θα πρέπει επιτέλους να μας πουν συγκεκριμένα, εάν, πώς, πότε και με ποιους πόρους θα αποκαταστήσουν ή σε κάθε περίπτωση θα συντηρήσουν την δημοτική μας αγορά;
                                Ημερολόγιο εμπορικού συλλόγου
  • Έχουμε υποσχεθεί να περιλαμβάνουμε ενίοτε και ένα ευρύτερα πολιτιστικό -πολιτισμικό «παράθυρο» στα θέματα της στήλης.
  • Λόγω της θεματολογίας του, σήμερα θα αναφερθούμε στο ημερολόγιο του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων για το 2014.
  • Ένα ημερολόγιο που ασφαλώς δεν διεκδικεί πολιτιστικές δάφνες αλλά  επαναφέρει στις μνήμες των παλαιότερων Χανιωτών και πληροφορεί τους νεότερους για την εμφάνιση και λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων (άρα συνδέεται και με το πρώτο θέμα της στήλης μας) και του ιστορικού κέντρου της πόλης μας κατά τα χρόνια της ανασυγκρότησης μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Το ημερολόγιο δεν πωλείται  και ο εμπορικός σύλλογος Χανίων ευχαριστεί την δημοτική βιβλιοθήκη Χανίων για την παραχώρηση των φωτογραφιών και πληροφορεί ότι διατηρούνται αυτούσιες οι λεζάντες τους.
  • Πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο ντοκουμέντο το οποίο βέβαια θα μπορούσε να έχει τουλάχιστον άλλες έξι από τις πολύ ενδιαφέρουσες αυτές φωτογραφίες εάν σε κάθε μήνα υπήρχε και μία διαφορετική φωτογραφία.
  • Πάντως, το ημερολόγιο αναζητήθηκε από παλιούς και νέους Χανιώτες που θέλησαν να δουν τα καταστήματα των πατεράδων ή και παππούδων τους. Ταυτόχρονα, δίδεται η ευκαιρία στους σύγχρονους ιστορικούς ερευνητές αλλά και απλούς Χανιώτες να αναζητήσουν, να αναπαράγουν και να συγκρίνουν τα παρεχόμενα, τότε, προϊόντα και την ποιότητα  που προσέφεραν οι έμποροι των Χανίων εκείνης της δύσκολης μετακατοχικής εποχής. Γεγονός που έφερνε και πελάτες στα καταστήματά τους, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.

                                    Χανιά 1952 - Η ανασυγκρότηση

  • Οι φωτογραφίες αυτές είναι του χανιώτικης καταγωγής Αθηναίου φωτογράφου Κώστα Μαρκουλάκη ο οποίος «εργάστηκε για λίγα χρόνια στη γενέτειρά του. Φωτογράφισε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και επιχειρήσεις στα Χανιά, στοχεύοντας εκτός από την πώληση των φωτογραφιών και στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Ετοίμασε ένα λεύκωμα με φωτογραφίες που παρουσίαζαν τις δραστηριότητες υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων στα αρμόδια υπουργεία της Αθήνας για να χρηματοδοτηθούν από το Σχέδιο Μάρσαλ. Το λεύκωμα αυτό κατέληξε τελικά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, από όπου έγινε η επιλογή των πιο αξιόλογων φωτογραφιών για να παρουσιαστούν σε ένα λεύκωμα των εκδόσεων Μπανούση». Τα παραπάνω γράφονται στην εισαγωγή του λευκώματος αυτού από τον αείμνηστο συμπολίτη, επί πολλά έτη δημοτικό σύμβουλο, μηχανικό Μανούσο Μανουσάκη.
  • Μάλιστα, το λεύκωμα αυτό (117 σελίδων) είχε παρουσιαστεί στα Χανιά από τις εκδόσεις Μπανούση και την εφημερίδα «ΚΗΡΥΚΑΣ» το 2006 με τίτλο:
·         "Χανιά 1952- η Ανασυγκρότηση» στην αίθουσα διαλέξεων του Πνευματικού Κέντρου  Χανίων. Το είχαν παρουσιάσει  η φιλόλογος κ. Βαρβάρα Περάκη, ο ερευνητής κ. Μανώλης Μανούσακας και η κ. Μαρία Καλογεράκη από το βιβλιοπωλείο "Εστία".                                                                                


  •  Πρόταση: Ο  δήμος Χανίων (η νέα δημοτική αρχή;) να εκδώσει σε δίγλωσσο ή τρίγλωσσο φυλλάδιο για τουριστική χρήση φωτογραφίες από καταστήματα της δημοτικής αγοράς το 1952 αλλά και άλλες με τα ταξί έξω στο περιβάλλοντα χώρο κλπ. Υπάρχουν πάρα πολλές.
  •  Θα γίνει ανάρπαστο και βέβαια μπορεί και να πωλείται ώστε να υπάρχει ένα  ετήσιο έσοδο για συντήρηση, του κτηρίου της δημοτικής μας αγοράς
  •  Με ...κουμπαρά, ’ μπάρε μου….
  •  
  •  Δημοσιεύτηκε Χανιώτικα Νέα  31-1-14



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου