Τρίτη, Ιανουαρίου 28, 2014

Κάνουμε την ...προσευχή μας; (talks of the town 2)






                          

Με ξεκίνημα τις  «πρασιές της Αποκορώνου», τα ζωάκια της στήλης παίρνουν σβάρνα παλιά πόλη, κέντρο και γειτονιές  και  στήνουν «αυτί» στα τοπικά θέματα που συζητούνται στην πόλη.
  • Πολλά βέβαια τα «talkς of the town». Τόσα όσα δεν χωρούν ούτε σε μία –δυο, τρεις και δεκατρείς στήλες. 
                                          Στηρίξεις –συμμαχίες -πόστα
  • Ενδεικτικά  και μόνο θα συνεχίσουμε σήμερα και στο επόμενο. Με την εισαγωγική επισήμανση ότι εν όψει δημοτικών εκλογών σε τέσσερις  μόνο μήνες η δημόσια συζήτηση θέσεων μεταξύ των υποψηφίων δεν έχει καν αρχίσει (ώστε να γίνει και μια απαραίτητη κοινωνική ζύμωση για την αποκρυστάλλωση  και καταγραφή των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν στον δήμο Χανίων -πόλη και πρώην περιαστικούς δήμους).
  • Αντ' αυτού όλα κινούνται σε ένα… τέλμα διεργασιών-κομματικο-πολιτικο-αυτοδιοικητικό «μαγειρεμάτων». Συμμαχίες…αντιμαχίες, στηρίξεις και ...πόστα! Ε, ναι! …Παραύστερα τα προβλήματα. Και, προς το παρόν ο ένας… περιμένει τον άλλο.
  •  Εξαιρούνται βεβαίως όσοι εγκαίρως έχουν ανακοινώσει υποψηφιότητες για την πόλη. Μετρημένοι στα  τρία πρώτα δάχτυλά μας.
  • Επίσης οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι προθέσεις πολλών συμπολιτών μας να είναι υποψήφιοι για να προσφέρουν ότι μπορούν για μια καλύτερη πόλη, δεν είναι όλες προϊόν κομματικο-πολιτικο-αυτοδιοικητικών σκοπιμοτήτων.
  
                                          Διαπαραταξιακή συμφωνία

  • Υπάρχουν πολλά προβλήματα παγιωμένα ή δημιουργημένα πρόσφατα. Που χρήζουν εξέταση από πολλές παραμέτρους. Όπως π.χ. η ποιότητα κατασκευασμένων έργων, η σκοπιμότητα, η ασφάλεια, η πρόβλεψη βιωσιμότητας πολλών υπαρχόντων ή κατασκευαζομένων κτιριακών υποδομών, οι χρήσεις κτηρίων, η αναγκαιότητα ή μη δομών και άλλα.
  •  Άρα χρειάζεται- σε κάποια απ' αυτά τουλάχιστον- και μια διαπαραταξιακή  προεκλογική συμφωνία  για στήριξη όποιας δημοτικής αρχής εκλεγεί.
  • Διαπαραταξιακή συμφωνία  σε  5-10 τέτοια θέματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν. Και αφορούν είτε σε μελέτες –χρηματοδοτήσεις (από συγκεκριμένους πόρους) είτε σε …σπάσιμο των αυγών  του τοπικού πολιτικού κόστους για να αντιμετωπιστούν συλλογικά, ομόφωνα και…μετωπικά! Εμείς, θα τους θέσουμε την ανάγκη μιας μίνιμουμ τέτοιας συμφωνίας; Θα το τολμήσουν οι υποψήφιοι για θέματα που καίνε τα Χανιά μας;
                                                            Ποιότητα
  • Ξεκινάμε  με τις «ποιότητες» των κατασκευαζόμενων έργων. Όλων των έργων θα λέγαμε, και ειδικά των ασφαλτοστρώσεων, με μικρές εξαιρέσεις.  Παράδειγμα πρόσφατο: Είδαμε και πάθαμε (αναμονή και εικόνα απαράδεκτη) να πλακοστρωθεί με πλάκες  ειδικών προδιαγραφών-παρακαλώ, η δυτική πλευρά του λιμανιού, δηλαδή προς Φιρκά. Μια κακοκαιρία τον Δεκέμβρη έφτασε  για να προκληθεί μεγάλη καταστροφή στο πλακόστρωτο με τεράστιες και κυρίως επικίνδυνες λακκούβες.
  • Οι καταστηματάρχες και οι πολίτες διαμαρτύρονται για την επικινδυνότητά τους και την εικόνα του τουριστικού μας λιμανιού. Και βέβαια, δικαιωμένοι και εκ του αποτελέσματος, όλοι μιλούν (talk of the town) για (μη) ποιότητα κατασκευής.
  • Υποσχέσεις άμεσης επισκευής από το δήμο Χανίων, υπήρξαν. Μέχρι 3 Ιανουαρίου αρχικά, μέχρι 8 Ιανουαρίου μετά. Μέχρι χθες 23 Ιανουαρίου η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Πέραν αυτού, το ζήτημα με την ποιότητα κατασκευής όλων των έργων και φυσικά το θέμα με τις νέες πρόσθετες «επείγουσες» εργολαβικές  δαπάνες που δημιουργούνται λόγω κακής ποιότητας-κατασκευής,  δεν πρέπει να τεθεί στην προεκλογική συζήτηση; Απολογιστικά και προγραμματικά;
  • Ποιός και πότε ελέγχει, ποιός (ξανα) πληρώνει και ποια η «θεραπεία» του προβλήματος; Μήπως τελικά, συμφέρει κάποιους το ράβε-ξήλωνε; Και ποιους;
                                         Ασφάλεια
  • Η (ανα)σφαλής  οδική ασφάλεια είναι άλλος ένας κοινός τόπος συζήτησης στην πόλη. Έχει καταγραφεί από όλους.  Αλίμονο αν το κυκλοφοριακό γενικά δεν τεθεί  στην προεκλογική συζήτηση.
  •  Μια άλλη όμως (αν)ασφάλεια ταλανίζει εδώ και καιρό (ήδη από το 2010) πολίτες και δύο δημοτικές αρχές. Ωστόσο βρισκόμαστε ακόμα στο … ο Θεός βοηθός!  Πρόκειται για την ασφάλεια των παιδικών χαρών(όσων απέμειναν) στους δημόσιους και δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους. Πρόκειται για τα παιδιά και εγγόνια μας. Γι' αυτό βάζουμε ψηλά το θέμα στις προτεραιότητες επίλυσης προβλημάτων.
  • Υπάρχουν συγκεκριμένες  υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες προβλέπονται αυστηροί κανόνες  και προδιαγραφές για την λειτουργία τους , όπως π.χ. ύψη,  έδαφος, υλικά, χρώματα, παιγνίδια ανάλογα με την ηλικία, περίφραξη, φωτισμός, συντήρηση. Προβλέπεται μέχρι και σύσταση Επιτροπής ελέγχου παιδικών χαρών ανά νομό!
  •  Σύμφωνα και με συζήτηση που έγινε τον περασμένο μήνα στο δημοτικό συμβούλιο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είπε ότι δεν έχουν χρήματα, μόνο 120.000 ευρώ, ότι κανονικά όλες οι παιδικές χαρές πρέπει να αποξηλωθούν(!!) ότι η υπόθεση έχει πάει και στον εισαγγελέα …
  • Και, λοιπόν; Τι κάνουμε , γι αυτά που μας καίνε ; Όπως, το κυκλοφοριακό, την οδική ασφάλεια, την (αν)ασφάλεια των παιδικών χαρών, την ποιότητα των έργων, την ασφάλεια κατασκευών ;
  • Την προσευχή μας, μόνο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου