Παρασκευή, Αυγούστου 16, 2013

Με τα εγκαίνια χώρου γευσιγνωσίας Νέα εποχή για το Οινοποιείο - ελαιουργείο «ΑΝΩΣΚΕΛΗ» • Στόχος η πολιτισμική και πολιτιστική ανάπτυξη της επαρχίας • Μπλε λάδι για …νερό

Mε διαβατήριο διεθνείς διακρίσεις για την ποιότητά του, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας «ΑΝΩΣΚΕΛΗ», ταξιδεύει ήδη σε διεθνείς αγορές. Παράλληλα μία γκάμα από τρία νέα κρασιά (λευκό, ροζέ και ερυθρό) με το γενικό όνομα «ΑΝΩ ΠΛΑΓΙΑ Ανώσκελη», ήδη ξεχωρίζουν προσθέτοντας ένα ακόμα δυνατό όνομα στην ακμάζουσα τα τελευταία χρόνια Κρητική και Χανιώτικη οινοποιία. • Πρόκειται βέβαια για το λάδι και το κρασί του οινοποιείου- ελαιουργείου «ΑΝΩΣΚΕΛΗ» της ομώνυμης αγροτικής εταιρείας που ανήκει στον όμιλο των εταιρειών των α/φων Αλέξανδρου Μαμιδάκη. Ανθρώπων γηγενών που ανατράφηκαν σ’ αυτό το χωριό και παρά την μεγάλη επιχειρηματική δράση των εταιρειών τους με έδρα την Αθήνα, δεν ξέχασαν και δεν έλειψαν ποτέ από το χωριό τους. Ειδικότερα κάθε Αύγουστο η οικογένεια, που πλέον αποτελείται από όλα τα αδέλφια, παιδιά κι εγγόνια τους, βρίσκεται- κατ' έθιμο- μαζεμένη και ενωμένη εκεί στο μικρό αγαπημένο τους χωριό. Στηρίζετε την επαρχία • Ο Αύγουστος, λοιπόν, του οικογενειακού ανταμώματος, ο Αύγουστος της Παναγιάς και του πανηγυριού της Κρητικής επαρχίας ,επιλέχτηκε ως καταλληλότερος μήνας για τα εγκαίνια της νέας αίθουσας γευσιγνωσίας που προστέθηκε στο οινοποιείο-ελαιουργείο τους στην Ανώσκελη. • Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την παραμονή του δεκαπενταυγούστου με αγιασμό στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος , παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απ. Βουλγαράκη και πλήθος πολιτών από την περιοχή της Κισάμου αλλά και επιχειρηματιών και πολιτών από την πόλη των Χανίων και την Κρήτη. • Ο σεβασμιώτατος Κισάμου και Σελίνου μετά τον αγιασμό μίλησε με πολύ θερμά λόγια για το οικογενειακό δέσιμο της οικογένειας των αφών Αλέξανδρου Μαμιδάκη. Μια οικογένεια που τιμά και στηρίζει εμπράκτως τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής της, το μικρό χωριό τους χωριό, την επαρχία Κισάμου και όχι μόνο, με πολλούς τρόπους. • Ανάλογο χαιρετισμό απεύθυνε και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απ. Βουλγαράκης . Η ..λαδιά της παρθενίας Να ζωντανέψει η επαρχία • Ταπεινόφρονα αντιφώνηση έκανε ο πρόεδρος του Ομίλου και της αγροτικής εταιρείας «Ανώσκελη», «πατριάρχης» της οικογένειας, κ. Κυριάκος Μαμιδάκης. Ο οποίος είπε ότι πρόκειται για υπερβολή και ότι απλά εκείνος και η οικογένεια Μαμιδάκη αγαπούν και τιμούν την γενέτειρα γη και το χωριό τους. Ότι κρατούσαν και κρατούν ζωντανή την επαφή τους με την περιοχή κι εκείνο που επιδιώκουν και τώρα με την επέκταση των εργασιών του ελαιουργείου-οινοποιείου και την προώθηση του λαδιού και του κρασιού του τόπου, δεν είναι τόσο η προσδοκία μεγάλου επενδυτικού οφέλους για τον όμιλο όσο η προβολή των τοπικών προϊόντων. Και, ιδιαίτερα του λαδιού και του κρασιού, με στόχο να γλιτώσει η Ανώσκελη από την εγκατάλειψη. • Μια εγκατάλειψη που άλλωστε υπάρχει σε όλη την επαρχία της χώρας και η οποία πρέπει να ανακοπεί. Αυτό μπορεί να συμβεί, είπε ο κ. Μαμιδάκης, εάν στραφούμε ξανά στις ρίζες μας, στις αγροτικές καλλιέργειες και στα εξαιρετικά προϊόντα του τόπου μας εφαρμόζοντας και τις νέες δυνατότητες της γεωργίας, της τυποποίησης και προώθησής τους. • Αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία του ελαιουργείου της οικογένειας που ξεκινά από το 1880 και στην ίδρυση του πρώτου υδραυλικού ελαιουργείου στην Κρήτη, στην Ανώσκελη, το 1915 από τον πατέρα τους Αλέξανδρο. • Ακόμα ο κ. Μαμιδάκης προσπάθησε να περάσει το μήνυμα προς ενδιαφερόμενους επενδυτές σε αγροτικά προϊόντα και γεωργικές υποδομές στο νομό, ότι υπάρχουν άνθρωποι, κάτοικοι ακόμα της υπαίθρου, με γνώσεις και συνέπεια που μπορούν να εμπιστευθούν, όπως εκείνοι εμπιστεύονται την οικογένεια Μπουλνταδάκη. Λάδι για… νερό! • Οι παραβρισκόμενοι στα εγκαίνια περιηγήθηκαν τόσο την εικαστική έκθεση που λειτουργεί στο χώρο με θέμα «Οι καρποί της Αμπέλου» όσο και τις συσκευασίες των λαδιών «ΑΝΩΣΚΕΛΗ» και διάβασαν τα εκτιθέμενα τιμητικά διπλώματα από τις διεθνείς διακρίσεις που έχει πάρει. Εξαιρετική εντύπωση έκανε η ΑΦΙΣΑ προώθησης του έξτρα ΠΑΡΘΕΝΟΥ ελαιόλαδου. Πρόκειται για πετυχημένη «εικαστική» διαφήμιση που παρωδεί την κηλίδα αίματος στο σεντόνι της παρθένου που απλωνόταν μετά την πρώτη νύχτα του γάμου… πιστοποιώντας όμως την …παρθενία του ελαιόλαδου!! (φωτο) • Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η ΜΠΛΕ συσκευασία σε μπουκάλι με “Minimal design” - παραγγελία πελάτη από την Αμερική - την οποία επέδειξε ο κ. Μανώλης Μαμιδάκης (υπεύθυνος για την προώθηση μαζί με την κόρη του Ελευθερία) και στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη. Εξηγώντας, ότι από κάθε τέτοια μπλε συσκευασία του λαδιού, “Βlue olive oil” γράφει το μπουκαλάκι, 3 ευρώ πηγαίνουν για την ενίσχυση του οργανισμού για παροχή ΝΕΡΟΥ στην Αφρική. “Oil for Water” ονομάζεται η σχετική καμπάνια και μάλιστα αυτό αναγράφεται στο μπλε μπουκάλι(φωτο) δίδοντας την ευκαιρία στους καταναλωτές στην Αμερική να αγοράσουν ένα εξαιρετικό προϊόν και ταυτόχρονα να στηρίξουν την παροχή νερού στην Αφρική. • Το λάδι «ΑΝΩΣΚΕΛΗ» διατίθεται εκτός από την μπλε -ειδικής παραγγελίας- συσκευασία και σε άλλες μίνιμαλ ακολουθώντας τις επιταγές που θέλουν τα μπουκάλια λαδιού να έχουν κομψό σχεδιασμό. • Με τις μορφές αυτές και με την ονομασία «ANOSKELI» κάνουν το μικρό χωριό τους γνωστό σε όλο τον κόσμο. Αφού ήδη βρίσκονται σε καταστήματα ντελικατέσεν της Αγγλίας, των ΗΠΑ, της Φιλανδίας αλλά και της Κορέας. Επιτυχία σημειώνει και στην Ρωσία αφού προσφέρεται σε εκεί φημισμένα εστιατόρια και σούπερ μάρκετ. Άνω πλαγιά • Ακολουθώντας ως φαίνεται την γνωστή λαϊκή ρήση «απού'βαλε το λάδι να βάλει και το κλίμα» (ναι, σε σύντεκνους το λένε, αλλά ταιριάζει και σε άλλες περιπτώσεις) το ελαιουργείο έχει εδώ και χρόνια επεκταθεί και σε οινοποιείο. Αρχικά με ποικιλίες που τυποποιούσαν και τώρα πλέον με ποικιλίες από δικές τους γραμμικές καλλιέργειες, χαμηλής στρεμματικής απόδοσης και με τη συλλογή των σταφυλιών να γίνεται με τα χέρια. • Έτσι από το 2011 διαθέτει στην αγορά (και των Χανίων, σε κάβες, και τώρα προωθείται και σε Κρητικά και χανιώτικα σούπερ μάρκετ και ντελικατέσεν) μια γκάμα βιολογικών οίνων με την ονομασία «Άνω Πλαγιά» (λευκό, ροζέ και ερυθρό). • Ε, φυσικό ήταν η πατροπαράδοτη Κρητική φιλοξενία που ακολούθησε μετά τον αγιασμό της νέας αίθουσας γευσιγνωσίας με τα καλά του Θεού τα πλούσια από το catering του Μοντέρνο (επιβλέποντος του ίδιου του Βασίλη Ταμπακόπουλου), να συνοδευτεί και από άφθονο κρασί από την Άνω Πλαγιά. Τα δοκιμάσαμε όλα και καταλήξαμε σε τρία από τα …τρία. (ο οδηγός της παρέας πάντως ήπιε μόνο ένα ποτηράκι). ---------------------------------------------------------------- Οι καρποί της Αμπέλου • Στο νέο χώρο γευσιγνωσίας του ελαιουργείου –οινοποιείου «ΑΝΩΣΚΕΛΗ» λειτουργεί επίσης και θα είναι ανοιχτή μέχρι 24-11-13 εικαστική έκθεση με τίτλο «Οι καρποί της Αμπέλου». Τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης είχαν προηγηθεί (24-7-13) καθώς πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος «ΧανιaRT 2013-Εικαστικές διαδρομές στο νομό Χανίων». • Ενός φιλόδοξου προγράμματος, υποστηρικτικού της πολιτισμικής ανάπτυξης της ενδοχώρας του νομού Χανίων, με γενικό τίτλο «ΜΥΘΟΙ-ΟΥΤΟΠΙΕΣ-ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ» που πραγματοποιείται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης- Ελαιουργείον του οποίου «ψυχή και σώμα» είναι ο καλλιτεχνικός του διευθυντής κ. Ιωάννης Αρχοντάκης . Συνδιοργανωτές είναι η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο δήμος Πλατανιά και βέβαια το οινοποείο &ελαιουργείο «Ανώσκελη». • Στην έκθεση συμμετέχουν οι Εικαστικοί Στέλλα Αγγελάκη, Σπύρος Ζερβουδάκης, Jan Liodaki και Sue Macfarlane. • Πρόκειται για έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας με θέμα την Άμπελο, τον τρύγο, τον οίνο. • Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η Χανιώτισσα τεχνοκριτικός Πέγκυ Κουνενάκη και ο Ιωάννης Αρχοντάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου