Παρασκευή, Μαρτίου 29, 2013
Tο «αγκάθι» της δέσμευσης
«Θα το κάνω αν το κάνεις» (I will if you will) ήταν το φετινό σύνθημα-πρόκληση για τον εορτασμό της παγκόσμιας Ώρας της Γης με το οποίο εμπλουτίστηκε το κλασικό σβήσιμο των φώτων σε όλη τη γη για μία ώρα.
• Φέτος, όμως, όπως δήλωσε ο Γιώργος Βελλίδης υπεύθυνος επικοινωνίας του WWF Ελλάς, «η Ώρα της Γης κινητοποιεί πολίτες και τοπική αυτοδιοίκηση για μια καλύτερη ζωή…».
• »…Για όλους εμάς, συνέχισε, στις 23 Μαρτίου ξεκινάει το στοίχημα. Θα παρακολουθούμε την πορεία της υλοποίησης των δεσμεύσεων των δήμων και θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους πολίτες για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος».
Πρόκληση αλλά και δέσμευση
• Έτσι λοιπόν, τα τρία «αν το κάνεις» για την χώρα μας ήταν (είναι) τα ακόλουθα : «Αν πρασινίσεις το μπαλκόνι σου» (από ένα γλαστράκι δυόσμο μέχρι ένα ολοκληρωμένο μποστάνι), «Αν χαρίσεις ένα αντικείμενο που δεν χρειάζεσαι», «Αν χρησιμοποιείς ΜΜΜ, το ποδήλατο ή τα πόδια σου στις μετακινήσεις σου».
• Τότε, κι εγώ ο δήμος σου θα δημιουργήσω… Και άρχιζε ένας κατάλογος δεσμεύσεων των δήμων που δήλωναν συμμετοχή για δημιουργία, συγκεκριμένων πεζοδρομήσεων, για θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, ανταλλακτικά παζάρια, εβδομαδιαίες ποδηλατάδες, δημιουργία πάρκων περιβαλλοντικής αγωγής, δημιουργία παιγνιδότοπου κλπ.
• Φιλόδοξη και δύσκολη δέσμευση, να το αναγνωρίσουμε.
• Περίπου 60 δήμοι, απ' ότι διαβάσαμε, δήλωσαν συμμετοχή στην πρόκληση-δέσμευση (υπάρχουν στον σχετικό διαδικτυακό τόπο της Ώρας της Γης). Βεβαίως, πολλοί δήμοι δήλωσαν απλά συμμετοχή για το σβήσιμο των φώτων.
Κάν’ το με λουλούδια… εποχής ;
• Ο δήμος Χανίων δεν είδαμε να αναφέρεται στην λίστα των δήμων με προκλήσεις-δεσμεύσεις. Μόνο στο σβήσιμο των φώτων, προφανώς είχε δηλώσει συμμετοχή.
• Ωστόσο με ανακοίνωσή της προς τους δημότες, η δημοτική αρχή Χανίων δήλωσε ένα… διφορούμενο «παρών» γράφοντας ένα δικό της «σύνθημα».
• «Με σύνθημα μας», έγραφε, «στα Χανιά δεν σβήνουμε μόνο τα φώτα...», ο Δήμος Χανίων προ(σ)καλεί όλους τους δημότες, τo Σάββατο 23 Μαρτίου, να ξεκινήσουν μια εκστρατεία προστασίας του περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου υιοθετώντας μια σειρά από δράσεις-πρωτοβουλίες: ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;
09:30: ο Δήμος Χανίων μαζί με επιχειρηματίες των οδών και πεζόδρομων της πόλης (Ποτιέ, Μουσούρων, Χρυσάνθου Επισκόπου και Τσουδερών) υιοθετούν πολύχρωμα φυτά και τα προστατεύουν.
11:00: ο Δήμος Χανίων μαζί με καταστηματάρχες της πλατείας 1866, φυτεύουν δεκάδες πολύχρωμα φυτά, περιμετρικά της πλατείας, τα υιοθετούν και τα προστατεύουν.
20:30 «Κλείνουμε τα φώτα, για 1 ώρα!»
Σας προσκαλούμε όλους να κάνετε το ίδιο!! φυτέψτε, υιοθετήστε, προστατέψτε, σε συνεργασία και με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη της υπηρεσίας Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Χανίων» .
• Σε ανάλογη ανακοίνωσή τους οι καταστηματάρχες της πλατείας 1866 αναφέρουν ότι συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του δήμου και υιοθετούν (έκαστος ή περισσότεροι) φυτά της άνοιξης.
Ποια δέσμευση ;
• Ωραία... Και αν όλοι οι πολίτες έκαναν το ίδιο, η δημοτική αρχή ποια δέσμευση ανέλαβε για όλους; Ήταν δέσμευση το να φυτεύσει (άπαξ) εποχιακά πολύχρωμα λουλουδάκια, στον τρίτο χρόνο της θητείας της μαζί με καταστηματάρχες; Μεγάλη η χάρη μας, δηλαδή. Ή, η...χάρη της;
• Παρά τις εύλογες απορίες μας, περπατήσαμε την επομένη το πρωί στους τρεις δρόμους που έγινε η... δράση. Είδαμε και φωτογραφήσαμε ελάχιστα ανεμικά λουλουδάκια, κάτω από ελάχιστα δενδράκια, στο ελάχιστο χώμα που έχουν. Στην πλατεία 1866 φυτεύτηκαν περισσότερα λουλούδια κάτω από τα δένδρα των πεζοδρομίων. Και είδαμε και 2-3 φυτεμένα παρτέρια στην πλευρά των ταξί. Όμως , επί της ουσίας, στο εσωτερικό της πλατείας… ίδια γεύση εγκατάλειψης. Το όποιο πράσινο υπάρχει είναι -κυρίως- αυτοφυές. Ο δε κορμοτομημένος φοίνικας αναδεικνύει περισσότερο την αντιαισθητική ξεραΐλα του χώρου που τον περιβάλλει. Πόσο θα κρατήσουν αυτά τα λουλουδάκια, όμως; Είναι αυτή δράση μακράς διάρκειας όπως είναι ο περιβαλλοντικός στόχος; Και ποιά είναι η… δέσμευση του δήμου για τα λουλουδάκια που υιοθέτησαν οι καταστηματάρχες; Δεν την διαβάσαμε πουθενά. Εξαντλήθηκε στην «επιστημονική και τεχνική στήριξη» των εργαζομένων του δήμου για να φυτευτούν τα εποχιακά λουλούδια;
• Και επομένως, φταίει ο... ολιγόμυαλος Ραν ταν πλαν που θεωρεί πολιτική κουτοπονηριά την «πρόκληση» χωρίς αντίστοιχη δημόσια ρητή δέσμευση του δήμου για δημιουργία κάποιας αστικής υποδομής;
• Γιατί, η δημοτική αρχή, δεν προέβη σε μια δυνατή καμπάνια ενημέρωσης των Χανιωτών (η επικοινωνία είναι το «φόρτε» της) για το φετινό σύνθημα της Ώρας της Γης «αν το κάνεις θα το κάνω»; Ώστε να λάβουν μέρος οι πολλοί πολίτες; Και, με την σειρά της να δεσμευτεί να δημιουργήσει μία μακροπρόθεσμη υποδομή εφ’ όσον οι πολίτες ανταποκριθούν ; Αυτό δεν είναι το νόημα του «αν το κάνεις θα το κάνω;»
• Γιατί επέλεξε τους τρεις δρόμους που ήδη έχουν αναπλαστεί και την πλατεία την οποία φημολογείται ότι θα «αναβαθμίσει» με προσθήκη τραπεζοκαθισμάτων;
• Σώθηκαν οι ιδέες για προκλήσεις στους δημότες με αντίστοιχες δεσμεύσεις του δήμου; Την πορεία υλοποίησης των οποίων θα παρακολουθούσε όμως η οργάνωση WWF Ελλάς ;
• Ή μήπως αυτό ακριβώς ήταν το «αγκάθι» και επελέγη το… στρίβειν δια της ανώδυνης φύτευσης…
…εποχιακών λουλουδικών;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου