Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι Χανιώτες είμαστε παθιασμένοι με την πόλη και το νομό μας.
• Γι' αυτό, ένα θέμα που απασχόλησε και απασχολεί σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και μετά από σχετικά emails που έλαβα, απασχολεί δημοσιογραφικά και την υπογράφουσα είναι η αποκατάσταση του Ρώσικου στρατώνα στο δυτικό τείχος και «αξιοποίησή» του ως κέντρο εκπαίδευσης παραδοσιακών επαγγελμάτων. Ένα έργο που πρόκειται να εκτελεστεί από το δήμο Χανίων στα πλαίσια του προγράμματος «Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης παλιάς πόλης των Χανίων» (Χανιώτικα Νέα 1-1-13).
Αντ’ αυτού
• Πρόκειται βέβαια για μία δαπάνη του ΕΣΠΑ. Αλλά επειδή, ειδικά σ’ αυτήν την συγκυρία, κανένα ευρώ δεν πρέπει να πηγαίνει «στράφι», υπάρχουν πολλά ερωτήματα, απορίες αλλά και ενστάσεις: Εάν, δηλαδή, έπρεπε να επιλεγεί μία τέτοια «αξιοποίηση» ή να αντικατασταθεί το συγκεκριμένο έργο με άλλο/άλλα περισσότερο αναγκαία έργα που έμειναν έξω από τις αναπλάσεις αυτές.
• Όπως λένε συμπολίτες μας (και συμφωνούμε): Γιατί να επιλεγεί αυτό το άσχετο-αταίριαστο με το τείχος έργο και όχι ένα άλλο, πάντα στα πλαίσια των αστικών αναπλάσεων; Δεν είναι προτιμότερο, γράφουν δημότες των Χανίων, ενδεικτικά, να γκρεμισθεί η «ιστορική» τρώγλη και να διαμορφωθεί η ντάπια (αντιγράφω) «..σε χώρο περιπάτου και αναψυχής με δρομάκια, παγκάκια και άνθη - φυτά χαμηλής βλάστησης»; «… Και τα υπόλοιπα χρήματα να είχαν διατεθεί σε άλλες ενέργειες ; Όπως ,λέμε εμείς, για την αποπεράτωση του παλιού Δημαρχείου στην Χάληδων που δεν υπάρχουν πλέον χρήματα να αποπερατωθεί; Με λίγο τρέξιμο μπορεί ακόμα και τώρα να αντικατασταθεί.
• Πολιτική βούληση και επαναξιολόγηση της πρότασης του συγκεκριμένου έργου, χρειάζεται. Άμεσα βέβαια. Υπάρχει η δικαιολογία της προβληματικής βιωσιμότητας του κέντρου εκπαίδευσης και η μη κήρυξή του ως διατηρητέο. Πληροφορία που προέκυψε από μια μικρή έρευνά μας (ανεξαρτήτως του ότι η μελέτη αποκατάστασης που συντάχθηκε,εγκρίθηκε σύμφωνα με την διαδικασία των εγκρίσεων που συνήθως ακολουθείται)
• Δεν θα’ άπρεπε να έχει κηρυχτεί;
Ιστορικό ;
• Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία πρόκειται για ένα μικρό εναπομείναν τμήμα του (κάποτε) Ρώσικου στρατώνα. Στην ουσία, λοιπόν, αναδομούμε εκ βάθρων αυτό το …κατάλοιπο ερειπίου για να το « αξιοποιήσουμε» ως…κέντρο εκπαίδευσης παραδοσιακών επαγγελμάτων(μαχαιροποιοί, στιβανάδες ;) πάνω στα ενετικά τείχη. Γιατί;
• Η πρώτη απάντηση ήταν «επειδή το κτίσμα θεωρείται «ιστορικό» (άσχετο πάντως με τα παραδοσιακά επαγγέλματα).
• Η «ιστορικότητα» του κτίσματος, μάθαμε, εκτιμήθηκε όταν ο δήμος Χανίων έκανε τις κατεδαφίσεις των εκεί παραπηγμάτων που είχαν απαλλοτριωθεί προκειμένου να αναδειχθούν τα τείχη.
• Τότε, είδαν ξαφνικά ότι ένα από τα κατεδαφιστέα παραπήγματα ήταν διαφορετικό σε τοιχοποιία και κατασκευή. Έκαναν σχετικό ερώτημα (2003) στην Εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων η οποία απάντησε ότι σύμφωνα με αυτοψία το κτίσμα είχε χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο του Ρώσικου στρατώνα και πρότεινε την αποκατάσταση του.
• Θυμίζουμε ότι την ίδια εποχή περίπου είχε ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση για το αν θα πρέπει να κατεδαφιστεί το ΞΕΝΙΑ πάνω στον Ενετικό προμαχώνα για να τον αναδείξουμε. Και τότε υπήρχαν πολλά δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι δεν πρέπει να κατεδαφιστεί το ΞΕΝΙΑ. Καθώς πέραν του ότι ήταν ένα αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Κωνσταντινίδη, επί πλέον είχε παίξει ένα ιστορικό ρόλο για τα Χανιά (όπως και το Τουριστικό περίπτερο) καθώς έδωσαν ώθηση στον τοπικό τουρισμό, και συνδέθηκαν και με πολλές πολιτισμικές εκδηλώσεις των Χανίων.
• Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, οι Ενετοί δεν έκτιζαν πάνω στην ντάμπια. Προφανείς οι λόγοι. Και επομένως το επιχείρημα ήταν ισχυρό. Και, λίγα χρόνια αργότερα, το ΞΕΝΙΑ έπεσε … «ηρωικά». Οι αρχές, λοιπόν είχαν και έχουν να λένε ότι δικαιώθηκαν και ότι αναδείχτηκε ο προμαχώνας και το ενετικό τείχος.
Δυο μέτρα ;
• Ωραία… Αλλά, τότε, με ποια λογική προτάθηκε η διατήρηση-αποκατάσταση ενός κτίσματος-ερειπίου, που εκτιμήθηκε ότι ήταν τμήμα του νοσοκομείου του Ρώσικου στρατώνα; Και αργότερα το 2010, προτάθηκε-κατ’ αρχήν βέβαια χωρίς να έχει κηρυχθεί διατηρητέο- να ενταχθεί στο πρόγραμμα των αστικών αναπλάσεων; Ένα κτίσμα το οποίο χρησιμοποιήθηκε για εκείνο το χρονικό διάστημα και μόνον, και κτίστηκε -κακώς- πάνω στα ενετικά τείχη.
• Δεν εμποδίζεται έτσι η ανάδειξή τους; Συνάδει με την αρχιτεκτονική τους εικόνα; Τα παραπήγματα δεν απαλλοτριώθηκαν για να κατεδαφιστούν ώστε να αναδειχθεί το δυτικό τείχος ;
• Εδώ, δεν θέλησαν να γίνει λυόμενο θέατρο στην δυτική τάφρο(έργο ΕΣΠΑ που αντικαταστάθηκε από την τωρινή δημοτική αρχή) επειδή θα «ενοχλείται» το μνημείο. Επίσης, ακόμα «μαίνεται» η, ένθεν κακείθεν, επιχειρηματολογία για την χρήση ή όχι της Δυτικής τάφρου (με σεβασμό και απόσταση από το τείχος) ως χώρο στάθμευσης.
• Επιτρέπεται η διατήρηση και προτείνεται η αποκατάσταση ενός κτίσματος - ήσσονος ιστορικής παρέμβασης-το οποίο θα … «δεσπόζει» πάνω στην Ντάμπια;
• Γιατί, ότι δεν μπορούσε να ισχύσει για το ΞΕΝΙΑ ισχύει για το κτίσμα που χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο αστέγων ή τρωγλωδιτών τουλάχιστον τον τελευταίο μισό αιώνα; Πότε άραγε ισχύει η ανάδειξη των τειχών χωρίς κανένα ξένο κτίσμα επάνω και πότε όχι;
Βιώσιμο ;
• Δηλαδή, τώρα, θα …αναστήσουμε το ερείπιο, θα το χρυσοπληρώσουμε και θα πληρώνουμε (από ποια λεφτά πλέον αφού οι δήμοι θα μπουν σε αυστηρή επιτροπεία δαπανών)τα λειτουργικά και όχι μόνο έξοδα;
• Ή θα το φτιάξουμε, θα το εγκαινιάσουμε και θα το …κλειδώσουμε; Για να το ανοίγουμε μια φορά το χρόνο, τον...πρώτο χρόνο; Η, μήπως, τελικά, «αναγκαστικά» θα δοθεί για ενοικίαση ως …καφέ με θέα;
• Την ώρα που, αφ’ ενός τα χρήματα μπορούσαν να διατεθούν στην αναγκαία αποπεράτωση του παλιού Δημαρχείου και αφ’ ετέρου το κτίσμα είναι και ξεκάρφωτο και αταίριαστο με το Ενετικό τείχος ως κέντρο παραδοσιακών επαγγελμάτων.
• Ίσως προλαβαίνουμε.
Δημοσιεύτηκε Χανιώτικα Νέα 11-1-13
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου