Πολλά τα προβλήματα στην επικράτεια του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων. Παλιά και νέα. Για τα οποία είτε «δρομολογούνται» λύσεις, όπως ανακοινώνει η δημοτική αρχή αλλά καρκινοβατούν (άρα μπορεί και να επιδεινωθούν), είτε βαλτώνουν χωρίς να υπάρχει καμιά εξέλιξη γι’ αυτά.
------
• Βεβαίως υπάρχουν έργα που υλοποιούνται. Μικροέργα κυρίως. Καθώς οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου(του κάθε μεγάλου δήμου) εδώ και χρόνια, είναι οργανωμένες έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν τις τρέχουσες ανάγκες με ένα άμεσο και ένα μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό σε ότι αφορά –κυρίως- έργα ενταγμένα σε τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα της Περιφέρειας. Επίσης υλοποιούν έργα σχεδιασμένα και δρομολογημένα από προηγούμενες δημοτικές αρχές ενταγμένα-συνήθως-σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
Παραδείγματα
•
Παραδείγματα τέτοιων έργων : Τα ολοκληρωμένα προγράμματα αστικής ανάπλασης στην περιοχή Σπλάντζιας στην Παλιά πόλη Χανίων. Τα οποία σχεδίασε και ενέταξε στο ΠΕΠ-Κρητης 2000-2006 η δημοτική αρχή Τζανακάκη το 2002 και υλοποίησε η επόμενη δημοτική αρχή Βιρβιδάκη τα επόμενα … 8χρόνια. Άλλο τέτοιο έργο είναι η μελέτη για την πλατεία Τάλω, και άλλα, που δεν έχει νόημα να τα αναφέρουμε τώρα και τα οποία παρουσίαζε ως δικά της έργα η προηγούμενη δημοτική αρχή.
• Παρένθεση: Για λόγους αντικειμενικής καταγραφής πρέπει να αναγνωρίσω ότι κατά την 12ετία Τζανακάκη (και ήδη από τη πρώτη τετραετία) υλοποιήθηκαν πλείστα όσα νέα έργα κτιριακών και αστικών υποδομών καθώς και νέες, ανύπαρκτες προηγουμένως, πολιτισμικές δομές όπως η ΔΕΔΙΣΑ, η ΔΗΠΕΧ, ο ΟΔΗΚΟΙΠ κ. ά. Κλείνει η παρένθεση.
• Σήμερα, η δημοτική αρχή Σκουλάκη υλοποιεί, ως επί το πλείστον, έργα που είχε προτείνει και εντάξει στο ΕΣΠΑ 2007-2013 η προηγούμενη δημοτική αρχή ως προς το δήμο Χανίων και οι πρώην δημοτικές αρχές των περιαστικών δήμων που συνενώθηκαν. Όπως π.χ. (στα Χανιά) το παλιό τελωνείο και οι αστικές αναπλάσεις στο δυτικοκεντρικό τμήμα της πόλης.
• Φυσικά(!!) τα παρουσιάζει ως δικά της έργα που θα αναβαθμίσουν την περιοχή.
Τι γίνεται ;
• Αναποτελεσματική κρίθηκε στις εκλογές η προηγούμενη δημοτική αρχή Χανίων.
• Εν τούτοις, και τότε όπως και τώρα, μας είχαν βομβαρδίσει με πληροφορίες τύπου «ο καλύτερος δήμαρχος στην Ευρώπη, ψηφισμένος στο διαδίκτυο» κλπ.
• Πολύ φοβούμαι ότι οι ενδείξεις και οι ψίθυροι στην κοινή γνώμη- μεσούσης πλέον της θητείας της νυν δημοτικής αρχής- οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν άλλαξε τίποτα στην καθημερινότητα του δημότη. Ενδεικτικά, αναφέρουμε :
• Τι γίνεται με θέματα όπως το Γενικό πολεοδομικό Σχέδιο Χανίων, το κυκλοφοριακό της πόλης και της παλιάς πόλης, το θέατρο ανατολικής και …δυτικής τάφρου. Τι γίνεται με τα Νεώρια; Με το Μουσικό σχολείο και άλλα σχολεία; Με τις δομές πρόνοιας;
• Πώς συνεχίζουμε να μη σχεδιάζουμε συνολικά για την χρήση κτηρίων στον Καλλικρατικό δήμο Χανίων πριν αυτά καταρρεύσουν (π.χ παλιό ψυχιατρείο - πόσες και ποιες δομές, συνολικά, θα εγκατασταθούν εκεί); Και, πότε θα γίνει ένας συνολικός προγραμματισμός κατανομής δημοτικών υπηρεσιών και δομών σε κτήρια του Καλλικρατικού δήμου όταν ακόμα και νέα κτήρια (δημαρχεία των πρώην δήμου Ελ. Βενιζέλου και Ν. Κυδωνίας), παραμένουν αχρησιμοποίητα; Αλλωστε, ένα τέτοιο συνολικό προγραμματισμό ζητά και η αντιπολίτευση, σύσσωμη: Να κατατεθεί, δηλαδή, ένα συνολικό σχέδιο να συζητηθεί να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες και να εφαρμοστεί.
Επικοινωνιακά και εφήμερα
• Παρ’ όλα αυτά, και πολλά άλλα που δεν είναι του παρόντος σχολίου, ήδη βομβαρδιζόμαστε επικοινωνιακά με «ανακηρύξεις» καλύτερου δημάρχου από ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και άλλα παρόμοια επικοινωνιακά εφευρήματα.
• Γιατί επικοινωνιακά εφευρήματα; Επειδή, δεν μπορεί ξένα αλλά και όποια ντόπια ΜΜΕ να αποφασίζουν, να πιστοποιούν και να κρίνουν πριν από εμάς και αντί για εμάς, ποιος είναι ο καλυτερότερος, ο αποδοτικότερος, ο πιο νοικοκύρης κλπ κλπ, δήμαρχος χωρίς την δική μας συμμετοχή.
• Εάν θέλαμε να μετρήσουμε δημοτικότητα, αποτελεσματικότητα αλλά και συμφωνία σε έργα ή κρίσιμες αποφάσεις γιατί δεν κάνουμε ένα τοπικό δημοψήφισμα;
• Να μετρήσουμε αποτελεσματικότητα διαχείρισης και συμφωνία με συγκεκριμένα πολυδάπανα έργα που αποφασίζουμε -εκτάκτως- και εκτελούνται με ιδίους πόρους ημών των δημοτών; Π.χ. αν κρίναμε αναγκαιότερη την κατασκευή του γηπέδου Περιβολίων με ιδίους πόρους αντί της ανακατασκευής του δρόμου Κλαδισός-Αγιοι Απόστολοι στον οποίο καθημερινά κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, έχει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο και οδηγεί στις πλέον τουριστικές περιοχές του νομού μας.
• Γιατί άραγε, οι δημοτικές αρχές των τελευταίων ετών, δεν χρησιμοποιούν το δημοκρατικό «εργαλείο» των τοπικών δημοψηφισμάτων; (Αν και -όλως τυχαίως(;) - το ζητούν όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση του δήμου).
• Ρητορικό το «γιατί άραγε». Επειδή είναι φανερό ότι δεν πιστεύουν, όσο βρίσκονται στην εξουσία, στην σοφή, για όλους και για όλα, νομοτέλεια:
•
Ετά που στέκεις έστεκα κι επά που στέκω θα’ ρθεις….
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου