Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2011

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ εθνικά και ευρωπαϊκά

Πολλή αγωνία και τούτη την στιγμή στο διαδίκτυο για τις εξελίξεις. Ευτυχώς οι δημοσιογράφοι ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους και η κοινωνία μπορεί άμεσα να ενημερώνεται. ΟΙ πολτικές εξελίξεις τρέχουν και φαίνεται ότι ίσως και σήμερα υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. ( Δείτε τα υστερόγραφα του παρόντος που γράφτηκαν την ώρα που αναρτούσα την παρούσα σημείωση).

------------

Δύσκολα τα πράγματα καθώς κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν χάος στην χώρα με επεισόδια βίας (που βρέθηκαν οι μολότοφ και λοιπό «οπλοστάσιο» με κουκουλοφόρους κλπ; Ο αγανακτισμένοι στην ΠΛΑΤΕΙΑ και στις πλατείες δεν φορούν κουκούλες).

Έτσι, διώξανε τους συνετούς αγανακτισμένους και το σύνταγμα αυτή την στιγμή έχει παραδοθεί ΜΟΝΟ στους κουκουλοφόρους.

Είναι φανερό ότι οι κουκουλοφόροι (όποιοι κι αν είναι) επιθυμούν βίαιες λύσεις, επιθυμούν χάος, επιθυμούν διάλυση της δημοκρατίας με εξασθένηση και αμαύρωση του κινήματος των αγανακτισμένων πολιτών. Κατά την άποψή μου αυτό βολεύει τόσο τους ίδιους όσο και –όλοι το καταλαβαίνουμε πλέον- και την κυβέρνηση. (Και τις εκάστοτε κυβερνήσεις άλλωστε) Αφού τόσα χρόνια δεν τους διέλυσαν. Επειδή και σε δυσκολίες όπως οι σημερινές είναι εκείνοι που θα ενεργοποιήσουν τα συντηρητικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας που στην πλειοψηφία της είναι συντεταγμένα δημοκρατική.
Και σήμερα διαμαρτύρεται ειρηνικά (και η πίεση αυτή απέδωσε και αποδίδει και με αντιδράσεις μέσα στο κυβερνών κόμμα . Γεγονός που πιέζει την κυβέρνηση και ΔΥΝΗΤΙΚΑ μπορεί να την οδηγήσει σε απόσυρσή του.
Ηδη, φαίνεται δε ότι θα έχουμε καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις.



Βασικό αίτημα



Η απόσυρση του μεσοπρόθεσμου ( που είναι εξωπραγματικό και δεν το αντέχει η ελληνική κοινωνία) είναι –άλλωστε- από τα πρώτα βασικά αιτήματα της κοινωνίας που εκφράζεται μέσα και από το κίνημα των αγανακτισμένων. Βεβαίως μαζί με άλλα όπως, να φύγει η παρούσα κυβέρνηση ήγ και να προχωρήσουμε σε άλλες λύσεις με οικουμενικές συνεργασίες κλπ κλπ.
Ποιούς όμως; Πώς και από ποιους θα αντικατασταθούν οι κυβερνώντες, εάν δεν γίνουν εκλογές ή εάν η παρούσα βουλή δεν βρει λύση;
Από τους κουκουλοφόρους;



Εκλογές ;

Να προκηρυχτούν εκλογές. Είναι η μια λύση. Η καλύτερη σε σχέση με το …χάος που επιθυμούν αυταρχικές δυνάμεις που καλύπτονται από μανδύες επαναστατικών ιδεοληψιών.
Αλλά είναι βέβαιο ότι οι εκλογές θα γίνουν ειρηνικά με την παρούσα κατάσταση;
Εστω όμως ότι–όλοι- θα προσπαθήσουν να διαφυλάξουν την δημοκρατική διεξαγωγή εκλογών. Δηλαδή τα κόμματα και η πλειοψηφία της κοινωνίας των δημοκρατικών πολιτών.
Είναι βέβαιο, όμως ότι θα υπάρχει η δυνατότητα ενός ή δύο ή περισσοτέρων κομμάτων να συνεννοηθούν μετεκλογικά όταν προεκλογικά θα λένε άλλα;
Μήπως μπούμε σε μία χειρότερη κατάσταση ακυβερνησίας ;



Ανασχηματισμός;


Να γίνει ανασχηματισμός ώστε ο πρωθυπουργός να ισχυριστεί ότι ικανοποιεί ένα αίτημα να αλλάξει την κυβέρνησή του;
Τι νόημα θα έχει εάν τα πρόσωπα επιλεγούν μόνο από τον πρωθυπουργό;
Και που ξέρουμε εάν –όσο πετυχημένα είναι και όσο και ένα έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία- μπορούν να τα βγάλουν πέρα στην παρούσα κατάσταση όπου –συν τοις άλλοις- είναι διαλυμένες όλες οι υπηρεσίες του κράτους;
Δυστυχώς- αυτή την ώρα ακούω ότι ο πρωθυπουργός –προκειμένου να γλυτώσει πολιτικό χρόνο-ή να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της στην ΕΕ, φαίνεται να προκρίνει ανασχηματισμό .
Αλλά τώρα πια είναι αργά. Άλλωστε εάν η νέα κυβέρνηση κληθεί να υλοποιήσει το ίδιο μεσοπρόθεσμο , τι νόημα θα έχει; Ο λαός θα το απορρίψει Και χάνεται πολύτιμος χρόνος. Που λειτουργεί σε βάρος της χώρας. Γιατί; Για να διασωθεί η κυβέρνηση και το κόμμα; Όποιοι και να αναλάβουν χρειάζονται χρόνο για να καταλάβουν, χρόνο για να ενεργοποιήσουν δομές , χρόνο, χρόνο κλπ.
Εξαίρεση, ίσως μία κυβέρνηση με πρόσωπα από την παρούσα Βουλή στα πλαίσια μιας συναίνεσης, η οποία -μέχρι αυτή τη στιγμή- (αν και υπάρχουν «πληροφορίες» για μία σχετική με κυβέρνηση κοινής αποδοχής από Σαμαρά) -δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Κανένα κόμμα, πάντως, δεν είναι διατεθειμένο να αναλάβει ευθύνες, μόνο του, χωρίς να ξέρει πού θα οδηγηθεί το όλο εγχείρημα ΠΟΛΙΤΙΚΑ.



Πίστωση χρόνου





Θα μπορούσε να γίνει εάν υπήρχε πίστωση χρόνου. Αλλά η πατρίδα δεν έχει χρόνο. Και σ αυτό φταίει η παρούσα κυβέρνηση που δεν διαχειρίστηκε όπως είχε υποσχεθεί το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 1.
Η πατρίδα πιέζεται .Πιέζεται εξωτερικά. Πιέζεται ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ από τους δανειστές –τοκογλύφους που αισχροκερδούν -αντιστάσεως μη ούσης Πιέζεται από την ΕΕ, οικονομικά και πολιτικά. Για τους δικούς τους οικονομικούς και πολιτικούς λόγους κάθε κυβέρνηση κάθε κόμμα της Ευρώπης κάθε οικονομικός φορέας της.
Πιέζεται εσωτερικά από την κοινωνία που δεν αντέχει.
Χρειάζεται, λοιπόν πίστωση πραγματικού χρόνου.
Είτε για να γίνουν εκλογές.
Είτε, εάν επιλεγεί –μετά από συναίνεση των κομμάτων- μία «οικουμενικής συμφωνίας» κυβέρνηση, για να ξαναγραφτεί μία νέα συμφωνία με την ΕΕ .
Το μεσοπρόθεσμο, όπως έχει, δεν το αντέχει η κοινωνία.
Αλλά πίστωση χρόνου χωρίς προηγούμενη ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ( εθνικά και ευρωπαϊκά) δεν μπορεί να υπάρξει.



Πολιτική λύση



Άρα. Χρειάζεται ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ.
Η πολιτική λύση μπορεί να επιτευχθεί, μόνο ΕΑΝ η κυβέρνηση ζητήσει από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς (ή όσους συναινέσουν τουλάχιστον) να πάνε ΜΑΖΙ στην Ευρώπη και να διαπραγματευτούν ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ για το πρόβλημα της Ελλάδας. Όχι πρώτα οικονομική. Πρώτα Πολιτική λύση.
Και αυτό το διατύπωσε και τώρα, τηλεφωνικά στον πρωθυπουργό, όπως ακούω, και ο κ. Φώτης Κουβέλης και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη .Το έχει διατυπώσει και ο κ. Καρατζαφέρης.
Εμμέσως, μιλώντας για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου το ζητά και ο κ. Σαμαράς. ( Η Ν.Δ. βέβαια δεν λέει καθαρά τι θέλει προκειμένου να μην χρεωθεί εκλογές .)
Εάν δεν υπάρξει ΠΟΛΙΤΙΚΗ λύση εθνικά και ευρωπαϊκά, τότε πρέπει να οδηγηθούμε σε εκλογές. Πριν την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.
Αλλά ..ο θεός βοηθός για τον χρόνο που μας απομένει και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα διεξαχθούν..
Υ.Γ 1. Η πληροφορία της στιγμής είναι ότι σε τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου-Σαμαρά , ο κ. Σαμαράς είπε ότι συμφωνεί σε κυβέρνηση κοινής αποδοχής με προϋποθέσεις : Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής και η κυβέρνηση που θα προκύψει να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο και η θητεία της να λήξει μετά την διαπραγμάτευση αυτή .
Υ.Γ.2 Η νέα πληροφορία είναι ότι ο κ. Παπανδρέου επαναπροτείνει κυβέρνηση εθνικής Σωτηρίας με τον ίδιο ως πρωθυπουργό.
Υ.Γ 3 Ο κ. Σαμαράς επιμένει σε πρωθυπουργό κοινής αποδοχής και βάζει και θέματα συνταγματικών αλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου