Παρασκευή, Δεκεμβρίου 03, 2021

Περί τοπικών και άλλων «δαιμονίων»

 


Γιατί τα κρυ-κρύβουν ;

Το θέμα  της απομάκρυνσης των αιγάγρων και άλλων ζώων από το δημοτικό κήπο Χανίων, αλλά ειδικότερα των αιγάγρων  σέρνεται εδώ και σχεδόν ένα μήνα στην τοπική μας καθημερινότητα. Με  εξώδικα δεκάδων πολιτών, με ρεπορτάζ  από διαμαρτυρίες πολιτών  και γονέων.

·          Καθένας μπορεί να έχει την άποψή του αν θα έπρεπε ή όχι να παραμείνουν στα Χανιά. Προσωπικά δεν μου έκανε ούτε κρύο ούτε ζέστη γιατί δεν τό’ χω μελετήσει.

·         Μου κάνει όμως τώρα πλέον και ζέστη και κρύο  ο τρόπος χειρισμού, ο τρόπος απόκρυψης ενός ουσιαστικά ήσσονος (αρχικά) ζητήματος αυτοδιοικητικής διαχείρισης.

·          Επειδή  από τα μικρά κρίνονται και τα μεγάλα. Κι εδώ αναδεικνύεται μια πάσχουσα  αυτοδιοικητικά διαχείριση.

                                                 Συνοπτικά

·         Το περασμένο Σάββατο τα ζώα απομακρύνθηκαν με ιδιωτικό διαβάζουμε αυτοκίνητο. Σήμερα (χθες) είδαμε στα ΧΝ ρεπορτάζ του διευθυντή τους κ. Παρασκευά Περάκη από το οποίο προκύπτει ότι οι διάφοροι τόποι προορισμού των αιγάγρων που «ανεπισήμως …  επίσημα»  ή αορίστως …συγκεκριμένα  διέρρεαν από την δημοτική αρχή ότι θα πάνε  στο Αττικό πάρκο ή στο Ρέθυμνο, δεν επαληθεύονται.

·          «Απλώς υπάρχει μια εισήγηση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης  και το Μουσείο Φυσικής ιστορίας στο Ηράκλειο να έλθουν σε εμάς και υπάρχουν και εγκρίσεις από ΥΠΕΝ και τη διεύθυνση Δασών», δηλώνει στα Χ.Ν. ο υπεύθυνος του Αττικού πάρκου κ.Λεσουέρ.

·         Προσθέτοντας ότι τα αν δοθούν τα κτηνιατρικά πιστοποιητικά  που περιμένουν, θα τα δεχτούν. Όπως επίσης και ότι η μεταφορά των άγριων ζώων θα πρέπει να γίνεται υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Δεν θα τα αγοράσουν. Δωρεά θα θεωρηθεί.

·         Άγνοια για το πού βρίσκονται οι αίγαγροι από το περασμένο Σάββατο δηλώνει και η δ/ντρια Δασών κ. Σκλαβάκη η οποία μάλιστα λέει ότι είχε  εισηγηθεί να δημιουργηθεί μια κατάλληλη δομή, ένα θεματικό πάρκο εντός των Χανίων για την φιλοξενία ζώων όπως τα κρι-κρι.

                                               Ψάχνουν λύση… μετά ;

·         Από την άλλη από τις απαντήσεις  που άκουσα ιδίοις ωσί παρέα με τον Ραν ταν πλαν σε δύο πρωινές τοπικές ραδιοφωνικές εκπομπές από τους αντιδημάρχους κ.κ. Τσουπάκη και Νικηφοράκη, συμπεράναμε ότι πράγματι ξέρουν να κρατούν κρατικά(!) μυστικά. Αυτοδιοικητικά θέλω να πω.

·         Ο μεν πρώτος είπε ότι θα πάνε στο Αττικό Πάρκο και ότι δεν τα σφάξανε όπως ήθελε το …δασαρχείο(!!!).

·          Πού είναι; Το κράτησε μυστικό.

·         Αλλά και ο αντιδήμαρχος κ. Νικηφοράκης, που είναι και ο αρμόδιος όπως ελέχθη αντιδήμαρχος,  απαντώντας σε σχετική ερώτηση σήμερα  είπε –εξόχως μυστικιστικά- ότι μαζεύονται όλα και θα βγει μια ανακοίνωση. Και ακόμα ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν διάλεξαν εύκολο δρόμο και κοιτούν να βρουν λύση!

·         Πού είναι; Μυστικό κι αυτός.

·         Και ψάχνουν λύση μετά την απομάκρυνσή τους; Δηλαδή από το Σάββατο που απομακρύνθηκαν ακόμα δεν την ξέρουν την λύση;

·         Το «μυστικό» περιπλέκεται περισσότερο μουρμουρίζει ο χαζός ο Ραν ταν πλαν.

·         Και τι άραγε υποψιάζεται ο πρώην δήμαρχος Χανίων κ. Τ. Βάμβουκας και ζητά εγγράφως όλα τα χαρτιά που αφορούν στην απομάκρυνση των αιγάγρων, τους τόπους προορισμού, τους τρόπους μεταφοράς  κλπ ;

·         Και τώρα πια, με αυτήν την διαχείριση που έγινε ως μη όφειλε, τίθενται απλά αλλά καταλυτικά και υποψιασμένα ερωτήματα:

·         Γιατί τόση πρεμούρα να φύγουν τα ζώα πριν ελεγχθούν κτηνιατρικά και εξασφαλιστεί η αποδοχή τους από το Αττικό πάρκο;

·          Μήπως ο έλεγχος έχει γίνει και δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στο Αττικό Πάρκο (λόγω των προϋποθέσεων) και ψάχνουν για λύση ΤΩΡΑ μετά την απομάκρυνσή τους όπως «ξέφυγε» χθες στον κ. Νικηφοράκη;

·         Και κάτω από ποιες συνθήκες και κυρίως  πού διαβιούν όλες αυτές τις ημέρες; «Προσωρινά»;

·         Γιατί τόση μυστικοπάθεια (ή μήπως μυστικολαγνεία; ) μιας δημοτικής αρχής για ένα ζήτημα που δεν θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση να θεωρείται …«απόρρητο»;

·         Που είναι είναι τα κρι-κρι και

·         γιατί τα …κρυ –κρύβουν;


                          

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου