Πέμπτη, Μαΐου 23, 2019




Περί τοπικών και άλλων «δαιμονίων»
                     Από την πρώτη Κυριακή
     Το  Διακύβευμα  είναι το Χανιώτικο δημαρχιακό «τιμόνι»  




Μαζί με τον Ραν ταν πλαν και τα ζωάκια της στήλης διαβάζουμε στα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ και ακούμε και ανά τους καφενέδες της πόλης, διάφορες λογικές και όχι αναλύσεις για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

·         Ζωηρό το ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στον κεντρικό δήμο Χανίων του νομού και όχι μόνο. Αντίθετα με τις Περιφερειακές που το ενδιαφέρον είναι σχεδόν στο ναδίρ στους  χανιωπολίτες.
                                           Τότε γιατί;
·         Για το δήμο Χανίων, λοιπόν, με τους οκτώ διαφορετικούς υποψηφίους, άλλους με κομματικά χρίσματα-στηρίξεις (από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) κι άλλους με “αυτόνομη” εντός ή εκτός εισαγωγικών, υπάρχει ενδιαφέρον. Ποικιλώνυμο.
·         Εντωμεταξύ, ακούσαμε σε ραδιόφωνα, τηλεοπτικά και ψηφιακά debates όλων μαζί και καθενός προσωπικά, ότι όλοι μα όλοι ομνύουν στην μετεκλογική συνέργεια- υποχρεωτική, όπως παραδέχονται. Πώς θα βγάλουμε άκρη για το τι περιμένει το δήμο Χανίων την επόμενη μέρα;
·          Όλοι, όπως λένε, μπορούν να συνεργαστούν με όλους; Αν είναι έτσι, στην πενταετία που πέρασε γιατί ο νυν δήμαρχος, δεν συνεργάστηκε με όλους αλλά ούτε καν κατάφερε να κρατήσει συμπαγή μέχρι τέλους την δική του δημοτική ομάδα η οποία διαλύθηκε; Γιατί η μείζων αντιπολίτευση (και ο ίδιος ο κ. Σκουλάκης όταν ήταν παρών στην αρχή αλλά και η κυρία Νάνσυ Αγγελάκη που ουσιαστικά κράτησε το βάρος της παράταξης με τεκμηριωμένο πάντα λόγο), κατέθετε σφοδρές αντιδράσεις; Γιατί υπήρχε επίσης σφοδρή αντίδραση από την παράταξη Παπαδογιάννη σε όλα -σχεδόν- τα θέματα, με πολύ σκληρό λόγο; Γιατί και αυτή ακόμα η παράταξη Σαρρή που πολλές φορές ψήφιζε θέματα  που κινδύνευαν να απορριφθούν έκανε άλλες φορές πολύ σκληρή αντιπολίτευση σε βασικά θέματα ημερήσιας διάταξης και όχι μόνο;  
·         Γιατί το ΚΚΕ με τον εξαιρετικά έμπειρο και θα λέγαμε μετριοπαθή στο λόγο του αλλά σταθερό στις απόψεις του, Νίκο Παπαντωνάκη, τόνιζε διαρκώς την μοναχική και λανθασμένη λογική των δημοτικών προτάσεων; Γιατί ο κ. Σεραφείμ Ρίζος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ασκούσε επίσης σκληρή κριτική;
·         Την συνηθισμένη εικόνα- μπάχαλο του δημοτικού συμβουλίου επί πέντε χρόνια μεταφέρουμε. Για να αποδείξουμε πόσο εύκολο είναι να ομνύουν όλοι στις συναινέσεις πριν τις εκλογές. Αλλά πόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτό στο δημοτικό συμβούλιο όταν δεν υπάρχει σωστή τεκμηρίωση των προτάσεων της δημοτικής αρχής και προηγούμενη συνεννόηση με τις δημοτικές παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους. Και όπως παρακολουθήσαμε, όχι μόνο δεν υπήρχε συνεννόηση αλλά πάρα πολλές φορές δεν υπήρχαν καν οι εισηγήσεις των θεμάτων ημερήσιας διάταξης!!
                            
                                     Συνέργειες: Πώς;
·         Με «Κλεισθένη» και την απλή αναλογική, λοιπόν, υπάρχει πειθαναγκαστική ανάγκη για συναινέσεις-συνέργειες- συνεργασίες ή όπως αλλιώς θα τις πουν. Καταστροφικό για την διοίκηση των δήμων λένε πολλοί.
·          Καταστροφικότερο επομένως  θα είναι αν εκλεγούν υποψήφιοι  δήμαρχοι που ισχυρίζονται ότι θα φέρουν ηλικιακή ανανέωση καθώς θεωρούν- και το γράφουν στα τοπικά ΜΜΕ- ότι μπορεί να μην έχουν αυτοδιοικητική εμπειρία αλλά επαρκεί (!!) η επαγγελματική  πετυχημένη  καριέρα κάποιων υποψηφίων για να διοικήσουν το δήμο. Κατ αρχάς ηλικιακή ανανέωση υπάρχει σε όλα τα ψηφοδέλτια.  Αλλά είναι και μέγα λάθος να επικεντρώνουμε πρώτα στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους- με ή χωρίς εμπειρία- και μετά στον υποψήφιο δήμαρχο.
·         Αυτό το λάθος το πληρώσαμε ήδη με την χαμένη πενταετία του νυν δημάρχου. Ενός πετυχημένου επιχειρηματία και ευγενούς ανθρώπου που όμως δεν είχε αυτοδιοικητική ούτε άλλη εμπειρία στη δημόσια διοίκηση. Και βρέθηκε σε ένα χαοτικό  περιβάλλον όπου προσπάθησε να …μάθει. Στου κασίδη δήμου Χανίων το κεφάλι όμως.
·         Γι’ αυτό -κατά την άποψή μας-   θα ήταν προτιμότερες οι προεκλογικές προγραμματικές συμφωνίες. Ειδικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιχειρήθηκε να γίνει. Απέτυχε. Φαίνεται ότι ένας λόγος ήταν και η κομματική στήριξη ενός υποψηφίου δημάρχου του χώρου του ΚΙΝΑΛ από τον Ηρακλειώτη ευρωβουλευτή  του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη όπως καταγγέλθηκε ήδη και δημόσια.
·         Αντίθετα πέτυχε η προεκλογική προγραμματική συνεργασία του Γρηγόρη Αρχοντάκη και της Νάνσυ Αγγελάκη που έχει υποψηφίους από διάφορους κομματικούς χώρους. Όπως βέβαια έχουν και άλλες παρατάξεις.
·         Η παράταξη Παπαδογιάννη, στηρίζεται από τον κ. Μητσοτάκη (αν και απέφυγε να το πει τις προάλλες στο λιμάνι), έχει επίσης εκτός από νεοδημοκράτες και   κάποιους υποψηφίους από άλλους κομματικούς χώρους. Όμως είναι φανερό και λόγω των ξεχωριστών ψηφοδελτίων που κατεβάζει στις δημοτικές κοινότητες ότι έχει μια κομματική στόχευση. Επομένως ήταν …ανάδελφη σε προεκλογικές προγραμματικές συνεργασίες. Σε μετεκλογικές, μήπως αυτό θα είναι ακόμα χειρότερο;
·         Ανάλογες  κομματικές αδυναμίες-βαρίδια υπάρχουν και για την παράταξη Σαρρή, και βέβαια ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ.
·         Για κάποιο λόγο οι περισσότεροι έχουμε επικεντρωθεί στο μέτρημα των δημοτικών συμβούλων που θα εκλέξει κάθε ένας από τους 8 υποψηφίους δημάρχους του δήμου Χανίων.  Π.χ.  (εντελώς τυχαία) αν ο πρώτος σε ποσοστά ψήφων εκλέξει 13-14 (maximum λένε)  δημοτικούς συμβούλους  και ο δεύτερος 7-8, το σύνολο των συμβούλων των δύο υποψήφιων που θα πάνε στην δεύτερη Κυριακή θα είναι 20-22 δημοτικοί σύμβουλοι. Και φυσικά, μπορεί ο πρώτος του πρώτου γύρου να εκλεγεί και την δεύτερη Κυριακή. Μπορεί όμως και ο δεύτερος του πρώτου γύρου να κάνει την ανατροπή.
·         Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν συμφωνήσουν να συνεργαστούν μόνιμα αυτοί οι δυο θα χρειάζεται και τρίτος για να υπάρχει πλειοψηφία 25 δημοτικών συμβούλων επί συνόλου 49. Σε ένα λίγο πιο τραβηγμένο σενάριο, ίσως και ένας τέταρτος!!
·         Προφανώς μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής μπορεί να «παιχτούν» -ερήμην των ψηφοφόρων- συμφωνίες. Εύκολο ή δύσκολο ας το αφήσουμε προσωρινά εκτός ανάλυσης.
·         Αλλά με βάση την κοινή λογική  και το συμφέρον του δήμου μας (που κι αν έχει προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν) τα πρόσωπα των υποψηφίων δημάρχωνκαι ΟΧΙ ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων που θα εκλεγούν είναι ο καθοριστικός παράγων για την πορεία του δήμου Χανίων την επόμενη μέρα των εκλογών.
·         Πώς να κρίνουμε τους δημάρχους;  Επίσης με την κοινή λογική του αυτονόητου. Με βάση  τα χαρακτηριστικά του καθένα. Αποκλείοντας κάποιους  και εκτιμώντας τους υπόλοιπους. Την εμπειρία του καθένα σε ΔΙΟΙΚΗΣΗ –ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ- την αποτελεσματικότητά του, τα πεπραγμένα του στο χώρο που υπηρέτησε (έχει δείγματα γραφής ή δεν έχει ;)την αποδοχή που έχει  ή δεν έχει σε όλους τους διαπαραταξιακούς χώρους, τις αποδεδειγμένες στο παρελθόν συναινέσεις που είχε με αντίθετες παρατάξεις και  βέβαια, τον χαρακτήρα του. Επίσης από τις προτάσεις-πρόγραμμα( που όσο κι αν διαβάσαμε όλα τα προγράμματα οι μόνες ρεαλιστικές που περιλαμβάνουν αναλυτικά τρόπους επίλυσής τους είναι του αυτές που κατέθεσε , ο Γρηγόρης Αρχοντάκης). Όπως π.χ. τους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων καθημερινότητας (δρόμοι, καθαριότητα, διαγραμμίσεις, ελεύθεροι χώροι, στην πόλη και στις δημοτικές κοινότητες). Αλλά και τρόπους αρχικών παρεμβάσεων στο κυκλοφοριακό άμεσους και μεσομακροπρόθεσμους. Τρόπους που ο ίδιος είχε εφαρμόσει στην νομαρχία και λειτούργησαν.
·         Πως θα γίνει χωρίς απόλυτη πλειοψηφία; Εκτιμούμε με την απλή μέθοδο της σύνθεσης για το καλό του δήμου. Κάτι που ως νομάρχης ο Γρηγόρης Αρχοντάκης είχε κάνει πράξη χωρίς «Κλεισθένη». Π.χ. έχοντας αξιωματική αντιπολίτευση τον π. δήμαρχο Γιώργο Τζανακάκη και τον κ. Γ Αγοραστάκη αποδεχόταν προτάσεις τους που ήταν τεκμηριωμένες και για το καλό του νομού και περνούσαν ΟΜΟΦΩΝΑ από το νομαρχιακό συμβούλιο. Όσοι κάναμε  και τότε ρεπορτάζ στο νομαρχιακό συμβούλιο το έχουμε καταγράψει.
                                        Οι ψηφοφόροι έχουμε την ευθύνη
·         Άρα, άποψή μας, είναι ότι ο «Κλεισθένης» μας «υποχρεώνει», εμάς τους ψηφοφόρους, ενόψει της κάλπης, να αναλάβουμε την ΕΥΘΥΝΗ της επόμενης μέρας για το δήμο Χανίων. Επειδή ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του δημάρχου που θα επιλέξουμε, ανάλογα αν αυτό το κάνουμε με κομματικά κριτήρια ή επειδή θέλουμε να στηρίξουμε συγγενείς και φίλους υποψηφίους συμβούλους,  ανάλογες θα είναι και οι επιπτώσεις στην λειτουργία του δήμου Χανίων. Δεν θα φταίνε δηλαδή οι υποψήφιοι δήμαρχοι που θα στείλουμε στην δεύτερη Κυριακή αν δεν έχουν τα προσόντα και τους τρόπους να λύσουν τα προβλήματά μας. Την ευθύνη την έχουμε ΕΜΕΙΣ και μετά την επιλογή μας δεν δικαιούμαστε  δια να διαμαρτυρόμαστε για την πορεία του δήμου και των δημοτικών κοινοτήτων.
                                      Αυτονόητο το διακύβευμα
·         Αυτή την πρώτη Κυριακή  θα κριθεί - κατά το ήμισυ τουλάχιστον αφού δυο θα πάνε στο δεύτερο γύρο- ο επικεφαλής του δήμου Χανίων. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Η πρώτη Κυριακή  είναι εξ ίσου και ίσως περισσότερο καθοριστική από την δεύτερη. Επειδή καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό τι θα πιθανότητες θα έχει ο δήμος Χανίων να λειτουργήσει χωρίς κραδασμούς και πισωγυρίσματα λόγω των συνθηκών «Κλεισθένη» που θα δημιουργηθούν. Ο δήμος δεν είναι περιφέρεια. Ούτε βέβαια κυβέρνηση. Είναι πολύ πιο σημαντικός για την τοπική μας καθημερινότητα και τοπική οικονομική-κοινωνική- και πολιτισμική ανάπτυξη.
·         Άρα πρώτα ψηφίζουμε δήμαρχο και μετά επιλέγουμε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους στο ψηφοδέλτιό του. Ευτυχώς, νέοι, παλιότεροι, έμπειροι, συγγενείς, φίλοι και γνωστοί, άξιοι υπάρχουν σε όλα ανεξαιρέτως τα ψηφοδέλτια.
·         Προφανώς το ίδιο πρέπει να κάνουμε και την δεύτερη Κυριακή. Μόνο που τότε οι επιλογές μας  θα είναι πιο εύκολες.
·         Το διακύβευμα από τούτη την πρώτη Κυριακή, είναι η ενδυνάμωση  εκείνου που πρέπει και μπορεί να κρατήσει το αναπτυξιακό «τιμόνι»
 του δήμου Χανίων.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου