Τετάρτη, Μαρτίου 08, 2017

Χορταριασμένων και «παγωμένων» Νεωρίων το ανάγνωσμα






Αποθήκη Εφορείας αρχαιοτητων

 Πρωτο Νεώριο-Αποθηκη δήμου

Οταν τα Νεώρια μας ήταν ανοικτά

     
Πέρασε ένας χρόνος. Από πέρυσι 23 Φεβρουαρίου  2016 οπότε μας είχε ανακοινωθεί η εκ νέου παραχώρηση των Νεωρίων στο δήμο Χανίων από το Υπουργείο Πολιτισμού.
·         Για πέντε χρόνια. Με όρους και προϋποθέσεις. Όπως ακριβώς ίσχυε και με την  προηγούμενη παραχώρηση  που έληξε άδοξα το 2014.
·         Πέρυσι, λοιπόν, η δημοτική αρχή είχε ανακοινώσει ότι θα γίνει δημόσια διαβούλευση για την αξιοποίησή τους επί ένα έτος.
·         Σε σχετικό κείμενο των «Εφημεριών» είχαμε επισημάνει ότι αυτό μοιάζει με «πάγωμα», για ένα χρόνο τουλάχιστον, των αναγκαίων διαδικασιών που απαιτούνται για εκπλήρωση των  πέντε όρων  παραχώρησης.
·         Και ότι, το θέμα της αξιοποίησης ουσιαστικά έχει λυθεί. Τόσο με σχετικές μελέτες χρήσεων από το Γραφείο Παλιάς Πόλης όσο και με ανάλογη αναφορά του υπουργείου για πολιτιστικές χρήσεις. Σχεδόν τα ίδια λένε και τα δύο.
·         Τα απολύτως ζητούμενα όμως, που είναι και χρονοβόρα, είναι η προκήρυξη της στατικής και αρχιτεκτονικής μελέτης (υπάρχει μόνο αρχιτεκτονική αποτύπωση).
                               Πάγωσε ο χρόνος
·         Δυστυχώς όπως το «Κασσανδρίσαμε»  βλέπουμε να συμβαίνει. Πέρασε ένας χρόνος. Ούτε δημόσια διαβούλευση έγινε για την αξιοποίηση των Νεωρίων αλλά –σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- ούτε προκήρυξη μελετών με το ν. 3316/05 ή συμφωνία με το Πολυτεχνείο για την ανάθεση των μελετών με κάποια προγραμματική σύμβαση. Στην κουβέντα είμαστε με το Πολυτεχνείο. Και φυσικά οι μελέτες αυτές είναι και χρονοβόρες.
·         Όσο για την δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- μόλις τώρα κάτι κινείται για να συγκροτηθεί …επιτροπή που θα διαβουλευτεί την αξιοποίηση!
·         Όσον αφορά δε και τον όρο ότι ο δήμος Χανίων πρέπει να βρει και να παραχωρήσει άλλο χώρο ανάλογο (σε έκταση-τετραγωνικά) με τα Νεώρια που χρησιμοποιεί ως αποθήκες η Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ), αυτός δεν συζητείται καν.
·         Περνώντας χθες το πρωί απέξω, ήταν ανοικτή η πόρτα της αποθήκης της ΕΦΑ.  Σκοτεινά ήταν είδα  μόνο κάτι αυτοκίνητα που είχαν παρκάρει. Των αδυνάτων αδύνατον να εκπληρωθεί ο όρος αυτός για ανάλογη αποθήκη.  Αλλά ας το αφήσουμε κι εμείς στην άκρη. Πάμε παρακάτω.
                                    Χορταριασμένα
·          Οι κολώνες γύρω από τις καμάρες των Νεωρίων είναι ΟΛΕΣ χορταριασμένες.(φωτο) Το χορτάριασμα  αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην στατικότητα των μνημείων λόγω της υγρασίας που μαζεύουν. Πέραν της αισθητικής εικόνας που δίνουν, ότι τα έχουμε αφημένα στην τύχη τους. Η υπηρεσία πρασίνου θα μπορούσε πολύ εύκολα να τα ψεκάσει  να ξεραθούν ώστε να αποφεύγεται μία ακόμα εστία-αιτία βλάβης των μνημείων. Είναι δύσκολο;
·         Και πάμε στα πρώτα Νεώρια. Σ’ αυτά, δηλαδή, στα οποία πραγματοποιούνταν εξαιρετικές πολιτισμικές εκδηλώσεις. Τώρα είναι επίσης αποθήκες του δήμου Χανίων.
                            Πάλι άπρακτος ;
·         Αν τις αδειάζαμε, συμμαζεύαμε το χώρο όπως έκανε παλιά ο δήμος Χανίων επί Τζανακάκη  και τον χρησιμοποιούσαμε είτε ως επισκέψιμο μνημείο είτε για κάποιες εκδηλώσεις, μήπως να εδραιώναμε ντε φάκτο την χρήση των Νεωρίων; Όπως το κάναμε και με το θεατράκι Βλησίδη και την βίλα Κούνδουρου; Και έτσι μας ξαναπαραχωρήθηκαν χωρίς πολλά –πολλά;
·         Γιατί ναι. Δεν είναι ίδιες ακριβώς οι περιπτώσεις αυτές. Αλλά να θυμηθούμε ότι παρόλο που οι χρήσεις που είχαν εξασφαλιστεί επί δημαρχίας Τζανακάκη έληξαν κάποια στιγμή, τα Νεώρια τα χρησιμοποιούσε χωρίς πρόβλημα ο δήμος Χανίων μέχρι το 2006. Που με το σεισμό έπεσε ένα κομμάτι. Και τα κλείσαμε. Περιμένοντας επιχορηγήσεις για να τα στεγανοποιήσουμε.
·         Και όταν αυτές ήρθαν δεν απορροφήθηκαν. Έτσι τα χάσαμε οριστικά. Τώρα που η χρήση μας παραχωρήθηκε, και πέρασε άπρακτος κυριολεκτικά ένας χρόνος, μήπως θα πρέπει να σκεφτούμε και το άνοιγμά τους έως ότου ολοκληρώσουμε-άμποτε – τις διαβουλεύσεις και τις μελέτες;
·          


Για να μην περάσει πάλι …άπρακτος ο υπόλοιπος χρόνος και να έχουμε κάπου να «πατήσουμε»;
 Χανιωτικα Νεα 8-3-17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου