Δευτέρα, Μαρτίου 06, 2017

Ρώσικος στρατώνας: Κλειστός και βανδαλισμένος




       









Με αφορμή την κατάρρευση τμήματος του επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου της προάλλες, πήρα τον Ραν ταν πλαν και κάναμε μια βόλτα και στον πρώην Ρώσικο στρατώνα.
·          Να πιάνεται η ψυχή σου στην θέα του αποκατασταθέντος κτιρίου (φωτο1 και 1α). Δίνει την ίδια εικόνα όπως το παλιό παράπηγμα (φωτο 2) που ήταν γεμάτο γκράφιτι. Γύρω-γύρω. Σε όλες τις προσόψεις.
·          Και μη μας φανεί παράξενο να παραβιαστεί κιόλας και να γίνει και κάτι σαν το κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι.
·         Διότι προφανώς φύλακας δεν υπάρχει. Ούτε γίνεται τη μια μέρα να βάφεται και την άλλη να βανδαλίζεται-διότι άλλο είναι το  προσκεκλημένο γκράφιτι όπως του δημοτικού παρκινγκ και άλλο  τούτοι οι γκραφιτο-βανδαλισμοί. Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα υπάρχει και στο μέλλον εάν δεν διασφαλιστεί η λειτουργία του καθημερινά. Πώς και με τι πιστώσεις; Εδώ και τους υπάρχοντες χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων μετά βίας τους συντηρεί ο δήμος Χανίων.
·         Πού βρίσκεται, λοιπόν, το έργο αυτό το οποίο όπως μας είχαν διαβεβαιώσει θα λειτουργούσε εντός του 2014;               
                                Ιστορικό
·         Τι ήταν όμως ο Ρώσικος στρατώνας πάνω στο δυτικό τείχος; Όπως μας λένε ιστορικές πηγές, ήταν ένα μικρό κτίριο που στέγασε τους Ρώσους στρατιώτες κατοχής των μεγάλων δυνάμεων.
·         Χαρακτηριστική είναι και η φωτογραφία της περιοχής που περιλαμβάνει και τον Ρώσικο στρατώνα κάπου στα 1900  από το αρχείο του ιστορικού ερευνητή Μανώλη Μανούσακα (φωτ 1) που δημοσιεύτηκε στις ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ των Χανιώτικων Νέων στις 25-2-17, μετά την κατάρρευση μέρους του επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου.
·         Στην πορεία του χρόνου, το μικρό αυτό κτίριο που είχε απομείνει (φωτο2) χρησιμοποιήθηκε ως κατάλυμα αστέγων μαζί με πολλά άλλα παραπήγματα που είχαν δημιουργηθεί στο Δυτικό τείχος και την τάφρο. Τα οποία απαλλοτριώθηκαν, κατεδαφίστηκαν και πέρασαν στην ιδιοκτησία του Δήμου Χανίων.
·         Για ένα λόγο που η δική μας λογική δεν μπορεί να καταλάβει, ενώ το Ξενία κατεδαφίστηκε για να αναδειχθεί το ενετικό τείχος, το παράπηγμα παρέμεινε.
·         Αναρωτιέται κανείς για ποιο λογικό λόγο έπρεπε το παράπηγμα που ο Ρώσικος στρατός έκτισε πάνω στο τείχος παράνομα να παραμείνει και μάλιστα κρίθηκε ότι πρέπει να αποκατασταθεί ως παραδοσιακό κτίσμα και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ αντί άλλου έργου. (Όπως π.χ. του παλιού δημαρχείου ή και μια μελέτης ανάπλασης  για μια περιπατητική διαδρομή πάνω στο τείχος μέχρι το πρώην Ξενία). Με την λογική αυτή θα μπορούσαν να παραμείνουν και κάποιες ιδιοκτησίες πάνω και μέσα στην δυτική τάφρο αντί να απαλλοτριωθούν με αδρές αμοιβές και βέβαια να μην κατεδαφιστεί το Ξενία, ως παραδοσιακό κτίσμα του δικτύου των ΞΕΝΙΑ.
                          Έχουμε δρόμο
·         Όλα τα παραπάνω τα είχαμε από τότε επισημάνει στα ΠΕΡΙ ΤΟΠΙΚΩΝ. Και το 2013, 2014 και 2015.
·         Όπως και το γεγονός ότι η αποκατάστασή του μικρού οικήματος (γύρω στα 50 τετραγωνικά η «αίθουσα» και όλο μαζί με βοηθητικούς μικρούς χώρους γύρω στα 90 τετραγωνικά) και η δημιουργία «Κέντρου αναβίωσης παραδοσιακών επαγγελμάτων» (μαχαιροποιία και υποδηματοποιία ) ήταν και ατυχής και χωρίς σχετική μελέτη βιωσιμότητας. Άρα ήταν προβληματική από γεννησιμιού της και φυσικά κληροδοτήθηκε στην παρούσα δημοτική αρχή από την προηγούμενη.
·         Τι είδους αναβίωση και σεμινάρια θα υλοποιούνταν/νται στον μικρό αυτό χώρο; Ποιος θα πληρώνει τους εκπαιδευτές και πόσα θα είναι τα λειτουργικά έξοδα;
·          Εν τούτοις τα…μπετά έπεσαν.  Και παρά το γεγονός ότι το έργο όφειλαν  να το ολοκληρώσουν και να το λειτουργήσουν εντός του 2015 ειδάλλως ο δήμος Χανίων έπρεπε να επιστρέψει τα λεφτά στην ΕΕ, το παράπηγμα παρέμεινε μέχρι και το 2016  στα τσιμέντα.
·         Και μόλις πριν από ένα εικοσαήμερο ανακοινώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων ότι το έργο του κτιρίου ολοκληρώθηκε, ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης θα έχει διαμορφωθεί και ο περιβάλλων χώρος και ότι συγκροτήθηκε επιτροπή για την παραλαβή του έργου. Επίσης ότι στο δήμο γίνονται συσκέψεις  για το πώς θα αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο Κέντρο.
·         Δεν ακούσαμε, όμως, να ανακοινωθεί τίποτα για την προμήθεια εξοπλισμού του «Κέντρου αναβίωσης παραδοσιακών επαγγελμάτων» που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του έργου. Έχουμε δρόμο, το λοιπόν.
                                             Ζητούμενα
·          Και πλέον, εν έτει 2017, μετράμε ακόμα ζητούμενα:
·         1. Πλήρης αποκατάσταση αφού ο περιβάλλων χώρος δεν έχει ολοκληρωθεί.
·         2. Παραλαβή του έργου.
·         3. Απόφαση χρήσεων (μπορεί να είναι διαφορετική από «Κέντρο αναβίωσης παραδοσιακών επαγγελμάτων;)
·         4.Προμήθεια εξοπλισμού (ζήσε επόμενο Μάη μου και να δούμε).
·         5. Μελέτη βιωσιμότητας.
·         6. Λειτουργία του Κέντρου μέσα στο διάστημα που προβλέπεται από την παράταση που πήραμε. Πόση είναι αυτή;                                                          
·         Τούτων δοθέντων, θα θυμίσω ότι από το 2015 έχω επισημάνει ότι στην Νέα Χώρα υπάρχει Πολιτιστικός Σύλλογος ο οποίος θα μπορούσε π.χ. με μια προγραμματική σύμβαση να αναλάβει να το λειτουργεί αναδεικνύοντας τα παραδοσιακά επαγγέλματα της ιστορικής συνοικίας.
·         Όμως οι ρυθμοί που κινούμαστε είναι απελπιστικά αργοί. Και εντωμεταξύ, το άμποτε «Κέντρο αναβίωσης παραδοσιακών επαγγελμάτων», ξαναμετατρέπεται σε  «παράπηγμα» παραδοσιακών    γκραφιτο-βανδαλισμών
  
 παλιών και νέων κλειστών κτιρίων της πόλης
Χανιώτικα Νέα 6-3-17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου