Δευτέρα, Ιουλίου 20, 2015

Από που έρχονται;

Το λιμανάκι απέναντι από το πάρκο των Αγίων Αποστόλων είναι από τα πλέον υπήνεμα και προτιμάται από …νέους πασών των ηλικιών μετά τέκνων και εγγονιών συνήθως. Φέτος παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κολυμβητών.
·          Γενικώς, σε όλα τα λιμανάκια των Αγίων Αποστόλων υπάρχει πληθώρα κολυμβητών. Καθώς  ακόμα και με δυνατό αέρα, είναι βέβαιο ότι κάποιο απ’ όλα θα …κολυμπιέται.
·         Eλα μου, όμως, που εκεί στο μεσαίο λιμανάκι απέναντι από το πάρκο, που είναι σχεδόν κλειστό (και  αρκετές φορές και στο βόρειο μπροστά από την εκκλησία  των Αγίων Αποστόλων -που κι’ αυτό είναι αρκετά κλειστό) παρατηρείται καθημερινά –κυρίως- τις πρώτες απογευματινές ώρες μια άνευ προηγούμενου «ανεξήγητη;» θαλάσσια ρύπανση.
·         Πρόκειται για χιλιάδες μικρά σκουπίδια και  κόπρανα (όπως συμπεραίνεται από την κίτρινη λίγδα και όχι μόνο) που έχει αναστατώσει  και τους μόνιμους, σχεδόν καθημερινούς, κολυμβητές. Καθώς η ρύπανση αυτή όχι μόνο είναι αηδιαστική στην θέα αλλά εγκυμονεί, όπως είναι φανερό, και πολλούς κινδύνους για την υγεία μικρών και μεγάλων.
·         Οι Χανιώτες που συχνάζουν εκεί, το έψαξαν. Και έχουν διάφορες υποψίες . Επειδή, η μέχρι τώρα συγκέντρωση  μεγάλης ρύπανσης  αφορά στο μεσαίο κολπάκι. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και το βόρειο κολπάκι, ενίοτε, δεν παρουσιάζει θαλάσσια ρύπανση.
·          Επειδή το πρόβλημα είναι  σχεδόν καθημερινό (και πλέον οξύ),  είναι φανερό ότι οι αρμόδιοι οφείλουν να ασχοληθούν με την προέλευση των σκουπιδιών και απορριμμάτων που προκαλούν θαλάσσια ρύπανση στο συγκεκριμένο κόλπο, ιδιαίτερα αλλά όχι μόνο. Και να θεραπεύσουν το πρόβλημα λαμβάνοντας  ΑΜΕΣΑ τα αναγκαία μέτρα.
·         Αρμόδιοι να το κάνουν είναι, προφανώς, το λιμεναρχείο και ο δήμος Χανίων.
·         Δική τους ευθύνη και υποχρέωσή είναι να βρουν το αίτιο και να ενημερώσουν την κοινή γνώμη. Μαζί με  την σχετική διαβεβαίωση ότι ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα.
·         Να περιμένουμε μια ανακοίνωση του δήμου  και του λιμεναρχείου Χανίων για την προέλευση και την εξάλειψη  της θαλάσσιας αυτής ρύπανσης;
Δεν μπορεί, να είναι και …μυστήριο.

 Δημοσιεύτηκε Χανιώτικα Νέα 20-7-15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου