Πέμπτη, Δεκεμβρίου 11, 2014

Χριστουγεννιάτικες Γιορτές plus…
       Πολλές οι  Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο δήμος Χανίων.
Οι περισσότερες είναι μουσικές και στο πνεύμα των προηγούμενων ετών, δηλαδή της «συνδιοργάνωσης»  με άλλους φορείς και φιλανθρωπικά σωματεία που κάθε χρόνο δίνουν-ευτυχώς- ανάλογο παρόν, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα (και όχι μόνο, ευτυχώς για πολλούς συνανθρώπους μας). Περιλαμβάνει πολλά παραμύθια, χειροτεχνήματα και κατασκευές για παιδιά ενώ υπάρχουν και αρκετές αποκεντρωμένες εκδηλώσεις στις δημοτικές κοινότητες του Καλλικρατικού μας δήμου. Όχι όμως και στις γειτονιές και συνοικίες της μεγάλης μας, πλέον, πόλης.
                                   Συν
·         Μια σημαντική νότα, φέτος, με την έννοια ότι πάντα -εκτός από την περασμένη τετραετία- ήταν  παραδοσιακά παρούσα και χρωμάτιζε τις Χριστουγεννιάτικες και άλλες εκδηλώσεις της πόλης, είναι η δυνατή παρουσία της Φιλαρμονικής μας. Η οποία έχει παράδοση στα Χανιά και που επιτέλους την βλέπουμε να επανακάμπτει με… δριμύτερη παρουσία.
·         Μέσα στην παρούσα ποικιλόμορφη πολιτισμική βαρυχειμωνιά πάντως, οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου μας αποτελούν ένα «φιλότιμο» πακέτο πολιτιστικών αποδράσεων για μικρούς και μεγάλους .
·         Το οποίο όπως προείπαμε δεν απέχει από το πνεύμα των εκδηλώσεων προηγούμενων ετών καθώς εκείνοι που ουσιαστικά ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ στους Χανιώτες το πολιτιστικό τους προϊόν είναι οι διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι και εθελοντικές οργανώσεις.
·         Παραδείγματα: Η μεγάλη εξαιρετική διοργάνωση του Santa run, τα διάφορα φιλανθρωπικά bazaar, τα κάλαντα και οι χοροί των λαογραφικών συλλόγων, οι μαγνητοσκοπημένες  μεταδόσεις από το Royal Opera house, τα κάλαντα και οι μουσικές  εκδηλώσεις σε δρόμους των Χανίων και τα γλέντια της παραμονής στην Δημοτική αγορά που ξεκίνησαν από το 2000 επί  δημαρχίας Γ. Τζανακάκη.
·         Γιορτές  που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία καθώς  εκατοντάδες  Χανιωτών  συμμετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις . Γιορτές οι οποίες, παρ’ ότι δρομολογημένες -δυστυχώς- δεν θεσμοθετήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν όταν άλλαξαν οι δημοτικές αρχές τα επόμενα χρόνια.
                                          Για να θυμηθούμε
·         Τότε, στην αλλαγή της χιλιετίας(Millennium) και με στόχο την θεσμοθέτησή τους  πραγματοποιήθηκαν Χριστουγεννιάτικες Γιορτές με γενικό τίτλο: «ΧΑΝΙΑ –Χθες-σήμερα-αύριο Παραδοσιακές και σύγχρονες  γιορταστικές εκδηλώσεις  για μικρούς και μεγάλους»
·         Και υπότιτλο: «Καλαντίζουμε, Γλεντίζουμε, Παραμυθολογούμε, Κουκλοπαίζουμε, Υμνολογούμε στις συνοικίες της πόλης».
·         Τότε στήθηκε στην Δημοτική Αγορά το δρώμενο « Η μηχανή του χρόνου» με τα σημαντικότερα γεγονότα των Χανίων της τελευταίας εκατονταετίας (και σκοπό να εμπλουτίζονται χρόνο με το χρόνο με τα κυριότερα πολιτισμικά συμβάντα κάθε έτους) σε κατασκευή του γλύπτη Σπύρου Μαρουλάκη.
·          Παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο στους δρόμους της πόλης  σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Μεταναστευτικό Θέατρο και τίτλο « Οι δρόμοι έχουν την δική ΜΑΣ  ιστορία». Τα κείμενα είχαν αναφορά σε δρόμους και πλατείες των Χανιών (όπως Χορτατσών, πλατεία Τάλω, οδοί Ερωφίλης, Μουσούρων,Κυδωνίας κ.α) Ήταν ένα ιστορικό  θεατρικό δρώμενο που «πληροφορούσε» για το «γιατί, ποιός και πότε» των ονοματοθεσιών των δρόμων μας. Και το οποίο, μπορούσε/μπορεί, να συνεχίζεται κάθε χρόνο.
·         Δημιουργήθηκε γαστρονομικό και λαογραφικό δρώμενο στα Νεώρια (ήταν ανοικτά τότε) με τα έθιμα του δωδεκαημέρου (Σταμάτης Αποστολάκης-λαογραφικοί σύλλογοι-Κρητικές Μαδάρες).
·         Ένα ντόπιο γαστρονομικό δρώμενο είχε τίτλο «Απόψε λουκουμαδίζουμε» με ψήσιμο λουκουμάδων (Τζεδάκης) στα Νεώρια (σημ. Τα Νεώρια λόγω του μεγέθους και της υποβλητικότητάς τους έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτισμική-πολιτιστική ανάπτυξη των Χανιών και είναι μεγάλο πλήγμα που παραμένουν κλειστά).
·         Τότε ξεκίνησε το δρώμενο «Κανταδόροι»,  αναβιώνοντας σχετική δράση καντάδων (ελαφρά ελληνικά τραγούδια) πριν και μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο στους δρόμους των Χανίων και με μαντινάδες της στράτας.
·         Στα ΚΑ.ΠΗ και στα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας (ώστε να συμμετέχουν οι γειτονιές της πόλης –που και τώρα το έχουν ανάγκη αλλά δεν υπάρχει πρόβλεψη) υπήρχαν δρώμενα –και παραμύθια για μικρούς και μεγάλους με έμφαση και στην παράδοσή μας.
·         Πραγματοποιήθηκε χορός της νεολαίας με dj στα Νεώρια την πρωτοχρονιά με τίτλο « Οι Καλοπόδαροι των νεωρίων» αλλά και χορός Χανιωτών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ στην Σούδα για φιλανθρωπικό σκοπό.
·         Έγινε παρέλαση λαογραφικών σωματείων και Φιλαρμονικής τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, καθώς και λαμπαδηφορίες. Μια ξεχωριστή νότα έδωσε η φωταγώγηση μνημείων, νεοκλασικών κτηρίων και δημόσιων καταστημάτων που πραγματοποιήθηκε εν μέρει.
                          
                                                Έθιμα- παράδοση       

              

·          Τότε υπήρχε πρόταση, οι εκδηλώσεις και ειδικότερα εκείνες οι οποίες κυρίως αναφέρονταν στην  τοπική μας παράδοση, να βιντεοσκοπούνται (κάθε χρόνο) με σκοπό να δημιουργούνται DVD τα οποία θα μπορούσαν να πωλούνται αφ’ ενός ως αναμνηστικά–συλλεκτικά  και αφ ετέρου ως διαφημιστικά για τουριστικούς σκοπούς. Παράλληλα «σκηνές» από τις παρελάσεις, τα παραδοσιακά γαστρονομικά δρώμενα και από την αναπαράσταση εθίμων των Γιορτών του Δωδεκαημέρου, μπορούν και σήμερα αν πραγματοποιηθούν να χρησιμοποιηθούν από κατάλληλα τουριστικά σποτ ώστε να δίνουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό –πολιτισμικό μας προϊόν.
·         Και μια-ακόμα-επισήμανση: ένα μικρό πλην στα πρώτα συν που γράψαμε, είναι ότι στις εκδηλώσεις που ανακοινώθηκαν δεν υπάρχουν αναφορές σε αναπαραστάσεις εθίμων και παρουσιάσεις των  λαογραφικών μας παραδόσεών μας, των Γιορτών του δωδεκαήμερου.
                           Δημιουργικές Πολιτιστικές Βιομηχανίες
·         Ευκαιρίας δοθείσης όμως, θα αναφερθούμε –όπως κάναμε και στην στήλη «Περί τοπικών και άλλων «δαιμονίων» με τίτλο «Είθε» (Χανιώτικα Νέα 2-10-14) στην ανάγκη να υπάρξει ένας ετήσιος προγραμματισμός πολιτισμικών εκδηλώσεων με τοπική και Κρητική ταυτότητα, στις οποίες μπορούν  στην λογική της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου να συμπεριληφθούν και οι Γιορτές και τα έθιμα του Δωδεκαημέρου.
·          Με μεσομακροπρόθεσμο στόχο, τέτοιο που να μας δίνει την δυνατότητα να «εκμεταλλευτούμε» το φυσικό και πολιτισμικό μας πλεονέκτημα στο νομό (και στην Κρήτη) με αναφορές στο περιβάλλον, στην τοπική παραγωγή, στην ιστορική  πολιτισμική ταυτότητα της πόλης και την σύγχρονη πολιτισμική –πολιτιστική δημιουργία. Έτσι θα συνδέσουμε το πολιτισμικό-πολιτιστικό μας προϊόν με την τοπική οικονομική ανάπτυξη. Έχουμε αναφερθεί σ’ αυτό όμως. Και παλιότερα και πρόσφατα.
·         Το νεότερο  είναι ότι υπάρχουν και ευρωπαϊκά και επιστημονικά …νεότερα σχετικά  με το πώς θα επιτύχουμε αυτό το στόχο.
·         Καταρχάς η Ευρώπη συνδέει πλέον την πολιτική με τον πολιτισμό και μέσω της καμπάνιας «Δημιουργική Ευρώπη» χρηματοδοτεί σχετικές δράσεις .
·         Σημαντικότατο, επίσης, είναι ότι ο Ο.Α.Κ. (Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης)  σε συνεργασία και με την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων παρουσιάζει σε δυο ημερίδες σε Ηράκλειο 13 /12  και Χανιά 14/12 στο Πολιτιστικό Κέντρο Χανίων, μαζί με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, δεδομένα, δράσεις και τρόπους για να χρηματοδοτηθούν πολιτιστικά-πολιτισμικά προγράμματα  της Δημιουργικής Ευρώπης και Δημιουργικής  Πολιτιστικής Βιομηχανίας(Π.Δ.Β.)  μέσα από την προσέγγιση του  Leader.
·         Μία από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, ειδικά για τα Χανιά, είναι αυτή της υποψηφίας Διδάκτορος του Πολυτεχνείου Κρήτης MSc (ΟΑΚ) Μάγιας Σπανουδάκη, της οποίας ο τίτλος είναι «Τοπική Ανάπτυξη στα Χανιά μέσω τη Δημιουργικής Οικονομίας».
·         Μία εισήγηση με την οποία η κυρία Σπανουδάκη θα συμμετέχει και την Παρασκευή 12 /12/14 στο Creative workshop  του Δικτύου για την Δημιουργική Ελλάδα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην Αθήνα.
·         Παρά την οικονομική κρίση, δηλαδή, υπάρχουν δυνατότητες να «εκμεταλλευτεί» και ο δήμος Χανίων (και ο νομός θα λέγαμε) τις πολιτισμικές του καταβολές και να δημιουργήσει πολιτισμικά-πολιτιστικά γεγονότα με δυνατότητες να γίνουν μοχλός παραγωγής οικονομικού αποτελέσματος. Πρωτίστως με τον σχεδιασμό τους και πλέον και με την χρήση-άρα και χρηματοδότηση-  επιστημονικών εργαλείων για την δημιουργία Πολιτιστικής Δημιουργικής Βιομηχανίας πολιτισμού-τουρισμού.
·         Ώστε και ο τουρισμός να βασίζεται σ’ αυτό που διάβασα να λέει ο νέος  ειδικός σύμβουλος του δημάρχου μας για τον τουρισμό κ. Μιχάλης Αρτεμάκης, «υπεύθυνο και βιώσιμο Τουρισμό».
                        Αφορμή
·         Αφορμή, για όλα τα παραπάνω το φετινό, πρώτο πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων Γιορτών που ανακοίνωσε η Δημοτική μας Αρχή.                                                      
·         Επειδή-ζωή νάχει- έχει ακόμα να συν-εορτάσει με τους Χανιωπολίτες τουλάχιστον τέσσερα Χριστούγεννα ως δημοτική αρχή, εκείνο που τελικά θα μετρήσει, είναι πόσες απ’ αυτές θα γίνουν μόνιμες. Έτσι ώστε να περιλαμβάνονται σε ετήσιο πολιτιστικό-πολιτισμικό  Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου Χανίων. Και από εκεί να μεταφέρονται (ονειρευόμαστε) σε τουριστικά καλεντάρια, μαζί με τις άλλες ετήσιες πολιτισμικές εκδηλώσεις που πρέπει να προγραμματίζονται με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.
·          Ώστε, όλα μαζί ,να  συναποτελούν το πολιτισμικό plus για τον τουρισμό μας, ολοχρονίς.            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου