Σάββατο, Νοεμβρίου 23, 2013

Στην παιδική δημοτική βιβλιοθήκη Χανίων «Μήνας Εφηβείας» με σεμινάρια υπερμάθησης










 Με  σεμινάριο υπερμάθησης για μαθητές της Β τάξης του 1ου Γυμνασίου Χανίων ξεκίνησαν χθες στα Χανιά, στον χώρο της Παιδικής  Βιβλιοθήκης του δήμου Χανίων  οι εκδηλώσεις του «Μήνα εφηβείας» που διοργάνωσε η δημοτική βιβλιοθήκη Χανίων σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, με αφορμή το νέο μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΗΡΩΕΣ».
  • Το σεμινάριο  πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό  Βασιλομανωλάκη Ο.Ε. Αγγλικά Πολυγνώση-Ινστιτούτο Μάθησης ( www.polygnosi.gr/seminars_inst.htm) και τον συγγραφέα και επίκουρο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Πολυχρόνη Κουτσάκη.
  • Κατά την χθεσινή έναρξη των εκδηλώσεων εκτός από τον συγγραφέα Πολυχρόνη Κουτσάκη παραβρέθηκε και ο εκπρόσωπος των εκδόσεων Πατάκη κ. Δικαίος Χατζηπλής.
  • Το σεμινάριο παρακολούθησαν έφηβοι του 1ου Γυμνασίου Χανίων μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους κυρία Μαίρη Ροβιθάκη και Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου.
  • Ο κ. Χατζηπλής εξεπλάγη ευχάριστα από το σεμινάριο υπερμάθησης που πραγματοποιήθηκε τόσο εξ αιτίας της μεθόδου του κ. Βασιλομανωλάκη όσο και του ζωηρού ενδιαφέροντος των εφήβων.
  • Ευχαρίστησε δε τόσο  τον κ. Βασιλομανωλάκη όσο  και τον αντιδήμαρχο κ. Δημ. Λειψάκη, την προϊσταμένη της δημοτικής βιβλιοθήκης κυρία Βιβή Χουδαλάκη και την βιβλιοθηκονόμο κυρία Λίτσα Μαστορακάκη , όλους  τους εκπαιδευτικούς που δήλωσαν συμμετοχή, τον συγγραφέα, αλλά και τα παιδιά για την συνεργασία και τον τρόπο που αγκάλιασαν τις εκδηλώσεις. Γεγονός που σημαίνει ότι αυτές θα επαναληφθούν τον επόμενο χρόνο, εμπλουτισμένες.
  • Σεμινάριο υπερμάθησης θα επαναληφθεί την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στην Παιδική Βιβλιοθήκη  τόσο από τον κ. Κυρ. Βασιλομανωλάκη όσο και τον συγγραφέα και επίκουρο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Πολυχρόνη Κουτσάκη.
 
                              
              Σεμινάρια υπερμάθησης

  • Κατά την έναρξη του σεμιναρίου ο Πολυχρόνης Κουτσάκης  μίλησε στα παιδιά για την δική του εφηβική ηλικία και το γεγονός ότι ταυτιζόταν πολλές φορές με ήρωες των βιβλίων που διάβαζε όπως π.χ. του Ιουλίου Βερν. Όταν πλέον άρχισε να γράφει μυθιστορήματα και θεατρικά ένοιωθε ότι ήθελε να καλύψει ένα κενό που αισθανόταν και ο ίδιος ως έφηβος. Θέλησε, λοιπόν, κι έγραψε ένα με πρωταγωνιστές εφήβους που διαδραματίζεται στην πόλη μας, τα Χανιά.
  • Στην αρχή ο κ. Κυριάκος Βασιλωμανωλάκης (advanced dipl. in child development, Master εκπαίδευσης στη δια βίου μάθηση –συγγραφέας) ανέπτυξε, στα παιδιά(με πολλές διαφάνειες) τρόπους με τους οποίους μπορούν να μαθαίνουν εύκολα και γρήγορα και στην συνέχεια τους έδωσε σελίδες από το κείμενο του βιβλίου ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΗΡΩΕΣ για να εφαρμόσουν τους τρόπους αυτούς.
  • Όπως φάνηκε από την συνέχεια  το ενδιαφέρον των εφήβων ήταν μεγάλο καθώς όλοι ήθελαν να συμμετέχουν στις  απαντήσεις των ερωτήσεων που τέθηκαν (φωτο).
  • Ο κ. Κυριάκος Βασιλωμανωλάκης, είπε στα Χανιώτικα Νέα, ότι εφαρμόζει την μέθοδο αυτή εδώ και 27 χρόνια και έχει υλοποιήσει σεμινάρια υπερμάθησης σε όλη την Ελλάδα. Στα Χανιά, όμως, πραγματοποιούνται για πρώτη φορά ανοικτά, εκτός του εκπαιδευτηρίου τους. Κι αυτό, με αφορμή το βιβλίο ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΗΡΩΕΣ του Πολυχρόνη Κουτσάκη, για το οποίο ήδη έχει γράψει στην στήλη του «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ» στα Χανιώτικα Νέα 20-11-13.
  •  «Αρχισα με δυο σεμινάρια, μας είπε, επίσης, ο κ. Βασιλωμανωλάκης. Τώρα είναι καμιά δεκαριά και καλύπτουν  όλη την γκάμα των γνωστικών δεξιοτήτων των παιδιών. Είναι σημαντικό  η εκπαίδευση αυτή να γίνεται μέχρι τα 15 χρόνια τους γιατί υπάρχει ένα «παράθυρο» ανάμεσα 12 και 15 που το εκμεταλλευόμαστε. Είναι η πρώτη φορά που το κάνω στα Χανιά σε δημόσιο χώρο με αφορμή το «Καιρός για ήρωες».                        

                        Οι εκδόσεις Πατάκη
  • Χαρούμενος που βρίσκεται στα Χανιά, προκειμένου να παραστεί σε εκδηλώσεις του «Μήνα Εφηβείας» που έχουν καθιερώσει εδώ και τρία χρόνια οι εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, δήλωσε και ο εκπρόσωπός τους κ. Δικαίος Χατζηπλής.
  • Ο κ. Χατζηπλής, μας είπε ότι οι εκδηλώσεις μεταφέρονται φέτος στα Χανιά για πρώτη φορά, καθώς «είχαμε την χαρά να έχουμε το νέο, για εφήβους- και μεγαλύτερους σε ηλικία- αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη, «ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΗΡΩΕΣ». Ένα βιβλίο γραμμένο από Χανιώτη συγγραφέα με φόντο τα Χανιά της κρίσης του 2013. Ένα βιβλίο που διαβάζεται βεβαίως απ' όλους τους εφήβους (και όλες τις ηλικίες) σε όλη την Ελλάδα. Να σας πω μόνο ότι το διάβασα απνευστί. Γι’ αυτό και στην διαφήμισή μας μεταφέρουμε και την δική μας εμπειρία από την ανάγνωσή του στο σλόγκαν : “Δεν σ αφήνει να το αφήσεις”.»
  • Αναφερόμενος στο «μήνα εφηβείας» ο κ. Χατζηπλής εξήγησε  ότι οι εκδόσεις Πατάκη είναι από τους πρώτους που ασχολούνται με το εφηβικό βιβλίο εδώ και 20 χρόνια καθώς σκέφτηκαν « ότι οι έφηβοι αποτελούν μια ηλικία που ψάχνουν να καταθέσουν και να ταυτιστούν με ήρωες βιβλίων, να καταθέσουν τα δικά τους βιώματα και μέσα από την λογοτεχνία να βρουν ένα στήριγμα ή να βρουν κείμενα που  να τους ενδιαφέρουν και να τους εμπνέουν…. Πρόκειται για μία σειρά εκδηλώσεων, ειδικά σχεδιασμένων για τα παιδιά αυτής της ηλικίας Ο μήνας εφηβείας χωρίζεται σε δυο κατηγορίες: Σε ανοικτές εκδηλώσεις όπου είναι σεμινάρια δημιουργικής γραφής, ψυχολογίας, και πολλά άλλα  και είναι ανοικτά εργαστήρια που απευθύνονται όχι μόνο στους εφήβους αλλά και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς τους. Και υπάρχει και μια κατηγορία πολλών εκδηλώσεων όπου σχολεία έρχονται σε χώρους για να συναντήσουν τους  εισηγητές που είναι συγγραφείς ,είναι συνεργάτες των εκδόσεων Πατάκη είναι θεατρολόγοι. Οι εκδηλώσεις, δηλαδή, έχουν αφορμή την λογοτεχνία αλλά πάνε πέρα απ’ αυτό. Δεν είναι παρουσιάσεις βιβλίων».
  • Πληροφορίες για τις εκδηλώσεις αυτές  όπου  πλέον αναφέρονται και οι εκδηλώσεις των Χανίων μπορεί κανείς να βρει και στην  κεντρική ιστοσελίδα των εκδόσεων(www.patakis.gr) και στο εφηβικό site www._i-read.i-teen.gr Επίσης σε σχετικό τετρασέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο των εκδόσεων στα βιβλιοπωλεία.










http://www.haniotika-nea.gr/category/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%83%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%BC%CE%BF%CE%AF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου