Τετάρτη, Ιουνίου 12, 2013

Η «αναβάθμιση» της παραλίας των Αγίων Αποστόλων

Και με την βούλα έχουν περιέλθει στην κυριότητα του δήμου Χανίων οι Άγιοι Απόστολοι από τον χειμώνα του 2013 χάρις στις χρόνιες παραστάσεις της επιτροπής αγώνα στις οποίες, αργότερα, προστέθηκε και η τοπική αυτοδιοίκηση του νομού. • Από τότε λοιπόν, από τον χειμώνα δηλαδή, υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα πολιτών στα Χανιώτικα Νέα αλλά και σχόλια και άρθρα δημοσιογράφων και συνεργατών της εφημερίδας (ο κ. Βασίλης Μιχελιουδάκης είχε «σηκώσει» το θέμα πολλές φορές στην στήλη του) που επεσήμαιναν στην δημοτική αρχή ,ότι η κυριότητα της έκτασης που αποκτήσαμε ως δήμος Χανίων απαιτεί, εν όψει και του θέρους να υπάρξει ένας άμεσος και ένας μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός για την καλύτερη οργάνωση, διαχείριση και αναβάθμιση των μικρών λιμενίσκων των Αγίων Αποστόλων. Στον άμεσο προγραμματισμό συμπεριλαμβάνεται πρωτίστως καθαριότητα: Βασικά, καθαρισμός από κλαδιά και δένδρα, αναμάζεμα από προβλήματα που δημιούργησε ο χειμώνας τοποθέτηση(κι άλλων) σχετικών κάδων απορριμμάτων και συχνός καθαρισμός της αμμουδιάς με το ειδικό μηχάνημα καθαρισμού της παραλίας. Σκουπιδότοπος
• Σήμερα 4 μήνες μετά, κι ενώ τα απάνεμα λιμανάκια των Αγίων Αποστόλων ήδη κατακλύζονται από λουόμενους, ντόπιους και ξένους όλων των ηλικιών, η κατάσταση ειδικά στη νότια πλευρά που βλέπει προς Καλαμάκι αλλά όχι μόνο είναι, επιεικώς απαράδεκτη. • Όπως φαίνεται καθαρά και στο φωτογραφικό ρεπορτάζ ο χώρος που βρισκόταν πάνω από τον κολπίσκο αυτό στον οποίο κάποτε λειτουργούσε ένα αναψυκτήριο, μετά την ισοπέδωση των εγκαταστάσεών του έχει μετατραπεί σε μία μεγάλη…υπαίθρια τουαλέτα με τα σχετικά χαρτιά υγείας να ανεμίζουν …καμαρωτά. (φωτο 1, 2) • Δίπλα υπάρχουν σωροί από ξερά κλαδιά δένδρων (επικίνδυνα για πυρκαγιά) και πιο πέρα, στο νέο πάρκινγκ που έχει δημιουργηθεί υπάρχουν σκουριασμένα παλιοσίδερα επικίνδυνα για τα πολλά παιδιά που παίζουν πάνω κάτω αλλά και τους μεγάλους, ντόπιους και ξένους .
Στην αμμουδιά • Στην αμμουδιά, στον ίδιο πάντα κόλπο είναι πεσμένο εδώ και πολλές μέρες ένα δένδρο που ήδη είναι ξεραμένο και …στολίζει την αμμουδιά η οποία είναι γεμάτη ξερά φύκια που έπρεπε να έχουν ήδη καθαριστεί από καιρό. Σχετικά με τα κλαδιά, οι χειμερινοί κολυμβητές καταγγέλλουν ότι έχουν ειδοποιήσει και έχουν διαμαρτυρηθεί στον δήμο αλλά εις μάτην. (φωτο 4) Χρειάζεται όμως καταγγελία; Δεν θα πρέπει οίκοθεν ο δήμος να ελέγχει και να παρεμβαίνει; • Γι αυτό , κοινή είναι η διαπίστωση ντόπιων λουομένων και χειμερινών κολυμβητών ότι πριν από 3 περίπου χρόνια ο τότε δήμος Νέας Κυδωνίας φρόντιζε πολύ καλύτερα τις παραλίες από την αρχή κάθε καλοκαιρινής σαιζόν ενώ προσέτρεχε άμεσα για επίλυση όποιων προβλημάτων καθαριότητας προέκυπταν .
Θαλάσσιος … «όφις»
• Στα πιο πάνω προβλήματα στην παραλία έρχεται να προστεθεί και ένα σοβαρό πρόβλημα στην θάλασσα. Κολυμπώντας σ αυτόν τον ίδιο κολπίσκο αντικρίσαμε πολύ κοντά στα βράχια στα οποία καταφεύγουν κολυμβητές και πολλά παιδιά για μια ανάσα ή για να κάνουν βουτιές, ένα τεράστιο θαλάσσιο .. «όφι» με ράχη χρώματος κοπρανί.(φωτο 5) • Πλησιάζοντας και ρωτώντας ανακαλύψαμε ότι πρόκειται για σωλήνες …αποχέτευσης του πρώην αναψυκτηρίου και τώρα «πέταξε» η θάλασσα από το χειμώνα. Μάλιστα στην αρχή η «μυρωδιά» ήταν αφόρητη . Τώρα όμως υπάρχει πλέον κίνδυνος για μεγάλους και παιδιά να μπλεχτούν καθώς κολυμπούν με απρόβλεπτες συνέπειες. • Άλλωστε σε λίγες ημέρες στο σημείο εκείνο θα αρχίσουν και τα καλοκαιρινά μαθήματα παιδιών όλων των ηλικιών. • Δεν ασχολείται κανείς από το δήμο ή το λιμεναρχείο να το βγάλουν; • Με αυτή την «ανέμελη» διαχείριση θα αναβαθμίσει ο δήμος Χανίων τις παραλίες μας ; Τουαλέτες • Στο χώρο των Αγίων Αποστόλων γενικά λειτουργούν κάποιες χημικές τουαλέτες από την εποχή των Καποδιστριακών Δήμων. Όμως: Πρώτον καταγγέλλεται ότι το χειμώνα οι τουαλέτες αυτές είναι κλειστές (λες και τον χειμώνα δεν υπάρχουν επισκέπτες και οι άνθρωποι δεν έχουν …ζωτικές ανάγκες) .Δεύτερον: Ήδη πάνω στο ύψωμα στο πρώην αναψυκτήριο όπου έχει μετατραπεί σε υπαίθρια τουαλέτα είναι φανερή η ανάγκη τοποθέτησης μίας ακόμα χημικής τουαλέτας . Όπως είναι άμεση ανάγκη καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των ξερών κλαδιών και άλλων απορριμμάτων που υπάρχουν και συσσωρεύονται εκεί. • Εάν ο δήμος είχε σχεδιάσει ένα σχέδιο ένα προγραμματισμό σωστής διαχείρισης του χώρου για τον οποίο παλέψαμε να γίνει δικός μας, θα έπρεπε ήδη να έχει χωροθετήσει κι άλλες χημικές τουαλέτες. Καθώς, γενικότερα, οι υπάρχουσες είναι απομακρυσμένες και πάντως δεν επαρκούν πλέον.
Η ταμπέλα • Μικρή ζωγραφισμένη «γελαστή» ταμπέλα(φωτο 6) που λέει «Αγαπάμε τη θάλασσα Διατηρούμε την παραλία καθαρή» τοποθέτησαν χθες εκεί παιδιά –εθελοντές . Πολύ καλή η ενέργεια και η προσφορά τους. • Ωστόσο, στα πηγαδάκια των Χανιωτών χθες το μεσημέρι, το σχόλιο ήταν ότι « για να διατηρείς καθαρό ένα χώρο πρέπει πρώτα κάποιος να τον έχει καθαρίσει». • Πώς να εκ-παιδευτούμε όλοι μας (που πράγματι δεν έχουμε σωστή παιδεία ούτε γι αυτό) αν πρώτος ο δήμος Χανίων δεν δώσει το παράδειγμα; Αν ο χώρος δεν καθαριστεί πρώτα από την τοπική μας αρχή, πώς να τον σεβαστούν οι πολίτες; • Έτσι θα «αναβαθμίσει» τις παραλίες ο δήμος Χανίων όπως ειπώθηκε προχθές στην εσπερίδα με θέμα τις γαλάζιες σημαίες; Με τα λόγια; Δημοσιεύτηκε Χ . Ν. 12-6-13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου