Σάββατο, Ιουνίου 15, 2013

Όνειρα... θερινής νυκτός


Εικαστική σύνθεση σε φεστιβάλ λουλουδιών στην Ιταλία Συνεχίζουμε και τελειώνουμε σήμερα με θέματα που ήδη άρχισαν να τρέχουν στην τοπική επικαιρότητα. Τα οποία, όπως είπαμε, θα πάρουμε μαζί μας για ... ηλιοθεραπεία στις, από σήμερα, καλοκαιρινές διακοπές. Καινοτομία ; • Πάμε πρώτα στα ...τραπεζοκαθίσματα που όπως ανακοινώθηκε θα τοποθετηθούν και στην πλατεία 1866 ως ένα από τα « φάρμακα» αναβάθμισής της. • Συνήθως βέβαια οι αναβαθμίσεις- αναπλάσεις δεν περιλαμβάνουν τραπεζοκαθίσματα. Τα οποία τόσο στην παλιά όσο και σε όλη την πόλη ήδη καταλαμβάνουν ζωτικούς χώρους διέλευσης των πεζών. Οι αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν περισσότερο πράσινο, περισσότερο ελεύθερο χώρο, εικαστικές παρεμβάσεις σε πάρκα, αλσύλλια, πλατείες μόνιμες ή και περιοδικές. • Εδώ στα Χανιά θα …καινοτομήσουμε. Θα βάλουμε τραπεζοκαθίσματα… • Πού ακριβώς ; Θα βγουν παγκάκια από πλατεία και πεζοδρόμια και θα μπουν τραπεζοκαθίσματα; Εκεί δεν κάθονται όμως (εκτός από τους αλλοδαπούς που φαίνεται να στοχοποιούνται) και ντόπιοι; Όπως συνταξιούχοι που δεν έχουν να πληρώσουν καφέ και άλλοι νοικοκυραίοι να πάρουν μια ανάσα από τα ψώνια ή να ξεδώσουν με τα παιδιά τους από το κλείσιμο στους 4 τοίχους ενός διαμερίσματος; • Μαζί με τα «ξερά» να καούν και τα «χλωρά»;
Ανθοκομική στα Χανιά στην Αγία Μαγδαληνή από το τοπικό σώμα Ελληνίδων Οδηγών Ανθο-κομικά • Εν πρώτοις περί … ανθοκομικής έκθεσης στην πλατεία 1866. Τέλη του Μάη έβγαλε ανακοίνωση-πρόσκληση ο δήμος Χανίων ότι προτίθεται να διοργανώσει εκεί την πρώτη (!)ανθοκομική έκθεση. • Κάθε πολιτισμικός και αυτοδιοικητικός φορέας όταν θέλει να κάνει μια διοργάνωση βεληνεκούς (όπως μια ανθοκομική έκθεση που υλοποιείται και επομένως συγκρίνεται με τις ανθοκομικές που γίνονται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα), κάνει τον προγραμματισμό του τουλάχιστον ένα χρόνο, άντε και έξι μήνες νωρίτερα. Ειδικά για τα Χανιά, η ανθοκομική έκθεση δεν είναι ούτε νέα ιδέα ούτε πρώτη διοργάνωση. • Η ανθοκομική έκθεση ήταν θεσμός στα Χανιά μέχρι και την δεκαετία του ‘ 60 που την διοργάνωνε το Τοπικό Σώμα Ελληνίδων Οδηγών. Οφείλουμε ,λοιπόν, κατ αρχήν, να σεβαστούμε και να αναφερθούμε πρωτίστων, στην συνέχεια της παράδοσής μας. Αφήστε που και κατά την θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής έγιναν άλλες δύο…αποτυχημένες προσπάθειες σε καταλληλότερο όμως χώρο, τον Δημοτικό Κήπο Χανίων. • Έπειτα, σε όλη την Ελλάδα διοργανώνονται εδώ και δεκαετίες ανθοκομικές εκθέσεις. Όλες τον Μάη μήνα, Στην Κρήτη, το Ηράκλειο ήδη έκλεισε την αυλαία της φετινής του ανθοκομικής την οποία διοργάνωνε έξι μήνες πριν. Κι αυτή πραγματοποιήθηκε σε ένα μεγάλο χώρο στο πάρκο Γεωργιάδη. Επικουρούμενη από παράλληλες εκδηλώσεις. • Ο χώρος της πλατείας 1866 –είναι φανερό-δεν μπορεί να φιλοξενήσει μία σωστά οργανωμένη ανθοκομική με πολλές συμμετοχές και αναγκαία περίπτερα. Εκτός εάν γίνει μία λαϊκή πώλησης λουλουδιών που όμως δεν θα είναι ανθοκομική. Μια δράση, δηλαδή,που πράγματι θα μπορούσε να αναγεννηθεί-να αναβιώσει στα Χανιά με προοπτικές και με σύνδεσή της με τον άλλο συναφή με τα άνθη παλιό θεσμό της πόλης μας. Τον θεσμό των Ανθεστηρίων.
Φωτο Ανθεστηρίων στα Χανιά Μετά το τέλος της παρέλασης Τελετή λήξης στο Εθνικό Στάδιο Χανίων .Αρμα άνθος από την επιχείρηση χυμών φρούτων μας, Μανωλικάκη. Ανθεστήρια-Λουλουδογιορτές • Τα ανθεστήρια άλλωστε είναι μία πολύ-πολιτισμική δράση που, επίσης, πρέπει να αναγεννηθεί στα Χανιά από την αυτοδιοίκησή μας. Τοπική τε και περιφερειακή. Αφού πρόκειται , επίσης για θεσμό που υλοποιούνταν στα Χανιά μέχρι την 10ετία του ’60 και διοργάνωναν πολιτιστικοί σύλλογοι με την στήριξη ντόπιων επιχειρήσεων και όχι μόνο. • Ένα θεσμό με τοπική ταυτότητα, επίσης. Ο οποίος βέβαια χρειάζεται πλέον και σύγχρονη προσέγγιση (όπως άλλωστε και η ανθοκομική). • Τα Ανθεστήρια, βασισμένα στην δική μας τοπική και ελληνική παράδοση, είναι ένας θεσμός που μοιάζει με τα φεστιβάλ Λουλουδιών που γίνονται σε χώρες και πόλεις σε όλη την ευρωμεσογειακή λεκάνη. Γεγονός που παραπέμπει και σε αναζήτηση σχετικών πολιτιστικών ανταλλαγών. • Μία περιβαλλοντική, εν τέλει, δράση, μέσω της οποίας θα προβληθούν και τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα (φαντάζεστε άρματα και πεζοπόρα τμήματα χιλιάδων ανθρώπων όπως στο καρναβάλι π.χ. του Ρεθύμνου), να προβάλλουν (με πολλούς τρόπους ακόμα και εικονικούς) άνθη ελιάς, πορτοκαλιάς, λεμονιάς, κολοκυθιάς, βοτάνων κλπ; • Επίσης θα υπάρξει μεγάλη ανάπτυξη στον δευτερογενή τομέα (βιοτεχνίες) και φυσικά θα απογειωθεί και ο τουρισμός μας. • Φαντάζεστε να υπάρχουν σε τουριστικό καλεντάρι πολιτισμικά δρώμενα, (φεστιβαλικά και όλων των άλλων πολιτισμικών δράσεων) σε όλους τους δήμους του νομού και, γιατί όχι, της Κρήτης; Θέαμα, συμμετοχή, γνωριμία με την χλωρίδα και πανίδα της Κρήτης. Με την Κρητική διατροφή αλλά και με την παλιότερη και σύγχρονη πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία να «παίζουν» τους δικούς τους ρόλους στις παράλληλες δραστηριότητες ολοχρονίς. • Όχι , δεν θέλει πολύ χρήμα. Θέλει έγκαιρο προγραμματισμό, πολύ μεγάλη οργάνωση οριζοντίως και καθέτως (κυριολεκτώ) και δουλειά, δουλειά, δουλειά… • Άρχισαν από τώρα τα όνειρά (μου)
...θερινής νυκτός. Καλό καλοκαίρι. Δημοσιεύτηκε Χ.Ν. 15-6-13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου