Τετάρτη, Φεβρουαρίου 29, 2012

Μετά από 20 χρόνια Το θέατρο της Ανατολικής Τάφρου Φεύγει παραμένοντας ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ !!!

Εδώ και 20 χρόνια το μόνιμο και ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ αίτημα και της αρχαιολογικής υπηρεσίας αλλά και των διαφόρων συλλογικοτήτων ήταν η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ του θεάτρου της Ανατολικής τάφρου και η δημιουργία νέου Στους Αγίους Αποστόλους κατά προτίμηση με το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη.

Και ο δήμαρχος Χανίων και η δημοτική αρχή , προγραμματικά στο φυλλάδιο που εξέδωσε με τις δεσμεύσεις της αναφέρει στο κεφάλαιο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ «επενδύουμε στο αύριο-αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας (μεταξύ άλλων τονισμένα με Bold) με τη δημιουργία νέου, σύγχρονου Δημοτικού θεάτρου, που θα φιλοξενεί τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του δήμου».
Σε προφορικές δε συνεντεύξεις του μιλούσε -ακόμα και πρόσφατα μετά την εκλογή του- για δημιουργία νέου θεάτρου στους Αγίους Αποστόλους.

---------------
Και τώρα παρουσιάζεται ως μέγιστον επίτευγμα η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του υπάρχοντος θεάτρου στην ανατολική τάφρο με άλλο, στην ίδια ακριβώς θέση, αλλά χωμάτινο (!!). Το θέμα συζητείται σήμερα στο Δημοτικό συμβούλιο Χανίων.
Αλλά εδώ υπάρχουν ερωτηματικά. Και προφανώς και επιφυλάξεις. Και πιθανότατα(εύχομαι αλλά δεν ελπίζω και πολύ) και ενστάσεις από ειδικότερους .


Οι δικές μου ενστάσεις απορρέουν- κατ αρχήν- από την ανάγνωση της είδησης της απόφασης του ΚΑΣ. Το οποίο (μέσα σ αυτήν την οικονομικο-κοινωνικο-πολιτική θολούρα) αποφάσισε –λέει- να κατεδαφιστεί το σημερινό κατασκεύασμα που από το 1991 ήταν ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ, και να αντικατασταθεί, (διαβάστε καλά) επίσης ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ, με άλλο χωμάτινο ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ .
Το οποίο, λέει , η είδηση χωρίς να διευκρινίζει ποιος αποφαίνεται γι αυτό, δεν θα προσβάλλει (τάχα μου τάχα μου) το μνημείο. Εχει και λοιπές …σαλτσούλες. Όπως, το μεταφερόμενο χώμα από την Δυτική τάφρο (εν είδη ιερής τέφρας;;;!!) ώστε να είναι ίδιο με αυτό της ανατολικής. (Αλήθεια ποιο από τα δυο χώματα είναι πιο «γνήσιο» ενετικό μετά από κάποιους αιώνες;)

--------------------

Η δημιουργία ,λοιπόν, του ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ θεάτρου θα στοιχίσει –λέει- γύρω στις 300.000 ευρώ. Βάλτε και 80.000 ευρώ που στοίχισε λέει η μελέτη (για την οποία έχει γίνει διοικητική προσφυγή από αρχιτέκτονες διότι δεν έγινε με διαγωνισμό) το όλον χοντρά- χοντρά 380.000.
Οι δικές μου άσπονδες (ως συνήθως) ενστάσεις –απορίες –ερωτηματικά είναι :
1. Τόσα λεφτά, πολλά λεφτά και σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς από ιδίους πόρους του δήμου Χανίων για να φτιάξουμε άλλο ένα ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ θέατρο;
2. Αυτό ήταν το ΝΕΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ που είχε υποσχεθεί η δημοτική αρχή;
3. Γιατί δεν έδινε 10.000 ευρώ (όσο είναι περίπου το κόστος συντήρησης που προβλέπεται άλλωστε στα τεχνικά έργα) για να λειτουργήσει και φέτος το θέατρο ως έχει και να χωροθετηθεί το ΝΕΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ δημοτικό θέατρο στους Αγίους Αποστόλους ή όπου –εν τέλει- η τοπική κοινωνία και ο δήμος αποφασίσει;
4. Γιατί δεν μας λένε επιτέλους τα σύκα –σύκα και την σκάφη- σκάφη; Ως πότε θα μας μιλούν με αυτή την παλαιοκομματική γλώσσα του «άλλα λέω, υπόσχομαι και άλλα εννοώ, πριν και μετά τις εκλογές;
5. Ποιός πιστεύει ότι μέσα στην παρούσα τετραετία η νυν δημοτική αρχή (αλλά η επόμενη αλλά και μεθεπόμενη ) θα δημιουργήσει ένα ΝΕΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ, σαν αυτό που έχει ανάγκη η πόλη; Με μεγάλη χωρητικότητα και λοιπές παροχές, στα όρια ή έξω από την πόλη , όπως στους Αγίους Αποστόλους; Που να είναι επιτέλους ένα θέατρο λειτουργικό και άξιο της ιστορίας των Χανίων; Με τι λεφτά θα το κάνει;
6. Και πότε θα το χωροθετήσει , πότε θα το εντάξει στο νέο Γενικό πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) όποτε εγκριθεί κι αυτό ; (Αφήστε που και το ΓΠΣ θέλει λεφτά και θα πάρει δυο θητείες –τουλάχιστον- για να υλοποιηθεί). Άρα θα φάμε 8 –τουλάχιστον- χρονάκια περιμένοντας το νέο ΓΠΣ.
«Σκαλωσιές τέλος από την Ανατολική Τάφρο», γράφουν σήμερα τα «Χανιώτικα Νέα». Σωστό.
Φεύγει παραμένοντας Προσωρινά

Αλλά, ΤΕΛΟΣ και για την δημιουργία ΝΕΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ δημοτικού θεάτρου.
Επειδή ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Τόχουμε , άλλωστε, δει πολλές φορές το έργο. Και για το συγκεκριμένο θέατρο η ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΤΗΤΑ είναι διαρκείας. Μέχρι τώρα 20 χρόνων. Και αρχίστε να μετράτε πάλι. Όχι μόνο τα ευρώ που σπαταλώνται ΠΡΟΣΩΡΙΝΑααααα, αλλά και τα χρόνια που θα μείνει ΠΡΟΣΩΡΙΝΑαααα το χωμάτινο θέατρο της Ανατολικής τάφρου.

Ομολογώ πάντως ότι το … επικοινωνιακό «σερβίρισμα» έχει στυλ!! Ξέρουν αυτοί!
Κι εμείς πάλι είμαστε τόσο απασχολημένοι και παραζαλισμένοι από τις τρόικες και τα μνημόνια….. Ποιός να αντισταθεί και τι να πρωτο καταγγείλει.
Δυστυχώς, όπως λέει και ο …νόμος(!) του COHEN στο σατιρικό πόνημα «Ο νόμος του Μέρφυ» και μου γαβγίζει ο Ραν ταν πλαν:



« Αυτό που έχει σημασία είναι το όνομα που δίνεις στα γεγονότα κι όχι τα γεγονότα τα ίδια».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου