Σάββατο, Ιουνίου 05, 2010

Ραντεβού στα τυφλά

«Καλλικράτης» α βαθμού σήμερα.Μόνο στο blog καθώς η στήλη στα "Χ.Ν" είναι σε καλοκαιρινές διακοπές. Άλλωστε, ο "Καλλικράτης" είναι το θέμα που απασχολεί -και είναι ανάγκη να απασχολεί- όλες τις τοπικές κοινωνίες. Οι οποίες, για το καλό τους, πρέπει να επιλέξουν πρόσωπα που έχουν ανοικτό μυαλό και ανοικτές πόρτες για όλους τους πολίτες. ----------
------------

• Και, βέβαια, πρόσωπα τα οποία δεν είναι «κολλημένα» σε αυτοδιοικητικές καρέκλες (συμπολίτευσης ή αντιπολίτευσης) για δεκαετίες. Δεν είναι προσόν, π.χ., αυτό που ο δήμαρχος Χανίων Κ. Βιρβιδάκης, ισχυρίστηκε - ότι είναι 16 χρόνια στην αυτοδιοίκηση και άρα έχει την εμπειρία και το έργο για να συνεχίσει. Το αντίθετο. Καταντά μειονέκτημα η «προσκόλληση» στην αυτοδιοικητική καρέκλα (πλην -ελάχιστων- εξαιρέσεων φυσικά, δημάρχων που έχουν προσφέρει σημαντικό μετρήσιμο έργο).
Όπως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ προσόν ότι κάποιοι είναι δημοτικοί ή νομαρχιακοί σύμβουλοι, μία και δύο και τρεις και τέσσερις και πέντε… τετραετίες (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων κι εδώ). Το ξέρετε ότι υπάρχουν αυτοδιοικητικοί σύμβουλοι που μέσα στην τετραετία ή τις τετραετίες(!!) μόνο ψηφίζουν και ποτέ δεν αναπτύσσουν θέσεις και προτάσεις;

Πρόβλημα στελέχωσης


• Οι Χανιώτες απαντώντας σε δημοσκοπικά ερωτήματα λένε ότι εκείνο που θα μετρήσουν για να ψηφίσουν στις εκλογές του Νοεμβρίου για την αυτοδιοίκηση, είναι, βασικά, τα ΠΡΟΣΩΠΑ, το έργο και το πρόγραμμα των υποψηφίων. Είναι βέβαιο ότι η αναφορά στα «πρόσωπα» περιλαμβάνει και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του κάθε συνδυασμού. Οι οποίοι στους διευρυμένους δήμους θα παίζουν σημαντικό ρόλο.
• Ποιοι θα είναι όμως αυτοί; Και που θα βρεθούν τόσοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι άνδρες και γυναίκες με διάθεση και μπόρεση για προσφορά, οι οποίοι θα στελεχώσουν τους συνδυασμούς τόσων πολλών υποψηφίων δημάρχων; Είναι ένα από τα προβλήματα που ήδη φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι της υπαίθρου. Καθώς απαιτούνται πάνω από 120, 150 υποψήφιοι σε κάθε συνδυασμό στους μικρότερους δήμους.
• Στις τοπικές κοινωνίες, επομένως, θα υπάρξει πρόβλημα στελέχωσης των ψηφοδελτίων. Ακόμα και από την… άκρια να βάζουν δεν θα βρίσκονται τόσοι. Αλλά και εάν βρεθούν, από ποια «δεξαμενή» θα αντλήσουν ψήφους αφού εν τέλει όλες οι οικογένειες θα έχουν υποψηφίους, πιθανότατα και σε αντίπαλα ψηφοδέλτια; Πολλοί από όσους δηλώνουν υποψήφιοι δήμαρχοι είναι φανερό ότι θα προσκρούσουν στην αδυναμία στελέχωσης ψηφοδελτίων. Άρα θα αποχωρήσουν λίγο πριν το τέλος. Και θα προσχωρήσουν πιθανότατα σε ένα άλλο αυτοδιοικητικό συνδυασμό (εάν τους δεχτούν, βεβαίως). Οψόμεθα.
• Είναι, λοιπόν, νωρίς για να μπούμε σε ονοματολογία για όλο το νομό.
• Πάντως, από τις νέες υποψηφιότητες που θεωρούνται ότι έχουν «κουμπώσει» με άνεση πολυσυλλεκτικά-λένε- ψηφοδέλτια, είναι ο πρώην βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. κ. Στέλιος Νικηφοράκης για το δήμο Πλατανιά και ο νυν αντινομάρχης κ. Χαρ. Κουκιανάκης για τον Αποκόρωνα.

Δήμος Χανίων


Για το δήμο Χανίων, ο νυν δήμαρχος κ. Κ. Βιρβιδάκης επιμένει στην υποψηφιότητά του. Είναι φανερό όμως ότι δεν θεωρείται ως ο αντίπαλος στην όποια υποψηφιότητα ΠΑΣΟΚ. Έχει φθορά, δεν μπορεί να προσελκύσει νέα στελέχη με απήχηση στην τοπική κοινωνία, δεν έχει αξιόλογο έργο, δεν έκανε πολιτική ανοικτών θυρών. Επιπλέον βρίσκεται σε δύσκολη, πολιτικά, θέση καθώς πρέπει να ισορροπεί μεταξύ Ν.Δ. και της ξαδέλφης του κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη που είναι εκτός Ν.Δ. (αποφεύγει οποιαδήποτε δήλωση εναντίον Σαμαρά και υπήρχε φήμη ότι θα τον στηρίξει ο κ. Μαν. Βολουδάκης).Δύσκολο, σ’ αυτούς τους καιρούς, να περάσει στους πολίτες το «την Κική την αγαπώ μα μ αρέσει κι η Κοκό». Άλλωστε, πηγή πολύ κοντά στον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κων/νο Μητσοτάκη, μας έλεγε χθες, ότι εξ αιτίας του διαφαινόμενου εμφύλιου στελεχών του με τις υποψηφιότητες Αρχοντάκη-Βιρβιδάκη, ο πρόεδρος «απέχει από την εκλογή δημάρχου Χανίων όσο απέχει η Αλάσκα από την… Γαύδο»!! Επίσης, μέχρις στιγμής, δεν υπάρχουν γνωστά ονόματα από τους περιαστικούς δήμους που να έχουν δηλώσει ότι θα συνεργαστούν μαζί του. Διότι, πέραν των πιο πάνω μειονεκτημάτων της υποψηφιότητάς του, δήμαρχος περιαστικού δήμου έχει ακουστεί να λέει σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια, ότι ο «Κυριάκος δεν θέλει στελέχη-συνεργάτες , θέλει… υπαλλήλους!»
• Ο έχων, επίσης, δηλώσει υποψήφιος δήμαρχος Χανίων κ. Γρ. Αρχοντάκης θεωρείται προσωπικότητα που βρίσκεται στον αντίποδα αυτής του κ. Βιρβιδάκη. Αποκεντρώνει αρμοδιότητες και έχει μετρήσιμο έργο στην νομαρχία. Αποτελεί τη μία από τις δύο «σταθερές»υποψηφιότητες (η άλλη είναι αυτή του ΠΑΣΟΚ, φυσικά) με προοπτική Νίκης για το δήμο Χανίων. Και, ήδη φαίνεται να προσχωρούν στον συνδυασμό του πολλοί από τους νυν νομαρχιακούς συμβούλους με ότι αυτό σημαίνει. Επίσης, οι νυν δήμαρχοι Ακρωτηρίου, Θερίσου, Νέας Κυδωνίας, Κεραμειών (ο δήμαρχος Ελευθ. Βενιζέλου με τις γνωστές, πολιτικά καιροσκοπικές δηλώσεις του, κινδυνεύει να «καεί» από μόνος του), αλλά και στελέχη του ευρύτερου κεντρώου χώρου.
• Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, η υποψηφιότητα του κ. Γιάννη Κουλιεράκη, που η στήλη πρώτη ανακοίνωσε, φαίνεται να οριστικοποιείται και αναμένεται να ανακοινωθεί τέλος τούτης ή την επόμενη εβδομάδα. Τυχαίνει ευρύτερης αποδοχής, συσπειρώνει τάσεις στο ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο, όπως ευελπιστούν τα 60 μέχρι στιγμής στελέχη που έχουν υπογράψει την στήριξη της υποψηφιότητάς του. Επίσης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το σύνολο σχεδόν των αυτοδιοικητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο δήμο Χανίων και στους περιαστικούς δήμους, έχουν καταλήξει σε ορισμένα γραπτά κριτήρια στήριξης υποψηφίου δημάρχου Χανίων που «φωτογραφίζουν» τον κ. Κουλιεράκη. Χρίσμα, με την έννοια των προκριματικών εκλογών στο κόμμα δεν προτείνεται καθώς αυτό δημιουργεί -λένε- περισσότερα προβλήματα συσπείρωσης από όσα -υποτίθεται- ότι θα λύσει. Στα ίδια «κριτήρια» αναφέρεται ότι τυχόν υποψηφιότητα βουλευτή μπορεί να δημιουργήσει αντανακλαστικά αποδοκιμασίας των κυβερνητικών μέτρων και άρα δεν πρέπει να προκριθεί. Η υποψηφιότητα Κουλιεράκη είναι βέβαιο ότι στηρίζεται και από τον νυν δήμαρχο Σούδας κ. Γιάννη Περράκη (που δεν θα είναι πάλι υποψήφιος στον α΄ βαθμό όπως έχει δηλώσει) ο οποίος ως Νέστορας, πλέον, της αυτοδιοίκησης έχει βαρύνοντα λόγο.
• Ο ΣΥΝ δεν έχει ακόμα αποφασίσει ποιος θα είναι επικεφαλής (υπάρχουν τριβές). Το ΚΚΕ επίσης.
• Εν τω μεταξύ, ψηφίστηκε μεν η επαναφορά του 50+1 στο εκλογικό σύστημα αλλά έμεινε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει μέσα στον Ιούνιο κατόπιν διαβούλευσης των κομμάτων (να γίνει εκλογή με 42% εφ όσον ο πρώτος συνδυασμός έχει διαφορά 10 μονάδων από τον δεύτερο). Πάντως, εάν οι υποψήφιοι είναι τόσοι πολλοί, και επειδή η οικονομική κρίση θα έχει επιπτώσεις και στην αυτοδιοικητική κάλπη, εκ των πραγμάτων θα οδηγηθούμε και σε δεύτερη Κυριακή –ντέρμπυ.
• Ως τότε όλα τα επιτελεία, εν μέσω θέρους μάλιστα, θα προπονούνται για το καλύτερο…σκορ. Και ανάλογα με την δυναμική που θα αναπτύξουν θα μπορεί, το φθινόπωρο πλέον, να υπάρξουν και καλύτερες εκτιμήσεις.
• Προς το παρόν, το ραντεβού στην κάλπη του Νοεμβρίου είναι… στα τυφλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου