Δευτέρα, Αυγούστου 19, 2024

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ υπάρχοντος ΒΟΑΚ

 

Εδώ και χρόνια διαμαρτυρόμαστε για την ανύπαρκτη οδική ασφάλεια του κατ’ ευφημισμόν ΒΟΑΚ που υπάγεται -τρομάρα μας- και στο πανευρωπαϊκό δίκτυο.
 Ανέκδοτο η οδική ασφάλεια στον υπάρχοντα ΒΟΑΚ με το μεγαλύτερο πρόβλημα πλέον να εντοπίζεται στο τμήμα Χανίων. Καθώς, με ένα …μαγικό τρόπο πολλά τμήματα του υπάρχοντος ΒΟΑΚ κυρίως στο Ηράκλειο και πέριξ έχουν αναβαθμιστεί.

Και φτάσαμε ξανά σήμερα στο να θρηνούμε τρία νέα παιδιά στον ανασφαλή μας ΒΟΑΚ .

Και θα υπάρξουν και κινητοποιήσεις.Σωστά.

 Αλλά πέραν του πένθους και των διαμαρτυριών, δεν πρέπει να ξέρουμε ποιός έχει την αρμοδιότητα  σύνταξης και εκτέλεσης μελετών για την οδική ασφάλεια του ΒΟΑΚ ;

Δεν θα πρέπει  αυτός ο αρμόδιος να μας ενημερώσει για τις μελέτες οδικής ασφάλειας που έχει υποβάλλει για τον ΒΟΑΚ αλλά και για το συγκεκριμένο τμήμα ; Τρία παιδιά θρηνούμε. Συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι προβλέπεται υπάρχουν;

Το θέμα είναι τεράστιο. Ενδεικτικά μόνο, λοιπόν, καταγράφω  από το αρχείο μου :                      

                       Αρμοδιότητα-  Ολοκληρωμένη μελέτη- ΟΑΚ

Από τον Γενάρη του 2018  η αρμοδιότητα μελετών για την οδική ασφάλεια του ΒΟΑΚ πέρασε στον δικό μας ΟΑΚ (Οργανισμός ανάπτυξης Κρήτης)  και όπως διαβάσαμε τότε στο https://goodnet.gr/news-item/meleti-odikis-asfaleias-gia-ton-boak.html ο Περιφερειάρχης Κρήτης δήλωσε ότι πρόκειται για «μια πολύ σημαντική σύμβαση που υπογράφηκε από τον ΟΑΚ και τους αναδόχους γιατί θα δώσει μια ολοκληρωμένη μελέτη για όλο τον οδικό άξονα».

 Από την πλευρά του δε, ο διευθύνων (τότε) σύμβουλος ΟΑΚ, Φώτης Καζάσης συμπλήρωσε: «Υπογράψαμε τη σύμβαση που αφορά την οδική ασφάλεια στον ΒΟΑΚ από Καστέλι μέχρι Σητεία μια πολύ σημαντική στιγμή διότι είναι από τις λίγες φορές που συστηματικά θα καταγραφούν όλα τα προβλήματα στο δρόμο. Το πλάνο είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο να έχουνε αναδειχθεί τα πλέον βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και από εκεί και πέρα με ό,τι άλλο προκύψει, να διεκδικηθούν οι κατάλληλοι πόροι ούτως ώστε μέχρι να υλοποιηθεί σε οποιαδήποτε μορφή του ο νέος βόρειος οδικός άξονας Κρήτης να μπορέσουν να γίνουν όλες οι επεμβάσεις οι οποίες θα αναβαθμίσουν την οδική ασφάλεια που είναι και το βασικό μέλημα που απασχολεί τους οδηγούς στη Κρήτη, όλους τους φορείς, Περιφέρεια Κρήτης, ΟΑΚ.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκπόνηση επί μέρους μελετών κατά τμήματα στον ΒΟΑΚ με ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

α) για τη λήψη άμεσων μέτρων βελτίωσης οδικής ασφάλειας, όπως διορθώσεις - συμπληρώσεις σήμανσης – ασφάλισης, αντιολισθηρά οδοστρώματα κυκλοφορίας, κλαδοκοπές, κ.ά.),
β) αναθεωρήσεων ορίων ταχύτητας κατά τμήματα,
γ) διορθώσεων επικλίσεων οδοστρωμάτων,
δ) απορροών ομβρίων νερών,
ε) αποκαταστάσεις ευστάθειας πρανών κ.ά.

Ο συνολικός χρόνος ολοκλήρωσης του μελετητικού αντικειμένου ορίζεται συνολικά σε δώδεκα μήνες με τμηματική παράδοση των άμεσων μέτρων οδικής ασφάλειας σε έξι μήνες.»

                                    Το 2020

Δυο χρόνια μετά, στις 7 Αυγούστου 2020 διαβάζουμε  στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» Ηρακλείου ότι  «Η επιτυχημένη διαχείριση του ΟΑΚ σε σύνθετα έργα που έχει αναλάβει να  εκτελέσει και ολοκλήρωσε με επιτυχία φαίνεται ότι στάθηκε καταλύτης στην απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων  να αναθέσει στον Οργανισμό την ευθύνη των έργων οδικής ασφάλειας στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης. Η είδηση έγινε δεκτή με πανηγυρικό τρόπο από τον ΟΑΚ, που έκανε λόγο για μια «σπουδαία αρχή» σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του»

« Η οδική ασφάλεια(δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ κ Αρης Παπαδογιάννης) αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα με πολλαπλές προεκτάσεις, το οποίο οφείλουμε ν’ αντιμετωπίσουμε συντεταγμένα και χωρίς σκοπιμότητες. Ο Ο.Α.Κ. ως προϊσταμένη και επιβλέπουσα αρχή πλέον έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση των πιο σημαντικών οδικών έργων, από την μια μέχρι την άλλη άκρη του Β.Ο.Α.Κ.» 

 Και ολοκληρώνει η «ΠΑΤΡΙΣ» το ρεπορτάζ της παραθέτοντας μια λίστα με έξι ώριμα προς δημοπράτηση έργα αναλαμβάνει και επισήμως ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που του αποδίδει τη σχετική ευθύνη. Το ένα έργο είναι Πέρα Γαλήνοι- Λινοπεράματα, μήκους 19χιλ. Επίσης το έργο Σκαλέτα -Εσταυρωμένος – Πάνορμος 9 χιλ. όπως και το έργο Σεληνάρι-Λίμνες 11χιλ. Αντίστοιχα η λίστα περιλαμβάνει και το έργο Γεωργιούπολη – Καβρός – Πετρές 11 χιλ.     .https://www.patris.gr/ellada/me-poia-erga-xekina-i-armodiotita-ston-oak-i-odiki-asfaleia-tis-kritis/

                                               2023

Τρία χρόνια μετά,  στις  17-2-23,  διαβάζουμε στα Ρεθεμνιώτικα Νέα ότι  «Σε ένα τρίμηνο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες οδικής ασφάλειας στον ΒΟΑΚ και συγκεκριμένα στο τμήμα «Γεωργιούπολη – Πετρές». Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, που θα εκτελέσει η εταιρεία «Δομική Κρήτης», ανέρχεται σε 13,1 εκ. Υπενθυμίζεται ότι οι μελέτες για το παραπάνω έργο οδικής ασφάλειας (όπως και άλλα τμήματα του ΒΟΑΚ) έγιναν από τη διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ που από το 2015 όταν επί δημαρχίας Παπαδάκη στον δήμο Γεωργιούπολης είχε τεθεί το σοβαρό πρόβλημα οδικής ασφάλειας που υπάρχει στην περιοχή.

 https://rethnea.gr/https-rethnea-gr-public_html-old-to-epomeno-trimino-xekina-to-ergo/

 

Όπως παρατηρούμε ευτυχώς που είχε παρέμβει τότε ο αείμνηστος δήμαρχος Γεωργιούπολης  Γιώργος Παπαδάκης και  τουλάχιστον υπήρξε μία μελέτη για το τμήμα Γεωργιούπολης Πετρές.  

 Για άλλα τμήματα οδικής ασφάλειας ΒΟΑΚ εντός του νομού Χανίων , υπάρχουν έστω μελέτες;   Σε ποια τμήματα και τι προβλέπουν ; 


 

Υ.Γ  Από τις «επάλξεις» των Χανιώτικων Νέων και μέσω της στήλης «Περί τοπικών και άλλων «δαιμονίων» και όχι μόνο, είχα εδώ και χρόνια κάνει θέμα την οδική  μας αν- ασφάλεια μας ζητώντας να μας ΔΙΑ_ΦΩΤΙΣΟΥΝ.

https://www.haniotika-nea.gr/voak-odiki-asfaleia-kai-to-aygo-toy-kolomvoy/

https://www.haniotika-nea.gr/dia-fotiste-mas/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου