Τρίτη, Ιουλίου 12, 2022

Στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων Abba: Μουσικοθεατρική πανδαισία Αποθέωση της εφηβικής χορωδίας του δήμου Χανίων



·         Ευφυής η κεντρική ιδέα του λιμπρέτου της Τώνιας Κατζουρού που μαζί με τον  αγαπημένο  Γιώργο Καλούτση συνέγραψαν την πρόζα.

·         Εξαιρετικά δουλεμένη η μουσική επεξεργασία των 18 τραγουδιών από τον γνωστό συνθέτη  μουσικοδιδάσκαλο και πιανίστα  δ/ντή  της χορωδίας Νίκο Περάκη με την συνδρομή της Αφροδίτης Μητσοτάκη στα πλήκτρα.

·         Επιβάλλεται η διάδοση της πολιτισμικής μουσικοθεατρικής δυναμικής μας

 

                                                   


                                      

 

«Μάμα μία»!!! Αρχίζω από το τέλος. Από τα καταιγιστικά encore ( ανκόρ)! των θεατών της κατάμεστης  αίθουσας του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων. Που παρά τις επανειλημμένες υποκλίσεις των παιδιών «απαιτούσαν» κι άλλο!!

·          Μέχρι που «ανάγκασαν» τον Νίκο Περάκη να ξαναπαίξει το «Μάμα μία» με τα παιδιά της χορωδίας, καταξεθεωμένα αλλά με την χαρά λάμπουσα στα πρόσωπά τους, να το ξανατραγουδήσουν. Και τους θεατές να συμμετέχουν χειροκροτώντας ρυθμικά, λικνιζόμενοι ταυτόχρονα  στο ρυθμό του τραγουδιού!

·         Αυτό! Ίσως να μη χρειάζεται να περιγράψω τίποτα άλλο. Καθώς εδώ»  αναφέρομαι  ρεπορταζιακά  την απογευματινή παράσταση της Κυριακής 10 Ιουλίου 2022 στην οποία παραβρέθηκα. Όμως ήδη από το Σάββατο που δόθηκαν οι δύο πρώτες παραστάσεις  οι εικόνες, τα βίντεο, τα μπράβο και όλα τα σχετικά παρόμοια και περισσότερα εγκώμια είχαν κατακλύσει τα κοινωνικά δίκτυα.

·         Η εικόνα είναι αλήθεια ότι πλέον συχνά «κλέβει» την παράσταση από τον γραπτό λόγο του ρεπορτάζ. Ο οποίος, βέβαια, συνοδεύεται – καληώρα εδώ- από εικόνα.

                                                          Η παράσταση

·         Η μουσικοθεατρική παράσταση «Αbba the musical» που ανέβηκε από την εφηβική χορωδία  του δήμου Χανίων αποτελεί την συνέχεια των μουσικοθεατρικών παραστάσεων της  που καθιέρωσε από το 2015  ο αγαπημένος και πασίγνωστος  μουσικός μας  Γιώργος Καλούτσης μαζί με τον συνεργάτη  του επίσης εξαιρετικό μουσικό και πιανίστα  Νίκο Περάκη. 

·         Η φετινή παράσταση στηρίζεται στην ευφυή ιδέα της ποιήτριας Τώνιας Κατζουρού να τοποθετήσει το σενάριο της πρόζας σε μια μουσική ακαδημία κάπου στον πλανήτη μας!

·         Πάνω εκεί  η Τώνια Κατζουρού μαζί με τον Γιώργο Καλούτση που της πρότεινε την συγγραφή, έγραψε τους διαλόγους στους οποίους βέβαια πρωταρχικό ρόλο έπαιζε το μουσικό περιβάλλον στο οποίο κινούνται οι πρωταγωνιστές .

·         Γράφουν, λοιπόν, και οι δύο για την υπόθεση της παράστασης  «  Η Άννα, μια μαθήτρια με μεγάλο ταλέντο στη μουσική, κερδίζει μια υποτροφία σε μια από τις σπουδαιότερες μουσικές ακαδημίες της Ευρώπης! Εκεί, θα ζήσει πρώτη φορά μακριά από τους δικούς της και θα γνωρίσει νέους φίλους, από διάφορες χώρες, καθώς και έναν μεγάλο νεανικό έρωτα! Θα δημιουργηθούν εντάσεις και αντιζηλίες αλλά και μικρές ομάδες που θα είναι ο πρόλογος μιας μεγάλης παγκόσμιας καριέρας για το ποπ συγκρότημα που θα συγκροτήσουν. Θα μπορούσαν να είναι οι Abba, αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες γι’ αυτό. Όμως, σε ένα μιούζικαλ, όλα μπορούν να συμβούν! Γιατί η πηγαία τέχνη ενώνει τους ανθρώπους ώστε να δημιουργήσουν και να προσφέρουν απλόχερα τα δώρα που έλαβαν από τον Θεό!»

·          Για την  μουσική της παράστασης ο Νίκος Περάκης γράφει: « Μετά την μεγάλη επιτυχία που είχαμε με το Love me do και με τα τραγούδια των Beatles σκέφτηκα να δοκιμάσουμε ένα αντίστοιχο έργο με μουσική των Abba. Η επιτυχία του Μama Μia είχε φέρει στο προσκήνιο αυτή την μπάντα των 70s οπότε και τα παιδιά το δέχθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό. Απευθύνθηκα στον πολυπράγμωνα δάσκαλό μου Γιώργο Καλούτση που με τη βοήθεια της Τώνιας Κατζουρού έφτιαξαν ένα ευτράπελο λιμπρέτο που αγκάλιασε ιδανικά τη μουσική. Στην διασκευή των τραγουδιών προσπάθησα να κρατήσω στο ακέραιο το ύφος των ABBA δίνοντας αρκετά σόλο, ντουέτα στα ταλαντούχα παιδιά μας που έδεσαν αρμονικά με το χορωδιακό σχήμα. Αρκετά από αυτά τα τραγούδια μπορούν να σταθούν «άνετα» χωρίς την υποστήριξη οργανικής μουσικής (a capella) . Μάλιστα μαζί με τους σολίστες φτάνουν μέχρι και τις 8 διαφορετικές φωνές (Honey honey, Take a chance on me)».

·         Στα πλήκτρα , όπως πάντα, η Αφροδίτη Μητσοτάκη η οποία δένει ιδανικά με τον Νίκο Περάκη στο πιάνο. Όπως και στη ζωή βέβαια!

·         Αξίζει να τονιστεί η εξαιρετική δουλειά των: Μαρία Μυρωτή -Μαρία Παϊζη(σκηνοθεσία-κίνηση της παράστασης), της βοηθού Σκηνοθέτη Veronica Echenique, της υπεύθυνης σκηνικών Λαμπρινής Μποβιάτσου. Την επιμέλεια των κοστουμιών από : Μούκη Τσουρουνάκη , Veronica Echenique, Αφροδίτη Παπαδάκη, Ρορώ Αγγελάκη
Μακιγιάζ: Hondos Center Οικ. Κουτσουρέλη

 


                                            Να ταξιδέψει

·         Γράφουμε πιο πάνω  ότι όλες οι  μουσικοθεατρικές παραστάσεις  που έχουν παιχθεί στα Χανιά γνώρισαν εξαιρετική επιτυχία και ταξίδεψαν και στο Ηράκλειο και όχι μόνο.

·          Φυσικά αυτό οφείλεται  βασικά στους μουσικούς μας που αναζητούν λιμπρέτα για μουσικές που καταλαβαίνουν ότι μπορούν να διδάξουν στα παιδιά ανάλογα με τις φωνητικές κυρίως ικανότητές τους. Άλλωστε όλα επιλέγονται με οντισιόν .

·         Τα Χανιά, λοιπόν, ευτυχούν όπως διαπιστώνεται να έχουν και ικανούς δασκάλους μουσικής (σε όλα τα Ωδεία μας) αλλά και «φυτώρια» από μουσικούς και φωνές.  Οι οποίοι μαζί με συγγραφείς που συνεργάζονται αφιλοκερδώς  δημιουργούν  σημαντικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Κι αυτό ξεκινά ήδη από την παιδική χορωδία του δήμου Χανίων όπου και αυτή με δ/ντή τον Νίκο Περάκη, έχει ανάλογες  μουσικοθεατρικές επιτυχίες που ταξιδεύουν στην Κρήτη και όχι μόνο.

·         Αυτό είναι μια  πολιτιστική δυναμική της πόλης η οποία  δεν θα πρέπει να μείνει μέσα στα στενά όρια του νομού. Αλλά να ταξιδέψει ζωντανά κατ’ αρχάς στο Ηράκλειο. Να προγραμματιστεί δηλαδή από τώρα η επαφή με το πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου, ώστε μετά τις 9 του Σεπτέμβρη που θα παιχτεί ξανά στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, να πάει με το άνοιγμα των σχολείων και στο Ηράκλειο.  Πέραν της μεγαλύτερης δυναμικής που αποκτά μια χορωδία που ταξιδεύει είναι και ευλογία αυτές οι συναντήσεις – πολιτισμικές ανταλλαγές  των παιδιών και εφήβων όλης της Κρήτης.

·         Είμαστε βέβαιοι ότι ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Χανίων κ. Γιάννης Γιαννακάκης, εραστής της μουσικής και εξαιρετικός μουσικός ο ίδιος, θα μεριμνήσει ώστε να πραγματοποιηθεί  το «ταξίδι» αυτής της εξαιρετικής παράστασης. Η οποία τώρα είναι και πάλι επίκαιρη καθώς οι Abba επανέρχονται δριμύτεροι  (μαζί με τα ολογράμματά τους!!!). Είναι άλλωστε αίτημα και της χορωδίας, των γονέων και όλων των συντελεστών.           


    

                                 Πρόζα-σόλο

·          Τα μέλη της εφηβικής χορωδίας Χανίων απέδωσαν με ομαδικότητα και συγχρονισμό τα 18 παρακαλώ τραγούδια των abba που περιλαμβάνει η παράσταση. Ξεκίνησαν τις πρόβες από το Φθινόπωρο του 2021 και είχαν και οι διδάσκοντες και τα παιδιά να αντιμετωπίσουν την άγνωστη εξέλιξη της πανδημίας,  εξετάσεις, μαθήματα κλπ. Είναι άθλος η απόδοσή τους.

·         Ορισμένα παιδιά απ’ αυτά είχαν να φέρουν σε πέρας και ρόλους πρόζας και σόλο ή ντουέτα. Όπως βλέπουμε στη διανομή οι ρόλοι είναι διπλοί.  Π.χ. Την «Αννα» παίζουν στην μία παράσταση η Κάρμεν Αντωνίου και στην δεύτερη η Φιλία Καρακατσάνη.

·         Συνεχίζοντας  για πρόζα-σόλο: Bill: Ιάκωβος Γούργουρας, Κωνσταντίνος Κοκολογιαννάκης

·         Victor:Αστρινός Μιχελάκης, Γρηγόρης Βιτσιλάκης

·         Αμαλία: Χριστίνα Χατζηδάκη, Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου

·         Μητέρα Άννας: Μαρίνα Τσαραμανίδου, Άννα Γραμβουσάκη

·         Πατέρας Άννας : Γιώργος Καλογεράκης, Αστρινός Μιχελάκης

·         Παππούς: Ναταλία Δασκαλάκη, Γιώργος Καλογεράκης

·         Γιαγιά: Εύα Τζίκα, Έλια Κονταράκη

·         Kate: Κατερίνα Σπανουδάκη, Ελίνα Βαμιανάκη

·         Mary: Μαρία Δαρατσιανού, Εβελίνα Καλογρίδη

·         Girls: Αμύρσα Γιαννακάκη, Μαρία Καρνέζη, Ιωάννα Γρυλλάκη, Ιωάννα Κελάκη

·         Super troupers: Ιωάννα Γυπάκη, Γιάννης Κόλλιας , Άγγελος Ρέττος, Σοφία Μάτζου, Ναταλία Δασκαλάκη, Δανάη Ρουσκέτου, Υρώ Χατζηχριστοδούλου

·         Καθηγήτριες: Κατερίνα Βενετάκη, Εμμανουέλα Ζερβουδάκη

·         Καθηγητές: Δέσποινα Κατσανεβάκη, Γρηγόρης Βιτσιλάκης

·         Προπονητής: Άκης Πελτέκης
Στο ρόλο της καρδιάς: Θανάσης Κοκολογιαννάκης

 


                                      Εφηβική χορωδία

 

·          Ανδρεδάκη Αριάδνη, Ανδρεδάκη Μαρίζα, Αντωνίου Κάρμεν, Βαμιανάκη Ελίνα, Βενετάκη Κατερίνα, Βιτσιλάκης Γρηγόρης, Γεωργοπούλου Αλεξάνδρα, Γιαννακάκη Αμύρσα, Γραμβουσάκη Άννα, Γούργουρας Ιάκωβος, Γρυλλάκη Ιωάννα, Γυπάκη Ιωάννα, Δαρατσιανού Μαρία, Δασκαλάκη Ναταλία, Ζερβουδάκη Εμμανουέλα, Καλογεράκης Γιώργος, Καλογρίδη Εβελίνα, Καρακατσάνη Φιλία, Καρνέζη Μαρία, Κατσανεβάκη Δέσποινα, Κελάκη Ιωάννα, Κλαριδοπούλου Μαριλένα, Κοκολογιαννάκης Θανάσης, Κοκολογιαννάκης Κωνσταντίνος, Κόλλιας Γιάννης, Κονταράκη Έλια, Μάντζου Σοφία, Μαστραντωνάκη Χριστιάνα, Μιχελάκης Αστρινός, Πελτέκης Δημήτριος- Ευτύχιος, Ρέττος Άγγελος, Ροδοκανάκη Ελευθερία, Ρουσκέτου Δανάη, Σπανουδάκη Κατερίνα, Τζίκα Ευαγγελία,

·         Τσαραμανίδου Μαρίνα, Χατζηδάκη Χριστίνα, Χατζηχριστοδούλου Αργυρώ.

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------

·         Ήχος, Φωτισμός, Video: ”Μουσικές Καταγραφές” Γιώργος Σκαλίδης

·         Φωτογραφία: “South space for photography” Γιώργος Αναστασάκης

·         Αφίσα, Πρόγραμμα: Μιχάλης Τσιράκης






 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου