Τρίτη, Οκτωβρίου 15, 2019

Αντώνης Σχετάκης μας ταξιδεύει «Στους δρόμους του Αυγερινού»











Ιστορικό σίγουρα, μυθιστορία επίσης. Αλλά και έντονα  (αυτο) βιογραφικό αφού ο  κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Κισαμίτης παππούς του γνωστού τοις πάσι  στο νομό Χανίων και όχι μόνο για την έντονη κοικωνικο πολιτική του δράση και προσφορά, Αντώνη Σχετάκη . Πρόκειται βέβαια για το ιστορικό μυθιστόρημα « Στους δρόμους  του Αυγερινού» από τις εκδόσεις Ροδάμανθυς.
·         Η μικρή περίληψη στο οπισθόφυλλο του βιβλίου κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον. « Δεν θα αποθάνω μισακάρης των πλουσίων στην Αυγερινή»… Το όνειρο του Αντώνη για μια καλύτερη ζωή τον παρασύρει σε μια Οδύσσεια από το μικρό χωριό του στην Κρήτη του 1885, στις επιχειρήσεις και τα σαλόνια των Ελλήνων της Οδησσού κι από εκεί εθελοντή στον πόλεμο της Μελούνας και το «αίσχος του 1897». Η επιστροφή στην πατρώα γη συνοδεύεται από θεαματικές εξάρσεις, μοιραίες πτώσεις, πλούτη, δόξα κι εμπειρίες αλλά και λάθη και συμφορές. Από την ανατολή του Αυγερινού μέχρι τη δύση του Αποσπερίτη. « Από κατακτητής της Τροίας ναυαγός στο ταξίδι για μια χαμένη Ιθάκη». Μέχρι που ήρθαν οι Ερινύες...»
·         Στο ιστορικό καφέ «Κήπος» η παρουσίασή του χθες. Κόσμος πολύς. Αναμενόμενο  ήταν. Για τον συγγραφέα  και συντοπίτη του Κισαμίτη μίλησε ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο π. βουλευτής Χανίων κ. Σήφης Μιχελογιάννης οι οποίοι βιογράφισαν ουσιαστικά τον συγγραφέα  γενικότερα αλλά και καθένας  από την σκοπιά του τρόπου γνωριμίας του με τον συγγραφέα και την μετέπειτα πολυετή φιλία τους.
·         Εξαιρετική η  μεστή παρουσίαση του περιεχομένου του βιβλίου από την γνωστή φιλόλογο Μαρία Μαράκη-Περράκη η οποία χωρίς να κουράσει το ακροατήριο , μας …ξενάγησε στο ιστορικό περιβάλλον της εποχής  και περιέγραψε την υπόθεση τόσο εκφραστικά ώστε η συγκίνηση στο ακροατήριο να είναι διάχυτη!
·         Καλοτάξιδο !



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου