Τρίτη, Αυγούστου 20, 2019

Κοινή λογική και αυτονόητα




Θεατρο "Μίκης Θεοδωράκης"

Μεγάλο Αρσενάλι

                          
Συγκλίνουσες  δημοσιογραφικές πληροφορίες συνεχίζουν να θέλουν τον νέο δημοτικό σύμβουλο  κ. Γιάννη Γιαννακάκη  με την παράταξη «Για τα Χανιά», να είναι η επιλογή του νέου δημάρχου κ. Σημανδηράκη για την αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Χανίων.
·         Περίπου αναμενόμενο βέβαια αφού ο πράγματι ο συμπολίτης κ. Γιάννης Γιαννακάκης είναι γνωστός στην τοπική κοινωνία τόσο για την μουσική του κατάρτιση όσο και την πολυεπίπεδη δράση και προσφορά του στην μουσική παιδεία ως εκπαιδευτικός αλλά και στην ίδρυση, διεύθυνση και ενεργή συχνή παρουσία διαφόρων μουσικών σχημάτων.
·         Ένας άνθρωπος, δηλαδή της προσφοράς στον πολιτισμό.
                                          Δημοτικοί οργανισμοί πολιτισμού
·         Εάν πράγματι αυτό επαληθευτεί θα πρόκειται για μια αναμενόμενη επιλογή, πολύ περισσότερο επειδή, δεδομένων των ανωτέρω, είναι ο καταλληλότερος ανάμεσα στους 9 μόλις δημοτικούς συμβούλους που εξέλεξε η παράταξη του νέου δημάρχου.
·         Αλλά…Ναι υπάρχουν και αλλά.  Καθώς η δημαρχιακή αρχή της περασμένης πενταετίας, παρά τις πολλές επισημάνσεις του τύπου αλλά και τις αντιδράσεις των υπολοίπων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων(Δ.Σ.Χ), είχε επιλέξει να διαμοιράσει τα «ιμάτια» των πολιτιστικών οργανισμών του Δήμου Χανίων σε αυτοκέφαλα μικρά «φέουδα» πολιτισμού. Στα πλείστα των οποίων μάλιστα δεν συμμετείχε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού ούτε καν ως μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων.
·         Ετσι,  η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ π.χ. η οποία ουσιαστικά αποτελείται από την πρώην Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση Πολιτισμού Χανίων (ΔΗΠΕΧ) και το πάλαι ποτέ Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου(ΚΑΜ), ήταν ουσιαστικά αποξενωμένα από την αντιδημαρχία Πολιτισμού.
·         Ειρήσθω εν παρόδω ότι το ΚΑΜ ήταν ένας θεσμός που δημιουργήθηκε (επί Τζανακάκη) για να ενταχθεί στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων (ΕΠΔΠ) του Υπ. Πολιτισμού επί υπουργίας Θ. Μικρούτσικου. Σκοπός του δικτύου ήταν η  συνεργασία και ανταλλαγή πολιτιστικών δράσεων μεταξύ των πόλεων που εντάχθηκαν. Όμως αυτό δεν συνέβη με το ΚΑΜ. Ούτε πανελλαδικά ούτε παγκρήτια ούτε παμεσογειακά. Συνέδρια αρχιτεκτονικής –κυρίως- είδαμε να διοργανώνονται. Αλλά  αυτά, όπως και άλλες δράσεις γύρω από την αρχιτεκτονική μπορεί να τις κάνει –και τις κάνει επιτυχημένα- η λαμπρή αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου μας. (Δυστυχώς ακόμα και τον εξ οφίτσιο συμμετέχοντα στο Δ.Σ. του ΚΑΜ πρύτανη ή αναπληρωτή του , κατάργησε η απερχόμενη δημαρχιακή αρχή, ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί).Ο θεσμός πάντως του ΕΠΔΠ καταργήθηκε σταδιακά εδώ και μια δεκαπενταετία. Προφανώς εμείς κρατάμε το δεύτερο συνθετικό ΚΑΜ για το ονόρε του βαρύγδουπου τίτλου.
·         Ανάλογα παρατράγουδα συνέβησαν και στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Ανάλογη αποξένωση της αντιδημαρχίας πολιτισμού συνέβη και με την Δημοτική Πινακοθήκη κλπ.
                                       Συνολική Ευθύνη 
·         Καταληκτικά: Εάν ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης αναλάβει τον πολιτισμό έχοντας την προεδρία και άρα την συνολική  ΕΥΘΥΝΗ της πολιτιστικής πολιτικής του δήμου Χανίων-  και εφόσον δεν υπονομευθεί από διάφορα κατεστημένα "φέουδα" σε πολιτιστικούς οργανισμούς που πρέπει να αλλάξουν-τότε αυτή η επιλογή θα έχει όλες τις προοπτικές επιτυχίας.
·         Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού πρέπει να συμμετέχει ως Πρόεδρος σε όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς του δήμου Χανίων. Ώστε να έχει την ΕΥΘΥΝΗ,  της χάραξης της πολιτιστικής πολιτικής του δήμου Χανίων, εξ ολοκλήρου.
·         Εάν όμως κατακερματιστεί ο πολιτισμός σε μικρά "φέουδα" (ακόμα χειρότερο εάν διατηρηθούν τα αποτυχημένα της πενταετίας που πέρασε με τις παρέες) τότε θα έχουμε πάλι μια «ανάπηρη» αντιδημαρχία πολιτισμού.
·         Το είχα γράψει και τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν ανέλαβε η δημοτική αρχή Βάμβουκα. Ειδικά στην ΚΕΠΠΕΔΗΧ -ΚΑΜ πρέπει να είναι πρόεδρος ο αντιδήμαρχος πολιτισμού.
·         Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το νέο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», πρέπει να ενταχθεί στην ΚΕΠΠΕΔΗΧ –ΚΑΜ  με τρόπο που να προβλέπεται και η στέγαση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Χρειάζεται να συσταθεί νέος οργανισμός (οι παλιότεροι θυμόμαστε ότι το παλιό τελωνείο παραχωρήθηκε στο δήμο μας επί υπουργίας Νίκου Χριστοδουλάκη –κυρίως- για να στεγαστεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.)
·         Μέχρι σήμερα  λειτουργεί χωρίς κανονισμό και παραχωρείται για εκδηλώσεις με εισήγηση δημάρχου. Δεν ξέρουμε επίσης τι έχει απογίνει με τα προβλήματα αποπεράτωσης και ηλεκτροδότησης που υπήρχαν.(Το χειμώνα που μας πέρασε γέμισε νερά!). Υπάρχουν δηλαδή πολλές εκκρεμείς διαδικασίες για την συγχώνευση αυτή που πρέπει να γίνουν με ευθύνη  και εισηγήσεις του τομέα πολιτισμού.
·         Προφανώς όλα τα παραπάνω, καθώς και όσα αφορούν άλλους τομείς στους οποίους η νέα δημοτική αρχή πρέπει να χαράξει την πολιτική της, πρέπει να έχουν μελετηθεί και ήδη να τα γνωρίζει η νέα δημοτική αρχή, η οποία ορκίζεται την επόμενη εβδομάδα.
·          Ασφαλώς και δεν κομίζουμε …γλαύκα, λοιπόν! Με βάση την κοινή λογική  επισημαίνουμε όσα μέχρι σήμερα «πληρώσαμε» επειδή δεν ήταν
αυτονόητα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου