Τρίτη, Απριλίου 16, 2019

Τα Χανιά, είναι Ευθύνη μας









Σ αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές ελπίζω να μην επαναλάβουμε τα λάθη μας. Δηλαδή να ψηφίσουμε τον συγγενή μας, τον φίλο μας, τον γνωστό μας στον πρώτο γύρο με την ελπίδα στο β γύρο να έχουμε την δυνατότητα να ψηφίσουμε ΔΗΜΑΡΧΟ.

·          Είναι κρίσιμο για το δήμο μας να ψηφίσουμε εξ’ αρχής ένα δήμαρχο με εμπειρία, σχέδιο και αποδεδειγμένη ικανότητα διοίκησης. 
·         Θα είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα με τον "Κλεισθένη" που ο δήμος Χανίων της παρούσας αποτυχημένης -γενικά- δημοτικής αρχής, θα ωχριά μπροστά σ αυτά που θα συμβούν λόγω αποτυχίας να υπάρξουν σωστές συνέργειες.
·         Δυστυχώς ο νόμος έχει και αυτό το αρνητικό. Δεν προβλέπει-τουλάχιστον- ΘΕΣΜΙΚΗ αντιμετώπιση των συνεργειών που πειθαναγκαστικά θα πρέπει να γίνουν με την απλή αναλογική (πώς  να γίνονται  με διαφάνεια, τι υποχρεώσεις αναλαμβάνουν όσοι μετά τις εκλογές συνεργαστούν ,για πόσο  χρονικό διάστημα είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν την συνέργεια κλπ) ώστε αυτές να μην φτάσουν μετεκλογικά να είναι ωμά παζάρια  προσωπικών φιλοδοξιών, ή παρεμβάσεις κομμάτων και να κάνουν αδύνατη την λήψη αποφάσεων.
·         Χωρίς το νομικό πλαίσιο, λοιπόν,  οι συνέργειες δεν θα είναι κατοχυρωμένες .  Ίσως  να παρέχονται μόνο προσωρινές, κατά περίπτωση ή ολιγόμηνες στηρίξεις.
·         Εάν, ο όποιος δήμαρχος εκλεγεί, δεν έχει την προσωπικότητα  και το κύρος    να εμπνέει ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ σε σχήματα και δημοτικούς συμβούλους που θα εκλεγούν εάν δεν ετοιμάζει τεκμηριωμένα σχέδια τότε το Δημοτικό συμβούλιο θα είναι ένα ΜΗ αποφασιστικό όργανο. Θα γίνει μέσον προβολής προσωπικών σκοπιμοτήτων.
·         Πολύ περισσότερο αν ο νέος δήμαρχος έχει εμπλακεί και προηγουμένως σε συγκρούσεις ή εάν έχει κομματικές στηρίξεις. Κόλαση. Καταλαβαίνετε.
·         Κινδυνεύουν όλοι οι δήμοι της χώρας.  Αλλά εμείς εδώ ας φροντίσουμε για τον δικό μας δήμο, των Χανίων .
·          Αν δεν υπάρξουν οι  σωστές προϋποθέσεις  συνεργειών, τότε  είναι που θα χαθούν και τα αυγά και τα πασχάλια στο δήμο Χανίων. Αλλά τότε θα είναι αργά. Και δεν θα ωφελούν τα σχόλια και η κριτική μας στην όποια εκλεγεί νέα δημοτική αρχή. 
·         Τα Χανιά, έχουν ανάγκη από μια συνετή και συνεπή δημοτική αρχή, που να μπορεί να πετυχαίνει συναινέσεις ευθύνης. Που να αποδέχεται προτάσεις εποικοδομητικές. Και δεν μιλώ για δημοτικούς συμβούλους . Επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί υποψήφιοι σε όλα -σχεδόν- τα ψηφοδέλτια που είναι άνθρωποι που εκτιμούμε. Που έχουν γνώσεις στο αντικείμενό τους, που είναι άνθρωποι ...ντρέτοι. Και φυσικά είναι κρίμα που δεν μπορούμε να τους ψηφίσουμε καθώς βρίσκονται σε διαφορετικά ψηφοδέλτια.
·         Κάποτε είχα γράψει μαζί με ένα αείμνηστο συνάδελφο δημοσιογράφο- στην δεκαετία του 80 ακόμα αλλά το πιστεύω και τώρα-  ότι θα ήταν καλό για το δήμο μας, για την αυτοδιοίκηση τέλος πάντων, να μπορούσαμε να επιλέγαμε από ένα ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο τους δημοτικούς συμβούλους αρεσκείας μας.
·         Και να ψηφίζαμε, χωριστά, πάλι από ένα ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο τον δήμαρχο που θεωρούσαμε ότι μας αξίζει. Φυσικά(!!!) κανείς δεν το ασπάστηκε.
·         Όχι. Δεν προτείνω  σήμερα κάποιους υποψηφίους δημάρχους που  εκτιμώ ότι μπορούν να ανταποκριθούν στα παραπάνω ζητούμενα. Αλλωστε  δεν έχει σημασία η υποκειμενική άποψη καθενός μας. Εχει σημασία να δούμε τα  αυτοδιοικητικά πράγματα αντικειμενικά. Οπότε, θα διαπιστώσουμε  ότι δεν μπορούν όλοι οι νυν υποψήφιοι δήμαρχοι να ανταποκριθούν στις δυσκολίες του «Κλεισθένη» και όχι μόνο. Ανεξαρτήτως θετικών και αρνητικών στοιχείων εκάστου, γνώσεων, ηλικίας, ή κομματικής ταυτότητας.  
·         Άλλωστε, νομίζω, ότι κατά βάθος, καθένας νουνεχής  και …υποψιασμένος με όσα γίνονται και με όσα εξαγγέλλονται, πολίτης, ξέρει, ξέρουμε ποιοί από τους νυν υποψηφίους δημάρχους, θέλουν αλλά-κυρίως-  ποιοί μπορούν να αποδώσουν σ’ αυτό το σημερινό, δυσχερές για την αυτοδιοίκηση, θεσμικό και κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον.   
·         Γι αυτό, απλά επισημαίνω ότι τα Χανιά, η πορεία τους,  είναι ΕΥΘΥΝΗ μας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου