Δευτέρα, Οκτωβρίου 01, 2018

Δημοτική Αγορά Χανίων: Ιστορία μου, αμαρτία μου…

Ευχαριστώ πολύ το φίλο  σκιτσογράφο Χρήστο Πετράκη  για το σκίτσο του ειδικά για το θέμα της στήλης. Το …σκάρωσε τάκα- τάκα!



    Ραντεβού κάθε Σεπτέμβρη δίνουν τα τηλεοπτικά κανάλια με το κοινό προκειμένου να παρουσιάσουν το νέο τηλεοπτικό πρόγραμμα, τις νέες σειρές ή αυτές που, ως επιτυχημένες,  θα συνεχιστούν. Κάποιες απ’ αυτές μάλιστα κράτησαν χρόνια. Όπως ο «Άγνωστος Πόλεμος», οι «Πανθέοι», το «Λούνα Πάρκ» κ.ά.
·         Ανάλογο τετραετές σήριαλ έχει ξεκινήσει από  την νυν δημοτική αρχή για την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Χανίων! Έτσι, πιστή στο ραντεβού του Σεπτέμβρη, παρουσίασε τις προάλλες το νέο «σενάριο» έναρξης της αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς το Φθινόπωρο 2019 και ολοκλήρωση του έργου το Φθινόπωρο του 2020!  
·         Όχι ότι και επί προηγουμένων δημοτικών αρχών δεν υπήρχαν διαβεβαιώσεις για αποκατάσταση του μνημείου της Δημοτικής αγοράς Χανίων.
·         Όλα βασίστηκαν βέβαια στην μελέτη αποκατάστασης του μνημείου που –ευτυχώς- η δημοτική αρχή Γιώργου Τζανακάκη είχε καταφέρει να εντάξει στο τομεακό πρόγραμμα του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Και άρα δεν την πλήρωσε ο δημοτικός κορβανάς.
·         Η μελέτη παρελήφθη από την επόμενη δημοτική αρχή Βιρβιδάκη. Και άρχισαν οι προσπάθειες εξεύρεσης χρηματοδότησής της. Κάποια στιγμή μάλιστα προς το τέλος της 8χρονης θητείας της, ανακοινώθηκε η σύσταση επιτροπής που θα βοηθούσε να εξευρεθούν πόροι για το σκοπό αυτό.
·         Ακολούθησε η τετραετία Σκουλάκη κατά την οποία η αποκατάσταση επιχειρήθηκε να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Jessica.
                                          Ξεκινάμε!
·         Και φτάσαμε στην νυν δημοτική αρχή κατά την οποία η αποκατάσταση απέκτησε διαστάσεις σήριαλ  λόγω των πολλών ανατροπών σε όλα τα «επεισόδια»! Πολύ περιληπτικά:
·         Το  2015 πληροφορηθήκαμε από τον δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα παρουσία του υπουργού κ. Γιώργου Σταθάκη, ότι η αποκατάσταση της δημοτικής αγοράς ξεκινά το Φθινόπωρο, βάσει της υπάρχουσας μελέτης.
·         Εμβληματικό έργο. Ξεκινάμε το Φθινόπωρο με αυτά τα 5 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων(Π.Δ.Ε.) και βλέπουμε μετά,  είχε δηλώσει ο κ. Σταθάκης.
·         Ημέρα χαράς για το δήμο Χανίων, ξεκινάμε από επάνω να διορθώσουμε ετοιμορροπίες είχε πει ο κ. Βάμβουκας.

                               Συνολική ή τμηματική ;
·         Στις 26 Μαίου 2016 σε σύσκεψη με καταστηματάρχες της Δημοτικής Αγοράς ο  δήμαρχος Χανίων δήλωσε ότι «το πρώτο που συμφωνήσαμε είναι ότι συμφωνούμε όλοι να γίνει το έργο. Συμφωνήσαμε, επίσης, να γίνει ενιαία το έργο, γιατί αυτό επιτάσσει η μελέτη».   
·         Μετά από ένα και πλέον χρόνο, μόλις τον Σεπτέμβριο του 2017 είχαμε ανατροπή. Τμηματική (!) αποκατάσταση  σε τεταρτημόρια ανακοίνωσε η δημοτική αρχή Χανίων.

                                           Όλα «παίζουν»
·         Στα φετινά … επεισόδια πάντως, η αποκατάσταση επανήλθε σε συνολική μέσα σε 12 μήνες. Όχι ξεκάθαρα πάντως. Αφού στις 24-1-18  σε σύσκεψη που έγινε στην Δημοτική Πινακοθήκη παρουσία του μελετητή και του δημάρχου Χανίων, καταλάβαμε από τα …ψιλά γράμματα των δηλώσεων ότι αναζητούν, ακόμα, την βέλτιστη λύση. Επίσης μάθαμε, ότι αντί  να ψάχνουμε  για χρηματοδοτικό πρόγραμμα καταλήξαμε ότι μιλάμε με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ)  για δάνειο ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ. Για το οποίο όμως χρειάζεται η έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου(Δ.Σ.) με την ανύπαρκτη(αντιδρούν οι παρατάξεις)  πλειοψηφία των 2/3. Καταλάβαμε ότι όλες οι ανατροπές «παίζουν».
·         Λίγες μέρες μετά, στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο του 2018,  στις 29  Ιανουαρίου, ο δήμαρχος Χανίων υποσχέθηκε να γίνει συζήτηση σε επόμενο Δ.Σ. για το θέμα της αποκατάστασης της δημοτικής αγοράς και να έλθουν και προ των ευθυνών τους όσοι δεν ψηφίσουν το δάνειο από το ΤΠκΔ! Ακόμα δεν έγινε.

                                         Σενάριο ανά… επεισόδιο;
·         Φθινόπωρο πάλι, νέα επεισόδια. Τις προάλλες, 25-9-2018, ιδού νέα σύσκεψη στο δημαρχείο με όλους τους συντελεστές –μελετητές και φορείς -παρόντες.
·         Το σενάριο που ανακοινώθηκε είχε τίτλο «Ξεκινάει το 2019 η αποκατάσταση τη δημοτικής αγοράς που θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο».
·         Σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε αναλυτικά στα Χανιώτικα Νέα μετά των δηλώσεων δημάρχου, μελετητή, υπηρεσίας.
·         Απλά θα επισημάνουμε ότι οφείλουμε να διαβάζουμε προσεκτικά τα …ψιλά γράμματα των δηλώσεων. Από τα οποία σαφώς συνάγεται ότι η σύσκεψη είχε κύριο στόχο την συνάντηση των διαφόρων φορέων που εμπλέκονται (όπως ΔΕΗ, ΔΕΥΧΑΧ, αρχαιολογία κλπ) ώστε οι μελετητές να καταλήξουν λέει σε ένα σχέδιο «επιχειρησιακής οργάνωσης».

                                   Σουμάροντας-Ζουμ-άροντας
·         «Αναθέσαμε στους μελετητές του έργου», είπε ο δήμαρχος, «μια εργασία, που αφορά την επιχειρησιακή οργάνωση του έργου της δημοτικής αγοράς».
·          Δηλαδή, μια πρόσθετη μελέτη. Πόσο θα στοιχίσει, πότε θα ολοκληρωθεί, δεν ακούσαμε.
·         Την ώρα που  ούτε η συνολική μελέτη, επικαιροποιημένη ή τροποποιημένη δεν έχει ακόμα ούτε παρουσιαστεί - εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων. Ούτε έχει ληφθεί τελική απόφαση για τμηματική ή συνολική αποκατάσταση (κ.Ευθυμίου).
·         Ούτε η νέα μελέτη του περιβάλλοντος χώρου της αγοράς  έχει παρουσιαστεί και εγκριθεί από την αρχαιολογία.
·         Την ώρα που καμιά χρηματοδότηση δεν έχει εξασφαλιστεί. Με τον δήμαρχο να δηλώνει ότι  αρχικά υπάρχουν τα 5 εκατ. ευρώ του Π.Δ.Ε του 2015! Και ότι τα υπόλοιπα 10 εκατ. θα εξασφαλιστούν είτε με δάνειο από το ΤΠκΔ είτε με τροποποίηση του προϋπολογισμού του δήμου Χανίων.
·         Επίσης, ούτε τα 5 εκατ. του Π.Δ.Ε. που υποσχέθηκε ο κ. Σταθάκης, είναι βέβαιο  ότι υπάρχουν. Αντίθετα όπως είπε στο Δ.Σ. της 29-1-18 ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Παπαντωνάκης, «τα έφαγε η μαρμάγκα». Καθώς έχει γίνει γνωστό ότι στο τέλος του 2017 το Π.Δ.Ε ήταν μειωμένο κατά 800 εκατ. ευρώ μέσα στα οποία και τα 5 εκατ. της Δημοτικής Αγοράς.
·         Μέσα σε 8 μήνες αποκλείεται να υλοποιηθούν όλα τα πιο πάνω «προαπαιτούμενα» για να φτάσουμε να ξεκινήσει η αποκατάσταση το Φθινόπωρο του 2019.
·         Έχουμε δεδομένο οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν σε 8 μήνες και επομένως όλα αυτά τα «σενάρια» θα εξεταστούν από την νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει τον Μάιο του 2019! Η οποία προφανώς θα γράψει τα δικά της νέα ...επεισόδια.
·         Ιστορία μου, αμαρτία μου…

 Χανιωτικα Νέα 1-10-18

                
              







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου