Τετάρτη, Ιουλίου 25, 2018

Ησυχάσαμε !


                                           Σκίτσο από την σελίδα του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ
Ολοσχερώς κάηκε το πρώην πολεμικό Μουσείο Χανίων στην συμβολή των οδών Τζανακάκη-Ι.Σφακιανάκη. Μεγάλη καταστροφή: Για το Πολεμικό Μουσείο και όσο τυχόν  λαογραφικό υλικό του συλλόγου ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΜΑΔΑΡΕΣ  είχε απομείνει.
·         Αλλά και μεγάλη πολιτισμική-ιστορική- αισθητική καταστροφή για την πόλη."Αναμνηστικές" πλέον οι φωτογραφίες του Πολεμικού Μουσείου Χανίων- Ιταλικών στρατώνων. «Ήταν κάποτε έτσι», θα λέμε βλέποντας τις φωτογραφίες του. (φωτο 1).
·         Ένα ακόμα κτίριο -φάντασμα στο κέντρο της πόλης, λοιπόν. (φωτο 2)
·         Καθώς... Κύριος είδε πόσο καιρό θα βλέπουμε το καμμένο κτίριο να στοιχειώνει ...
·         Η, θα βλέπουμε ένα οικόπεδο προς αξιοποίηση από το Υπουργείο Άμυνας.
·         Το οποίο σημαίνει (σύμφωνα με το νόμο αξιοποίησης της περιουσίας του υπουργείου)... οικοπεδοποίηση ή ενοικίαση α λά στρατόπεδο "Μαρκοπούλου"!
·          Ήδη άλλωστε ο δήμαρχος Χανίων, πάνω στα αποκαϊδια της φωτιάς προχθές το βράδυ, έσπευσε να δηλώσει ότι τώρα έχει πεισμώσει και θα το διεκδικήσει  από το υπουργείο Άμυνας για να το ξανακτίσει! Τα πιάσαμε τα λεφτά μας!
·          Ο Ελύτης γράφει στην Μαρία Νεφέλη: «Όταν ακούς ΤΑΞΗ ανθρωπινό κρέας μυρίζει». Μεταφορικά, όταν ακούς «αξιοποίηση» ( που μπορεί να είναι και εξπρές «αποκατάσταση» ώστε να δημιουργεί τετελεσμένα), οικοπεδικό ενδιαφέρον …μυρίζει.
·          Άλλωστε τα αποκαΐδια, πάντα συγκεντρώνουν μεγάλο οικοπεδικό -κατασκευαστικό ενδιαφέρον. Τώρα μπορεί είναι και μια ευκαιρία από το πουθενά.
                   Ποιοι όφειλαν να το προστατεύουν;
·          Αλλά για να δούμε. Ξέραμε ή όχι για την κατάσταση «ανοικτών θυρών» του  ιστορικού κτιρίου των Ιταλικών στρατώνων; Και αν ξέραμε κανείς δεν ευθύνεται για την προχθεσινή ολοκληρωτική καταστροφή τους ;
·         Πολλά τα δημοσιεύματα από το 2009 για την επερχόμενη καταστροφή. Το 2016 μεταφέρθηκε υλικό στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.
·         Πέρυσι (6 Ιουλίου 2017) τα Χανιώτικα Νέα είχαν δημοσιοποιήσει  την απαράδεκτη κατάσταση  του κτηρίου και την οργή που υπήρχε για την μη προστασία του ιστορικού κτιρίου. Το ρεπορτάζ ήταν του Γιώργου Κώνστα στην δ/νση http://www.haniotika-nea.gr/ikones-dialisis-sto-ktirio-ton-italikon-stratonon-sto-kentro-ton-chanion/. Ακολούθησαν κι άλλα.
·          Να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή Χανίων ερχόταν ...δεύτερη στην διεκδίκηση του Πολεμικού Μουσείου Χανίων. 
·         Καθώς, όπως επισημαίνεται επίσης στο περυσινό ρεπορτάζ, ΤΡΙΑ χρόνια ΠΡΙΝ από το δήμαρχο Χανίων, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Βουλγαράκης είχε ζητήσει από το υπουργείο Άμυνας να παραχωρηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.  
·         Αλλά φαίνεται ότι έχει πάρει …φόρα η δημοτική αρχή Χανίων και θεωρεί (κατόπιν της  αγαστής συνεργασίας με το Υπουργείο Άμυνας, τον πρωθυπουργό και τους 4 τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που σε κάθε ευκαιρία ευχαριστεί), ότι η ηγεσία του υπουργείου θα προτιμούσε να ξανασυνεργαστεί με την δημοτική αρχή για μια  ακόμα... πρασινο-οικοπεδοποίηση "α λα Μαρκοπούλου" αντί να το παραχωρήσει στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων που προηγείται χρονικά στο αίτημα παραχώρησης.
·         Σε κάθε περίπτωση, ιδιοκτησία του υπουργείου Άμυνας  είναι το κτίριο.
·         Αφού ήταν γνωστό και δημοσιοποιημένο ότι μπαινόβγαινε όποιος ήθελε, δεν έπρεπε να ληφθούν μέτρα προστασίας του από το ΥΠ.ΕΘ.Α;  
·         Οι κοινοβουλευτικοί μας- που γνώριζαν ότι το Μουσείο, το ιστορικό Κτήριο  ήταν έρμαιο καθενός- όφειλαν ή όχι να κάνουν κάτι για την προστασία του;
·         Ειρήσθω εν παρόδω ότι  στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου πάνω στ’ αποκαΐδια του ιστορικού κτηρίου, εκ των υστέρων δηλαδή, ανέφεραν ότι έχουν καταθέσει ΠΡΟΤΑΣΗ για την αξιοποίηση κι άλλων κενών κτηρίων των Χανίων. Η οποία όμως όπως παραδέχτηκαν πρέπει να συζητηθεί για να καταλήξουμε. Τότε τι είδους πρόταση είναι; Μια τέτοια πρόταση δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει προηγηθείσα κοινωνική συνεννόηση και τεκμηριωμένη κατάληξή της;  Προτάσεις αξιοποίησης των άδειων κτηρίων των Χανίων  έχουν καταθέσει δεκάδες  φορείς και πολίτες των Χανίων. Δημόσια εδώ και χρόνια. Ε, και; Αξιοποιήθηκαν;
·         Την επομένη της καταστροφής δόθηκε  συνέντευξη τύπου στο δημαρχείο από τον δήμαρχο Χανίων κ. Βάμβουκα, τους  βουλευτές Αντώνη Μπαλωμενάκη και Βάλια Βαγιωνάκη και την γγ του Υπ Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη.  Εκεί πέραν του ότι ο δήμαρχος επέμενε  ότι το ιστορικό κτήριο πρέπει να δοθεί στο Δήμο Χανίων(αίτημα όμως που δεν στηρίχτηκε από τους παρόντες βουλευτές ούτε και από τους απόντες υπουργούς στις σχετικές με την καταστροφή ανακοινώσεις τους-και ίσως κάτι σημαίνει αυτό), ο κ. Βάμβουκας υπέδειξε υπεύθυνο της καταστροφής. Το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών φταίει, είπε. Επειδή  απέρριψε πέρυσι το αίτημά του να του παραχωρηθεί το κτήριο. Ουσιαστικά δηλαδή, θέλησε να βγάλει από το κάδρο ευθυνών του το ΥΠ.ΕΘ.Α. Του οποίου το κτήριο είναι ιδιοκτησία.
·         Με το οποίο, όμως, όπως… ξαναματαδήλωσε  έχει πολύ καλή συνεργασία. Και ότι ο κ. Καμμένος ήταν θετικός να παραχωρηθεί στο δήμο Χανίων.
·         Έτσι εμμέσως αθωώθηκε και το ΥΠ.ΕΘ.Α και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τα τελευταία χρόνια που η «ανοικτές θύρες» του κτηρίου ήταν γνωστό τι κινδύνους εγκυμονούσαν.
·         Ησυχάσαμε τώρα. Δεν φταίει κανείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου