Δευτέρα, Δεκεμβρίου 14, 2015

Aπό τον Σύλλογο Φίλων του θεάτρου Χανίων «Ένας Κρητικός που τον έλεγαν Δία» Της Νανώς Σπανουδάκη -Κουτσάκη * Ένα «επίκαιρο» θεατρικό παρα-μύθι για μικρούς και μεγάλους






Για άλλη μια φορά, ο  Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων, ετοιμάζει μια φιλόδοξη θεατρική παράσταση. Αυτή τη φορά θεατρικού παραμυθιού.
·         Πρόκειται για μια σύνθετη παραγωγή για μικρούς και μεγάλους που συνδυάζει  την πρόζα και το έμμετρο του κειμένου του έργου με ηχητικά και μουσικά εφέ, μαύρο θέατρο μαριονέτας,  ζωντανή μουσική, τραγούδι και χορό.
·         Αφορμή, το μονόπρακτο θεατρικό παραμύθι της δημοσιογράφου Νανώς Σπανουδάκη –Κουτσάκη,  «Ενας Κρητικός που τον λέγανε Δία» που επελέγη από τον πρόεδρο  Νάσο Αθανασόπουλο και τους φίλους του συλλόγου για την φετινή Χριστουγεννιάτικη παραγωγή.
·         Στη συνέχεια  η σκηνοθεσία ανατέθηκε στην γνωστή -και για άλλες σκηνοθετικές της επιτυχίες (π.χ. Το Σκλαβί)- παιδαγωγό- νηπιαγωγό Μαρία Ραμουτσάκη η οποία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα πολλά παραμυθένια στοιχεία του μύθου, το κλασικό θέατρο αλλά και σύγχρονα θεατρικά μέσα για να δημιουργήσει ένα σύνθετο θεατρικό υπερθέαμα.
·         Άλλωστε οι μύθοι αποτελούν και εναλλακτικές μεθόδους  της εκπαιδευτικής διαδικασίας  για τη μελέτη και την διερεύνηση εννοιών και φαινομένων του φυσικού κόσμου. Ήδη, οι πρόβες, δικαιώνουν  την επιλογή τους καθώς οι πολλοί  ηθοποιοί , συνεργάτες και συντελεστές της παράστασης δουλεύουν εντατικά και αγαπητικά πάνω στο κείμενο και το μύθο του έργου.   (Οι φωτο είναι του  ηθοποιού –Κρόνου,  Γ. Τακτικάκη από τις πρόβες).   
    
                                 Τι πραγματεύεται

·          H Ελληνική μυθολογία  μέσα από τον μύθο «Θεογονία» του Ησίοδου περιγράφει  ουσιαστικά την κοσμογονία  με κεντρικό πρόσωπο τον Δία, ο οποίος  μετά από νικηφόρους αγώνες κατά των Τιτάνων αλλά και πολλά έργα υπέρ των ανθρώπων ανέβηκε στον Όλυμπο  και έγινε βασιλιάς Θεών και ανθρώπων.
·         O βασικός αυτός μύθος της κοσμογονίας αναδεικνύει τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων μέσα από τη φιλοσοφική και κοσμολογική του προσέγγιση. Έτσι, οδηγεί  και στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν κοινά  πολιτισμικά δάνεια για την αρχή του κόσμου σε όλους τους λαούς, ιδιαίτερα όσους βρίσκονται γύρω μας, στην Μεσόγειο.
·         Ένας  τέτοιος μύθος, λοιπόν, κρητικός και ελληνικός, είναι του Κρηταγενή Δία που στη συνέχεια βασίλεψε στον Όλυμπο.
·         «Ο Κρητικός που τον λέγανε Δία» αφηγείται την άποψη του δικού μας κοσμογονικού μύθου, συνδυάζοντας  όχι μόνο το μύθο του Ησίοδου αλλά και την κοσμολογική θεωρία άλλων αρχαίων Ελλήνων (Αναξίμανδρος ,Ηράκλειτος, Ηρόδοτος και άλλοι)  που μιλούν για το Χάος, την Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) και τα τρία βασικά στοιχεία της : Την φωτιά, τη γη, το νερό. Βασικά στοιχεία και στις μυθολογίες όλων των λαών.
·         Χάος , λοιπόν. Η μάνα Γη, ο πατέρας Ουρανός, ο γιός Κρόνος-χρόνος-χώρος. Η Εξουσία που τρώει τα παιδιά της. Ο Προμηθέας, Η Ευρώπη, Ο Δίας.
·          Η Κρήτη σταυροδρόμι πολιτισμών, τότε και σήμερα, γεννά και προστατεύει το Δία που γεννιέται στη Δίκτη και μεγαλώνει στην Ίδη βυζαίνοντας το περίφημο Κρητικό γάλα της αίγας Αμάλθειας. Τον παντρεύει με την Ίδη αλλά και με την προερχόμενη από την Ασία, Ευρώπη.
·         Θα μπορούσε ο κοσμογονικός μύθος  του  Κρόνου-χρόνου- χώρου, να  θεωρηθεί και μια παραβολή για  κάθε είδους ανασφάλειες . Με πρώτη την ανασφάλεια της Εξουσίας.  Αλλά και  ανασφάλειες  όλων μας. Ανασφάλειες που οδηγούν σε ακρότητες: Κυβερνητικές ,οικονομικές, κοινωνικές, πολεμικές-τρομοκρατικές. Για την διατήρηση ή για την κατάκτηση εξουσιών.
·         Σταυροδρόμι πολιτισμών η Κρήτη, η Ελλάδα. Ο κύκλος συνεχίζεται. Το προσφυγικό σήμερα αναδεικνύει και πάλι τη χώρα μας, ως σταυροδρόμι. Το αείζωον  πυρ του Ηράκλειτου εναλλάξ δυναμώνει και εξασθενεί διανύοντας μια κυκλική τροχιά αλλαγών. 
·         Επίκαιρος πάλι όσο ποτέ ο μύθος.  Για τον δικό μας ρόλο. Της Κρήτης και της Ελλάδας.  Ως σταυροδρόμι-πέρασμα μεταναστευτικών ροών. Και οφείλουμε, οφείλει η Ευρώπη, να προσέξουμε πολύ να μην ανοίξει ξανά- με απρόβλεπτες συνέπειες-ο κύκλος του Κρονο-χρονοντούλαπου των ανατροπών.
·         Ο μύθος του Κρηταγενή Δία,  δοσμένος σε πρόζα και έμμετρο κείμενο, σοβαρό και αστείο, μπορεί όχι μόνο να ψυχαγωγήσει  αλλά και να ενημερώσει και να προβληματίσει  μικρούς και μεγάλους χάρη στους συνειρμούς που προκύπτουν για τις κάθε είδους Εξουσίες.
·         Το θέατρο πάλι, με το δικό του ζωντανό τρόπο, μπορεί να αφηγηθεί τέτοιους χρήσιμους μύθους πειστικά και διασκεδαστικά.
                                                      Η πρόσκληση
·         Ο  Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων, σας καλεί, όπως κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν τα Χριστούγεννα, να παρακολουθήσετε μια παράσταση για μικρά και μεγάλα παιδιά, βασισμένη στο παραμύθι της Νανώς Σπανουδάκη - Κουτσάκη "Ένας Κρητικός που τον έλεγαν Δία".
Είσοδος με κοινωνικό εισιτήριο (τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Αντιπεριφέρειας)
Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στις 7μμ
στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Συνδιοργάνωση:

Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Παραδοσιακός Σύλλογος "Βιγλάτορες".
                                          Συντελεστές
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ραμουτσάκη Μαρία
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ – ΕΜΨΥΧΩΣΗ ΚΟΥΚΛΑΣ: Σκαλίδη Ζωή
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΥΚΛΑΣ: Ζωιδάκη Ελίνα, Καζάκου Λίλη, Κουκουράκη Εύα, Ραμουτσάκη Μαρία, Χρυσουλάκη Αφροδίτη
ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΚΟΥΚΛΑΣ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΙΓΑΝΤΟΚΟΥΚΛΑΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ: Καρκούλια Αμαλία
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΑΥΡΟΥ: Πισσαδάκης Φίλιππος
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Παπαδουλάκη Μικέλα

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Καρμπαδάκη Ελένη
ΜΟΥΣΙΚΗ – ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Στέλιος
ΧΟΡΟΣ: Βιγλάτορες
ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ: Κατζάκη Βασιλική "Toufa Factory"
ΑΦΙΣΑ: Πατούρας Γιάννης
ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ: Χαζηράκης Βασίλης «XAZHRAKHS ALL to PRINT»
ΔΙΑΝΟΜΗ:
ΑΦΗΓΗΤΕΣ: Ζωιδάκη Ελίνα, Θυμάκης Παρασκευάς
ΚΡΟΝΟΣ: Τακτικάκης Γιώργος
ΡΕΑ: Γλυμιδάκη Κωνσταντίνα
ΓΗ: Καραβασιλειάδη Ντένια
ΔΙΑΣ: Κοκολάκης Γιώργος
ΙΔΑΙΑ: Κουτσουριδάκη Κλειώ
ΚΟΠΕΛΑ 1 - ΜΗΤΙΣ: Κανιτσάκη Γιούλα
ΚΟΠΕΛΑ 2: Βεριβάκη Χριστίνα
ΝΥΧΤΑ: Χρυσουλάκη Αφροδίτη
ΜΙΚΡΟΣ ΔΙΑΣ: Μπαρούνης Ασημάκης

ΜΑΥΡΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΚΟΥΚΛΕΣ:
ΤΑΥΡΟΣ: Μπουζάκης Αποστόλης
ΕΥΡΩΠΗ: Βεριβάκη Χριστίνα
ΦΙΛΗ 1: Χρυσουλάκη Αφροδίτη
ΦΙΛΗ 2: Καραβασιλειάδη Ντένια
ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ – ΘΑΛΑΣΣΑ: Αθανασοπούλου Έλενα, Βολάνη Χρύσα, Νικολακάκης Δημήτρης
Ευχαριστούμε τον Θοδωρή Παπαδουλάκη για την παραχώρηση δικαιώματος προβολής βίντεο και τον Μανώλη Κατιέ.


Από Χανιώτικα Νέα


http://flashnews.gr/post/252872/proslhpseis-58-gymnastwn-sthn-krhth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου