Το θέμα της παραμονής ή όχι του τμήματος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του
Πολυτεχνείου Κρήτης στο κτίριο της πρώην Γαλλικής σχολής Χανίων έρχεται τα τελευταία 3-4 χρόνια κατά διαστήματα στην
τοπική επικαιρότητα.
- Από την ίδια τούτη στήλη «Εφημερίες» των Χανιώτικων Νέων» είχε παρουσιαστεί και στις 8-3-2010 με τίτλο «Πάνε …περίπατο και οι «Θερμοπύλες»; Εισαγωγικά, λοιπόν, γράφτηκαν τότε τα εξής επίκαιρα και ενημερωτικά και σήμερα :
- «Η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης, με την ίδρυσή της, εγκαταστάθηκε ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ και μέχρι την ανέγερση νέων κτιρίων στην Πολυτεχνειούπολη,(σ.σ. έτσι ήταν ο σχεδιασμός) στο κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής. Κτίριο ιστορικό, διατηρητέο σύμφωνα με την Υ.Α1880/196/ΦΕΚ31/Δ/30.01.1990, με την οποία καθορίστηκαν και ειδικοί όροι και διαδικασίες για τυχόν «αξιοποίησή» της.
- Επί πλέον, μετά από πρόταση και σχετική μελέτη ομάδας εργασίας του ΤΕΕ/ΤΔΚ, έχει προταθεί για προστασία και ανάδειξη το ιστορικό κέντρο της Χαλέπας. Πρόταση, η οποία σε συνεργασία με το δήμο Χανίων, έχει καταλήξει σε Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Η δε αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του ιστορικού κέντρου Χαλέπας ορίζεται -ΚΥΡΙΩΣ- από τις οικίες Βενιζέλου- Βλούμ, το Παλατάκι και την Γαλλική Σχολή….»
- «… Ήδη οι χώροι της Γαλλικής Σχολής όχι μόνο δεν χωρούν τους φοιτητές και τα εργαστήριά τους αλλά δεν τους «σηκώνουν» πλέον. Καταστρέφονται. Και βέβαια, ουσιαστικά ΟΛΑ τα υπόλοιπα τμήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης τα οποία χρησιμοποιούσαν τους χώρους της Γαλλικής για εκδηλώσεις (επιστημονικές και πολιτισμικές) ώστε το έργο τους να προβάλλεται και να επικοινωνούν ΑΜΕΣΑ με την τοπική κοινωνία, έχουν αποξενωθεί από το χώρο αυτό….»
- Κάποια μέλη της Πολυτεχνειακής και αρχιτεκτονικής κοινότητας και κυρίως μερίδα καθηγητών της Αρχιτεκτονικής αρνούνται και τώρα και αρνούνταν και τότε την μεταστέγαση (υποδαυλίζοντας το αντίστοιχο αίτημα κυρίως ορισμένων φοιτητικών παρατάξεων) για δικούς τους λόγους που είναι φανερό ότι σχετίζονται άμεσα και με μία μελέτη που είχαν υποβάλλει και προωθούσαν για υλοποίηση μέσω ΕΣΠΑ ύψους μόλις 15 εκατομμυρίων ευρώ.
- Η μελέτη προέβλεπε υπόσκαφα κτίρια στον ακάλυπτο χώρο των 6 στρεμμάτων του κτιρίου, έκτασης μόλις….4,5 στρεμμάτων !!! Παρά το γεγονός ότι από τότε υπήρχαν κτίρια, νέα και παλαιότερα, στην Πολυτεχνειούπολη για τα οποία έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ για να ανεγερθούν από το Δημόσιο και το πολυτεχνείο τα οποία πληρώναμε και πληρώνουμε από την τρύπια τσέπη μας.
- «Δηλαδή, γράφαμε, προτείνουν την «τσιμεντοποίησή» της και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας ενός από τα ιστορικά κέντρα της πόλης. Φυσιογνωμία για την οποία –όπως καλώς γνωρίζουν οι αρχιτέκτονες - η Κρητική Πολιτεία προέβλεπε ειδικούς όρους δόμησης και …αναπνοής…»
Αυθαίρετα - πρόστιμα –νέα κτίρια
- Όλα τα παραπάνω ήλθαν στην μνήμη καθώς διαβάζαμε την χθεσινή (11-9-13) ανακοίνωση της σημερινής πρυτανείας και του συμβουλίου του ιδρύματος που είναι και απόφαση της συγκλήτου.
- Δηλαδή, να μεταστεγαστεί η Αρχιτεκτονική σε πληρωμένα από τα χρήματά μας και το ΕΣΠΑ νέα κτίρια της Πολυτεχνειούπολης καθώς, όχι μόνο δεν χωρούν στην Γαλλική , όχι μόνο οι συνθήκες φοίτησης και μαθημάτων είναι άθλιες αλλά υπάρχουν και αυθαίρετα κτίσματα μέσα στον χώρο τα οποία δεν πληρούν κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, και για τα οποία η πολεοδομία έχει επιβάλει υψηλά πρόστιμα στο Πολυτεχνείο πάνω από 300.000 ευρώ, εάν δεν κατεδαφιστούν. Την καταγγελία για τα αυθαίρετα έκαναν κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι αντιτίθενται σαφώς στην επέκταση του κτηρίου για πολλούς και σοβαρούς λόγους όπως η αλλοίωση της φυσιογνωμίας του κτιρίου, του ιστορικού κέντρου Χαλέπας, η υπέρμετρη κυκλοφοριακή και η περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής.
- Αντίθετοι στην επέκταση ήταν και το ΤΕΕτδΚ, ο αρχιτεκτονικός σύλλογος Χανίων, ο σύλλογος αποφοίτων της Γαλλικής, ο εκπρόσωπος κατοίκων της Χαλέπας και -υποθέτω – ήταν και είναι όλοι οι σώφρωνες πολίτες αυτής της πόλης. Καθώς βλέπουν άναυδοι εκείνους που κλήθηκαν, και θα κληθούν μεθαύριο μετά την αποφοίτησή τους, να φυλάνε τις «Θερμοπύλες» της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας των Ιστορικών διατηρητέων κτιρίων και μνημείων αλλά και τους νόμους του κράτους, να θεωρούν εαυτούς «πατρίκιους» εξαιρουμένους όλων των παραπάνω υποχρεώσεων.
Είναι παραλογισμός;
- Ανατρέχοντας , λοιπόν, τόσο στο κείμενό αυτό στα «Χ.Ν.» μέρος του οποίου μεταφέρω πιο πάνω αλλά και σε άλλα κείμενα που έχω αναρτήσει στο nanosk.blogspot.gr τον Φεβρουάριο του 2011, και ισχύουν και σήμερα, σκέπτομαι εάν είναι άραγε παραλογισμός να απορούμε δημόσια αναρωτώμενοι :
- Τυχόν επέκταση του κτιρίου (που χρειάζεται ειδικές άδειες από τα συναρμόδια υπουργεία για να γίνει) η οποία είναι φανερό ότι αλλοιώνει την φυσιογνωμία του ιστορικού κέντρου της Χαλέπας, την φυσιογνωμία του ίδιου του κτιρίου, ωφελεί την τοπική κοινωνία;
- Αν εξαιρεθούν οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες στην π. Γαλλική, γιατί να μην εξαιρούνται και οι πολεοδομικές παραβάσεις περιοίκων και όχι μόνο;
- Αφού το κτίριο είναι ιστορικό διατηρητέο,
- Αφού το ιστορικό κέντρο της Χαλέπας, ήδη επιβαρυμένο, θα επιβαρυνθεί περαιτέρω κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά από τυχόν παραμονή της αρχιτεκτονικής σ’ αυτό το κτίριο (αν υπάρχει άλλη λύση θα συζητηθεί),
- Αφού υπάρχουν αυθαίρετα,
- Αφού υπάρχουν άθλιες συνθήκες , φοίτησης στο κτίριο της π. Γαλλικής,που καταγγέλλονται από τους φοιτητές επίσης,
- Αφού το κτίριο αυτό μπορεί να ενταχθεί στις πολιτισμικές χρήσεις του Πολυτεχνείου αλλά και της τοπικής κοινωνίας, και κυρίως
- Αφού υπάρχουν ολοκαινούργια άδεια κτίρια στην Πολυτεχνειούπολη, που προσφέρονται στην Αρχιτεκτονική Σχολή για να είναι η πρώτη που θα τα χρησιμοποιήσει, εμείς ,ο λαός, (που σιγά -σιγά μας κόβεται και το ψωμί) θα (συ)ζητούμε για…παντεσπάνια υπόσκαφων ή άλλων αυθαιρεσιών ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου