Πέμπτη, Απριλίου 06, 2017

Αποψιλώνουν τον ΟΑΚ, «καλουπιάζουν» τον Β.Ο.Α.Κ. Εμείς να πούμε δόξα σοι ο Θεός;




                          

 Θα σας ξανα-πώ μια ιστορία Χανιωτάκια των Χανιών. Παράφραση του παλιού τραγουδιού του Γιάννη Λογοθέτη που τραγούδησε ο Θέμης Ανδρεάδης το 1976 η εισαγωγική μας  φράση. Εδώ που φτάσαμε «τα τραγούδια λένε μόνο την αλήθεια» όπως λέει ένα άλλο τραγούδι.
·         Σήμερα,  διεκ-τραγωδούμε για άλλη μια φορά τα συμβαίνοντα γύρω από τον ταλαίπωρο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ). και Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (Ο.Α.Κ.).
·          Σας αραδιάζω ορισμένα γεγονότα εν τάχει, μερικά από τα οποία, τα ζωάκια της στήλης είχαμε καταγράψει στις 9-3-17 με τίτλο «Φόρμουλες για Β.Ο.Α.Κ και ΟΑΚ;». Το ερωτηματικό στο τέλος του τίτλου είχε ως καταληκτική ατάκα του Ραν ταν πλαν «Αν  υποψιαστώ  πανελλαδικά και παγκρήτια συμφέροντα  στην πολιτική και  χρηματοκατασκευαστική διαχείριση του Β.Ο.Α.Κ από το υπουργείο του κ. Σπίρτζη, θα ανοίξω γραφείο προβλέψεων… «δαιμονίων».
·         Ε, μάλλον πρέπει να το ανοίξουμε. Διότι από το τέλος Μαρτίου υπάρχει ένα μπαράζ ανακοινώσεων-ειδήσεων και αντιδράσεων.

                      Μ’ αρέσει αυτό το σύστημα
·         1. Πρώτα μάθαμε ότι το υπουργείο  Δημοσίων Έργων του κ. Σπίρτζη πήρε -μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον ΟΑΚ- την ευθύνη για την απαιτούμενη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού του Β.Ο.Α.Κ.
·         Ε, να μην …ξινίσουμε; Διότι πέρυσι  το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός στο Ηράκλειο επαίρετο ότι  «Στην περίπτωση του ΒΟΑΚ αποτυπώνεται η απόλυτη απουσία σχεδιασμού, το μοντέλο του πελατειακού κράτους στην διαχείριση των μεγάλων έργων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις….. Προχωράμε με τη Στρατηγική Μελέτη του ΒΟΑΚ….»
·         Τώρα που την μελέτη την πήρε από την...πίσω πόρτα της προγραμματικής σύμβασης το υπουργείο, δεν ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι επαναφέρουν το μοντέλο του πελατειακού κράτους; Μέσω των δαιδαλωδών διαδρομών του  «αρματωλού» (παίρνει «τα’ άρματα»!)υπουργείου;
·          2. Πληροφορηθήκαμε μετά ότι ο υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης, με σχέδιο Π.Δ. και χωρίς να ενημερώσει τους εργαζόμενους στον ΟΑΚ, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι στην Γενική τους Συνέλευση, αποκόλλησε την υπηρεσία της ΕΥΔΕ-Β.Ο.ΑΚ. και  σε ότι αφορά την Κρήτη, την (ξανα)πάει-τί σύμπτωση- στο Ηράκλειο. Δηλαδή, αποψιλώνει τον ΟΑΚ από την κατ’ εξοχήν αρμοδιότητά του  σύμφωνα με τον νόμο 4138/13. Αρμοδιότητα για τα έργα και τη συντήρηση του Β.Ο.Α.Κ.
·         3. Μετά και την καταγγελία των εργαζομένων στον ΟΑΚ ΑΕ βγήκε εσπευσμένα ο υπουργός κ. Σπίρτζης και ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συζήτηση τελικής συμφωνίας με την  Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων (Ετεπ).
·         4. Ακολούθησε  προχθές η  ανοικτή επιστολή  του πρώην προέδρου του ΤΕΕ/ΤΔΚ και προέδρου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕτδΚ και πρώην διευθύνοντος συμβούλου του Δ.Σ. του ΟΑΚ κ. Λευτέρη Κοπάση, προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Σ’ αυτήν ο κ. Κοπάσης μιλά για «υποσχεσιολογία φρούδων ελπίδων χωρίς καμία προοπτική» και κάνει μια επισκόπηση και ανάλυση του θέματος στο οποίο βλέπει στασιμότητα.
·         5. Επί τόπου έσπευσαν να απαντήσουν (πριν το φέρει και στη Βουλή η Ν.Δ.): α) ο υπουργός κ. Σπίρτζης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι έκλεισε η συμφωνία με την Ετεπ για τον Β.Ο.Α.Κ. Βέβαια ακόμα δεν την είδαμε, αλλά φαίνεται ότι ο Β.Ο.Α.Κ θα είναι και πάλι πεδίο αντιπαράθεσης και υποσχέσεων από κυβέρνηση και αντιπολίτευση- «είναι πολλά τα λεφτά Αρη» που έλεγε και ο Καλογήρου στον Κούρκουλο στην επική ταινία «Λόλα»).β) Ο εδώ διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Καζάσης. Ο οποίος μίλησε για υποσχεσιολογία των προηγούμενων κυβερνήσεων και παράθεσε μια σειρά  πέντε ενεργειών που «σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταφορών» όπως είναι η προσεκτική διατύπωση σε όλες τις ενέργειες που παρατίθενται, αποδεικνύουν ότι για πρώτη φορά – σε αγαστή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία και τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, προχωρούν συντεταγμένα…»
·          Σε όλες τις ενέργειες πάντως που παρατίθενται από την εν λόγω ανακοίνωση –απάντηση στον Κοπάση, υπάρχει το ρήμα «αναμένεται» ότι θα γίνουν. Π.χ. στην πρώτη ενέργεια «αναμένεται» η ένταξη του τεχνικού δελτίου...β) «αναμένεται» η προκήρυξη του διαγωνισμού όταν …γ) «αναμένεται» η  δημοπράτηση της μελέτης Οδικής ασφάλειας  δ)  «θα ενταχθούν» έργα ..
·         Α!ναι! Για την …ταμπακέρα της αποψίλωσης του ΟΑΚ, με την αποκόλληση της ΕΥΔΕ και την Π.Σ. για την μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού και τις καταγγελίες του συλλόγου εργαζομένων του ΟΑΚ …ντούκου στην  απάντηση.
·         Όσο θυμάται ο Ραν ταν πλαν , παρόμοια «αναμένεται» ακούμε εδώ και 15 και πλέον χρόνια.
·         Μάλιστα, θυμίζουμε ξανά, ότι ο τέως υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης είχε δηλώσει στη Βουλή ότι ο λόγος που δεν υλοποιείται ο Β.Ο.Α.Κ είναι ότι υπάρχουν συμφέροντα. Εντός και εκτός Κρήτης. 
·          Το θυμόμαστε, φωνάζουν τα ζωάκια της στήλης Και τραγουδούν στο άσχετο «Μ’ αρέσει αυτό το διακυβερνητικό  σύστημα το…καουμποϊκό!»

                                     Τα θέλουν όλα …πίσω
·         Και χθες, ω, του θαύματος! Έβγαλαν ανακοίνωση  δύο σωματεία εργαζομένων του υπουργείου Μεταφορών -Συγκοινωνιών που στηρίζουν και επιδοκιμάζουν τον σχεδιασμό του υπουργείου (για την αποψίλωση του οργανισμού από την ΕΥΔΕ-ΒΟΑΚ). Ενώ, θυμίζουν με νόημα ότι ήταν αντίθετοι από το 2013 με την ίδρυση του ΟΑΚ!
·         Ε, πες τε το έτσι! Στόχος είναι η διάλυση του ΟΑΚ. Ένα από τα σημαντικότερα αποκεντρωμένα εργαλεία της διοίκησης. Καθώς ούτε έδρα στο Ηράκλειο έχει, ούτε  γουστάρει (και ίσως δεν μπορεί κιόλας) η κεντρική και περιφερειακή διοίκηση και τα συντεχνιακά και άλλα  συμφέροντα να κάνουν τις δουλειές τους μέσω ΟΑΚ. Ακόμα και με διορισμένα  από την κυβέρνηση συμβούλια δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά στις τοπικές κοινωνίες. 
·         Σουμάροντας όλα τα πιο πάνω αναρωτιόμαστε: Ποια καθαρή και ρητή θέση  παίρνουν οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές για την απογύμνωση αρμοδιοτήτων που οδηγούν στον μαρασμό του; Τί θέση παίρνουν οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια του νομού; Η Περιφερειακή ενότητα Χανίων; Η Περιφέρεια Κρήτης; Οι τοπικοί φορείς ;
Αυτή είναι η ιστορία, Χανιωτάκια των Χανιών. Και συνεχίζοντας την παράφραση του  δια-τραγωδεί  ο Ραν ταν πλαν :
 "Η σκιά απ’ το ντουβάρι μάς έκρυβε το φως/ δε μας έβλεπε κανένας ούτε καν χαμο-θεός/ Μέσα η μπουρζουαζία  έξω ο Χανιώτικος λαός/

Δόξα σοι ο Θεός!

Χανιωτικα Νέα 6-4-17





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου