Τετάρτη, Απριλίου 19, 2017

Βίλα Κούνδουρου και Κουμ Καπί




                                  
             








Συνήθως όταν ο Ραν ταν πλαν και τα ζωάκια της στήλης θέλουν βόλτα στα Χανιά, επιλέγουν το παραλιακό μέτωπο του Κουμ Καπί και το λιμάνι μας.
Το κάναμε και την περασμένη εβδομάδα. Την Μεγαλοβδομάδα.

·         Κουμ Καπί η έναρξη, λοιπόν. Από Χονολουλού μεριά. Από την βίλα Κούνδουρου προς παραλιακό μέτωπο.
                            Στάση 1η
·         Ας κάνουμε όμως μια πρώτη στάση στην βίλα Κούνδουρου. Η οποία, ναι! Φέτος ήταν ανοικτή. Επειδή επικράτησε, επιτέλους, η λογική να χρησιμοποιούνται οι κτιριακές υποδομές που διεκδικούνται από το Υπ, Πολιτισμού. Το προτείναμε και πέρυσι στην στήλη ώστε να έχουν περισσότερη δυναμική διεκδίκησης - και χρησικτησίας εν τέλει - τα αιτήματα του δήμου Χανίων για παραχώρησή τους. Η παραχώρηση έγινε (βίλα Κούνδουρου, θεατράκι Βλησίδης και Νέωρια – για τα Νεώρια, βέβαια, το πρόβλημα αχρησίας και μη έναρξης υλοποίησης λύσεων συνεχίζεται).

·         Έτσι, ήδη στη βίλα Κούνδουρου στεγάζεται πλέον, με απόφαση του δήμου Χανίων η φιλαρμονική του δήμου μας. Πολύ καλή η επιλογή. Είχε ζωή το κτίριο- όπως είδαμε καθώς περνούσαμε. Και ίσως ο δήμος Χανίων πρέπει να εξετάσει και την δυνατότητα χρήσης της βίλας για πρόβες και προετοιμασία  από μουσικά σύνολα της πόλης μας. Όπως π.χ. η παιδική-εφηβική χορωδία του δήμου Χανίων με μαέστρο τον Γιώργο Καλούτση και πιανίστα τον Νίκο Περάκη. Αλλά και συλλογικότητες  όπως η μουσικοθεατρική ομάδα passe-paRTout και η μουσική ομάδα «ΚΑΘ’ ΩΔΩΝ»  με εμπνευστή και καθοδηγητή τον μαέστρο Γιάννη Γιαννακάκη. Ομάδες των οποίων οι μουσικές δράσεις  τιμούν και αναδεικνύουν την πόλη μας και προβάλλουν τον μουσικό πολιτισμό των Χανίων.

·         Γιατί να μην έχουν μια μόνιμη φιλόξενη στέγη σε ένα δημοτικό κτίριο πολιτισμού όπως η βίλα Κούνδουρου;  
·         Όμως, παρατηρώντας τους εξωτερικούς τοίχους της βίλας βλέπουμε να έχει –και αυτή- βανδαλιστεί από διάφορα αναρχικά συνθήματα και γκράφιτι. Ένα βαψιματάκι –τουλάχιστον για τις ανάγκες του καλοκαιριού και του τουρισμού δεν μπορεί να  γίνει;
·         Επίσης, ο κήπος της βίλας είναι για μια ακόμα φορά πλημμυρισμένος από χόρτα. Και κυρίως από ψηλά χαμομήλια. Θέλει κι εδώ ένα …χεράκι φροντίδας από την τεχνική και υπηρεσία πρασίνου του δήμου Χανίων, υποθέτουμε. (φωτο 2) Το σχεδιάζουν;
                                         Στάση 2η
·         Παραλιακό μέτωπο ΚΟΥΜ ΚΑΠΙ.  Η όλη εικόνα με το πλακόστρωτο είναι απωθητική για  όλους τους χρήστες. (φωτο 3) Είτε  αυτοί είναι κάτοικοι και κάνουν χρήση της παραλίας για τα μπάνια τους, είτε επισκέπτες της πόλης, είτε περιπατητές, είτε θεατές από θαλάσσης (από τα κρουαζιερόπλοια και άλλα πλοία που περνούν) είτε -πιστεύουμε- και για τους καταστηματάρχες που επιχειρούν σε μια περιοχή που, εκτός από τα διάφορα προβλήματα διάβρωσης και βλαβών που παρουσιάζει, είναι και αποκαρδιωτικά γυμνή από πράσινο.
·         Ένα πράσινο που θα μπορούσε από μόνο του αφ’ ενός να «γράφει» μια άλλη εικαστική εικόνα από στεριά και θάλασσα και αφ ετέρου να προσφέρει μια πραγματική όαση πράσινου.
·         Κάποιοι θα πουν ότι περιμένουμε την υλοποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης ανάπλασης του παραλιακού μετώπου.
·         Φέξε μου και γλίστρησα! Αφού μόλις προ μηνός-όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χανίων κ. Βάμβουκας (3-4-17)- ξεμπλόκαρε από το Ελεγκτικό συνέδριο η απόφαση πληρωμής της Πρώτης φάσης  του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, με τίτλο: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΟΥΜ – ΚΑΠΙ ΧΑΝΙΩΝ».
·         Άντε τώρα να ανατεθεί, να υλοποιηθεί η μελέτη να εγκριθεί απ’ όπου δει, να βρεθεί χρηματοδότηση, να γίνει δημοπράτηση και…έναρξη υλοποίησης!
·         Κάποια χρονάκια θα χρειαστούν. Ακόμα και με ιδανικούς χρόνους «τρεξίματος» της μελέτης και των διαδικασιών υλοποίησης.
·         Εντωμεταξύ, γιατί δεν κάνουμε το πρώτο απλούστατο βήμα; Και, ενδεχομένως, όποια άλλα θεωρούν άμεσα εφικτά και συμβατά με την υπάρχουσα αρχιτεκτονική μελέτη οι υπηρεσίες και οι κάτοικοι;
·         Με πρώτο-πρώτο βήμα την δενδροφύτευση. Η οποία άλλωστε όπως βλέπουμε στην φωτο 1 της αρχιτεκτονικής μελέτης, όχι μόνο προβλέπεται αλλά μοιάζει να αποτελεί ένα καθοριστικό εικαστικό και περιβαλλοντικό στοιχείο της.
                                            Έκπληξη!
·         Σας άφησα, λοιπόν, τελευταία μια  ευχάριστη έκπληξη που με περίμενε εκεί στις αρχές του παραλιακού μετώπου, κοντά στο θεατράκι Βλησίδης και μπροστά από μία επιχείρηση καφέ-εστίασης που δρα εκεί.
·         Έχουν φυτευτεί, εκεί στις παλιές  θέσεις  των καταστραφέντων φοινίκων και άλλων δέντρων που είχαν  φυτευτεί σε όλο το παραλιακό μέτωπο πριν από μια 15ετία και πλέον, ΤΡΕΙΣ νέοι φοίνικες! (φωτο 4).
·         Επίσης είδαμε κάποιες από τις θέσεις αυτές, που είχαν σκεπαστεί με τσιμέντο να έχουν ανασκαφεί. Σα να προετοιμάζονται για νέα δενδροφύτευση. Εκεί βλέπουμε ότι υπάρχουν και οι δυνατότητες ποτίσματος που είχαν προβλεφθεί παλιά. (Φωτο 5)
·         Βέβαια δεν ξέρουμε, αν οι νέοι φοίνικες και η ενδεχόμενη δενδροφύτευση στις ανοιγμένες τρύπες  αποτελεί  ιδιωτική πρωτοβουλία ή αν η υπηρεσία πρασίνου του δήμου Χανίων σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχουν αποφασίσει και ξεκινήσει επιτέλους να κάνουν μια μικρή -και μη δαπανηρή -παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο.
·          Μια παρέμβαση όμως που ως του χρόνου θα έχει δώσει μια άλλη  περιβαλλοντική και εικαστική διάσταση στο παραλιακό μέτωπο του ΚΟΥΜ ΚΑΠΙ.
Να το περιμένουμε;


http://www.haniotika-nea.gr/vila-koundourou-ke-koum-kapi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου