Δευτέρα, Ιανουαρίου 23, 2017

Κρητομεσογειακές δυνατότητες Με όραμα, μεράκι, πρόγραμμα











Σε μεσογειακούς αναπτυξιακούς «ρυθμούς» φαίνεται να κινείται το ΕΒΕ Χανίων και το ΤΕΕτδΚ τα οποία συνδιοργάνωσαν την Παρασκευή( 20-1-17)  στο μέγαρο του ΕΒΕ Χανίων την παρουσίαση του σχεδίου «Εθνικής Στρατηγικής»  από το Ιδρυμα Μεσογειακών Μελετών το οποίο  προβλέπει τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για μια βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα μας.
·          Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του αναπτυξιακού συνεδρίου που ετοιμάζουν για τα Χανιά τα τρία επιμελητήρια (ΕΒΕΧ, ΤΕΕ τμ. Δυτ. Κρήτης, Οικονομικό Επιμελητήριο) σε συνεργασία με την Περιφέρεια και άλλους φορείς. Η χώρα μας και η Κρήτη ψάχνει το αναπτυξιακό μοντέλο που θα μας βγάλει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την επταετή κρίση.
·         Προφανώς τα παραπάνω θα αποτελέσουν ένα πλαίσιο με συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές (ελπίζουμε) οι οποίες απαιτούν και πολιτική συνεννόηση όλων των  πολιτικών δυνάμεων. Η, τέλος πάντων, των … δυνάμενων(!)  να συνεννοηθούν.
·         Το δε μελλοντικό αναπτυξιακό συνέδριο είναι βέβαιο ότι θα εστιάσει σε όλους τους αναπτυξιακούς τομείς του νομού: πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή.
·         Εδώ κάνουμε-για πολλοστή φορά είναι αλήθεια- μια ΣΤΑΣΗ. Επαναλαμβάνοντας μια παλιότερη πρόταση της υπογράφουσας.
                                      




                Κρητομεσογειακές Γιορτές
·         Κρητομεσογειακές Γιορτές: Ίσως κάποιοι το θυμούνται. Δεν θα το αναπτύξω πλήρως. Την γενική ιδέα θα γράψω.
·         Πρόκειται για μια αυτοδιοικητική απόφαση που πρέπει να ληφθεί σε επίπεδο νομού-τουλάχιστον. Για την δημιουργία ενός ΘΕΣΜΟΥ-ομπρέλα  που θα μπορούσε να συμπεριλάβει εκδηλώσεις – παραδοσιακούς θεσμούς από την, από αρχαιοτάτων χρόνων, τοπική παράδοση της πόλης και των άλλων δήμων μας.
·         Όπως τον θεσμό των λουλουδογιορτών ή ανθεστηρίων στα Χανιά. Και ένα σωρό άλλους  βέβαια σε διαφορετικούς μήνες του χρόνου.
·         Σε σύγχρονη βέβαια προσέγγιση που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα τοπικά μας αγροτικά προϊόντα καθώς όλα έχουν ΑΝΘΟΥΣ (πορτοκάλια, κολοκύθια, μανταρίνια, ελιές, βότανα κλπ.).Και όχι μόνο βέβαια.
·         Να διεξάγονται σε ετήσια βάση μαζί με άλλες τοπικές προγραμματισμένες εκδηλώσεις ΟΛΩΝ των ΤΕΧΝΩΝ. Ο προγραμματισμός όμως του βασικού κορμού για όλες τις  δράσεις πρέπει να γίνεται ένα χρόνο ΠΡΙΝ και σε ετήσια βάση. Όχι να ανακοινώνονται δράσεις ένα-δυο μήνες πριν την υλοποίησή τους. (Υπάρχει και συγκεκριμένη ευέλικτη και –προφανώς- επιδεχόμενη βελτιώσεις, πρόταση).
·         Και βέβαια θα συμπεριλάβουν ανάλογες παραδοσιακές Κρητομεσογειακές ΓΙΟΡΤΕΣ από όλους τους δήμους του νομού οι οποίες θα διεξάγονται στις έδρες και στις τοπικές κοινότητές τους.
·         -Γιατί;
·         Επειδή το τουριστικό προϊόν των φυσικών καλλονών του νομού και της Κρήτης επικοινωνείται-"πουλιέται" καλύτερα αν υπάρχει ένα τέτοιο  πρόγραμμα σε ετήσιο τουριστικό καλεντάρι με μόνιμες και προστιθέμενες κάθε χρόνο εκδηλώσεις που έρχονται και από την ιστορία μας(π.χ. η φημισμένη βενετσιάνικη Χανιώτικη Γκιόστρα στο λιμάνι μας –φωτο εξώφυλλο Ερωφίλη, Χορτάτζη 1594. Βενετσιάνικη γκιόστρα αναβιώνει και στην Ζάκυνθο.)
Παρένθεση: Ενδεικτικά παραδείγματα σε άλλες χώρες: Γιορτή φρούτων και λαχανικών στην Γαλλία. Φεστιβάλ λεμονιού, επίσης στην Γαλλία. Όπως και γιορτή κολοκύθας και παντζαριών που θεωρείται η πιο εμπορική γιορτή στη Γαλλία μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Κλείνει η παρένθεση.
·         Ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να επιλέξει χειμώνα-καλοκαίρι ως τουριστικό προορισμό το νομό μας καθώς ένας τέτοιος θεσμός  με «Κρητομεσογειακές Γιορτές» (ο τίτλος έχει και πραγματική και επικοινωνιακή δυναμική)  να λειτουργεί ως προστιθέμενη αξία. Αφού, στοχεύει να δώσει τα συν που ελκύουν για βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς, δευτερογενούς και βέβαια τριτογενούς τομέα.
·          Και όχι δεν είναι μεγάλο το κόστος. Είναι όμως μεγάλη η οργανωτική προσπάθεια που θα απαιτηθεί.
·         Ο νομός Χανίων όμως, έχει μεγάλο εθελοντικό κίνημα απ’ όπου "εύκολα" μπορεί να στελεχωθεί μία πυραμιδική οργάνωση.
·         Στα ΣΥΝ να βάλουμε και την επανάκαμψη της Αναπτυξιακής Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, όπως ανακοίνωσε ο κ. Απόστολος Βουλγαράκης. Κάτι που βοηθά επειδή θα υπάρχει ένας ευέλικτος οργανισμός διοργάνωσής των.
·         Εξ’ άλλου η ένωση όλων των δυνάμεων του νομού και στα δυο επίπεδα αυτοδιοίκησης είναι ζητούμενη και αναγκαία συνθήκη για ανάπτυξη.
·         Και αφού δεν γίνεται σε πολιτικό ας το κάνουμε σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Με όραμα, μεράκι και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.
·     
    Εν τη ενώσει η ισχύς μας. Κοινότυπο αλλά ισχυρό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου