Επί πτερύγων διαδικτύου
Η εμβληματική νέα ποιητική συλλογή του Βαγγέλη Κακατσάκη
«Ιχνηλατώντας»
· Ιχνο-γραφεί με προφητική διορατικότητα την πρώτη περίοδο του κορωνοϊού προβληματιζόμενος για το μέλλον.
· Ανησυχεί για την ελληνορθόδοξη παράδοση και τις κοινωνικές δομές
«Δίχως καταθέσεις στεφάνων./Δίχως δοξολογίες και
πανηγυρικούς./Δίχως παρελάσεις και χειροκροτήματα./Άδειοι από κόσμο οι
δρόμοι./Περνάει ο κορωνοϊός,/του Φόβου ο γιός./ Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες/3
του Σεπτέμβρη να περνάς,/μπάρμπα- Γιάννη Μακρυγιάννη;»
Το πρώτο ποίημα της συλλογής με τίτλο: «Επέτειος της 25ης
Μαρτίου»
Επί πτερύγων ανέμων του… διαδικτύου, επιτέλους, από τα τέλη Φεβρουαρίου 2021 η νέα ποιητική συλλογή του σπουδαίου μας Χανιώτη ποιητή, λογοτέχνη, δασκάλου, δημοσιογράφου και Ανθρώπου Βαγγέλη Κακατσάκη, "ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ".
· Βραβευμένα ήδη τα ποιήματα που περιλαμβάνει η έκτη αυτή ποιητική του συλλογή με το Β βραβείο (πρώτο δεν δόθηκε) του 6ου Παγκόσμιου Ποιητικού Διαγωνισμού "Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ" 2020, που διοργάνωσε η International Art Akademy, και το βραβείο ΗΣΙΟΔΟΣ.
· Τώρα έχουμε την δυνατότητα να τα «ιχνηλατήσουμε» κι εμείς ένα προς ένα από το διαδίκτυο με βάση το ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ του https://petaxta.blogspot.com/2021/02/blog-post_40.html από το οποίο ο αναγνώστης του διαδικτύου παραπέμπεται άμεσα στην διαδικτυακή δ/νση της συλλογής. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη για όλους.
· Φυσικά, υπάρχει η πρόθεση να ακολουθήσει η έντυπη έκδοση της όταν η εμπερίστατη κατάσταση της παγκόσμιας πανδημίας το επιτρέψει. Πιθανότατα δε να είναι και εμπλουτισμένη με νέα ανάλογης θεματικής ποιήματα καθώς το μολυβάκι του ποιητή δεν ξεκουράζεται ιδίως όταν η «ξύστρα» -κορωνοϊός παραμονεύει : « Ούτε έναν στίχο για να μείνει/δεν έγραψες σήμερα,/είπε αργά το βράδυ/ο ποιητής στο μολύβι του./Αμίλητο εκείνο, /όπως όλα τα μολύβια,/συνέχισε να γράφει,/μην υπολογίζοντας/ότι η ξύστρα-κορωνοϊός/παραμόνευε» . Ποίημα «Το Μολύβι» Σάββατο, 4 Απριλίου 2020.
· Όπως έγινε, δηλαδή, και με την έντυπη έκδοση «Τα χελιδόνια του Μοναχού» που ακολούθησε την ψηφιακή. Η οποία–ειρήσθω εν παρόδω- έχει «χαλάσει κόσμο» και έχει γίνει ανάρπαστη τόσο διαδικτυακά όσο και στην έντυπη έκδοσή τους που ακολούθησε υπέρ των σκοπών του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αγία Σοφία. Οι δε, δεκάδες δεκάδων επαινετικές δημόσιες κριτικές για «Τα Χελιδόνια του Μοναχού» συνεχίζονται με αμείωτη ροή. Βλέπετε, αγαπήθηκαν και θα αγαπιούνται. Προφανώς ως αντίδωρο της αγάπης που εκπέμπουν μέσα από το λυρικό ποιητικό «ορατόριο» για την ορθοπραξία της ορθόδοξης καθημερινότητας-πραγματικότητας όπως είχε γράψει τούτη η στήλη πέρυσι στις 20 Απριλίου 2020 μόλις πρωτοκυκλοφόρησαν.
«Ιχνηλατώντας»: Όνομα και πράμα
· Και σε τούτη την έκτη ποιητική του συλλογή ο Κακατσάκης συνεχίζει να είναι ο …Κακατσάκης. Η ποίησή του δηλαδή, είναι η ίδια στιβαρή, δωρική, στακάτη και κυρίως κατανοητή από κάθε άνθρωπο ποίηση. Έχει το χάρισμα, έχει την δυνατότητα με όχημα τις λέξεις, τον λιτό στίχο και την Αγάπη για όλα τα όντα να κωδικοποιεί τους κοινωνικούς προβληματισμούς ,την ανησυχία, τον φόβο, τη χαρά, τη λύπη. Ο ίδιος γράφει ταπεινόφρονα ότι «αρέσκεται να παίζει με τις λέξεις».
· Η νέα του ποιητική συλλογή, είναι γραμμένη ως ημερολόγιο. Ημερολόγιο 48 ημερών (από 25 Μαρτίου έως 11Μαίου 2020). Δηλαδή, τις ημέρες του πρώτου περυσινού εγκλεισμού μας.
· Η επέτειος της 25η Μαρτίου, το πρώτο ποίημα της συλλογής που παραθέτω εισαγωγικά, είναι κατά την γνώμη μου ένα εμβληματικό ποίημα. Καθώς η μεγάλη ημέρα εορτασμού του Ευαγγελισμού και της εθνικής παλιγγενεσίας «γιορτάστηκε» με την φαντασία του ποιητή με εμβατήριο …κορωνοϊού: «Περνάει ο κορωνοϊός,/ του Φόβου ο γιος». Ένα ποίημα που φέτος μπορεί άριστα να πάρει μεταφορικά την θέση του στον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.
· Από τα πρώτα που αναδεικνύει ο ποιητής είναι και η σταθερή του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σ’ αυτήν φαίνεται να ακούμπησαν και να ακουμπούν οι πολίτες της χώρας ως εμπροσθοφυλακή σωτηρίας. Εξαιρετικό, λοιπόν, το ποίημα «Στα Μαρμαρένια αλώνια» που περιγράφει το σκηνικό του πρώτου μήνα όπου όλα ήταν άγνωστα και πρωτόγνωρα στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια. «…Και ενώ οι πολλοί/φοβούνται και τον ίσκιο του,/κάποιοι, με άσπρες και πράσινες μπλούζες,/ τον αντιμετωπίζουν/στα μαρμαρένια αλώνια/σίγουροι ότι στο τέλος θα νικήσουν./Υπέρ πάντων ο αγών!»
· Η συλλογή «Ιχνηλατώντας» μέσα από τα 30 ποιήματα που περιλαμβάνει αναδεικνύει όλα όσα ζήσαμε αλλά όχι μόνο. Ξεχωριστό συμβολισμό και πολλαπλές αναγνώσεις έχουν τα ποιήματα που αφορούν στο ημερολόγιο της περυσινής Μεγάλης Εβδομάδας. Όπου ο ποιητής ιχνηλατεί με ενάργεια, ευαισθησία, απορία και λύπη το πώς χάσαμε «τα αυγά και τα πασχάλια».
· Ήδη από το ποίημα « Ο Λάζαρος» Σάββατο 11 Απριλίου 2020, ξεκινά το συγκλονιστικό κυριολεκτικό και μεταφορικό ημερολόγιο της Μεγάλης Εβδομάδας.
· Ξεχωριστό το ποίημα με ημερομηνία «Μεγάλη Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020»
· « Ο φόβος είχε καταλάβει/ τις καρδιές των/και η απόφαση ελήφθη ομόφωνα./Μόνος ο Δάσκαλος στο Υπερώον./Στα σπίτια τους οι μαθητές./Ο καθείς και το πιάτο του./Ο καθείς και το ποτήρι του./Ο καθείς στην οθόνη του./Με τηλεδιάσκεψη/οΜυστικός Δείπνος εφέτος;/Απαγε της βλασφημίας,/φοβισμένε ποιητή!»
· Η συλλογή «Iχνηλατώντας» είναι μια ποίηση με πολλαπλές αναγνώσεις. Όπως άλλωστε και οι προηγούμενες ποιητικές συλλογές του Βαγγέλη Κακατσάκη.
· Η δυναμική σύζευξη των λέξεων που διαλέγει δημιουργεί ποικίλες ερμηνείες και αποκαλύπτει σε καθένα μας χωριστά, ανάλογα με την οπτική του, τι ακριβώς εννοεί ο ποιητής.
· Φυσικά δεν μένουν εκτός «νυμφώνος» της συλλογής τα πολιτισμικά προβλήματα που υπήρχαν. Και επιδεινώνονται.
· Ο Κακατσάκης ιχνηλατεί όλες τις παραμέτρους της ουσίας της ζωής μας. Πώς ήταν και πώς είναι. Πώς θα είναι άραγε μετά τον κορωνοϊό; Παρών και τα πάντα ορών ο διαισθητικός προσανατολισμός του ποιητή.
· Η ιχνηλάτησή του βασίζεται στις σταθερές της ελληνορθόδοξης παράδοσης. Στις αξίες μας .Στην φιλοσοφία ζωής μας .Αλλά και στην αγάπη και την αγωνία του για το μέλλον.
· Γι αυτό, σε πολλά ποιήματα και αυτής της συλλογής υπάρχουν ερωτήματα όπως στο ποίημα «Θα μπορούν»: « Στους δρόμους και στις πλατείες/ κυκλοφορεί και οπλοφορεί ο κορωνοϊός./ Μένουμε μέσα …./ ……Όταν με το καλό βγούμε έξω,/θα μπορούν να μας γυρίσουν μέσα;»
· Τριάντα μόλις ποιήματα. Όμως μέσα από αυτά ο Βαγγέλης Κακατσάκης καταφέρνει να ιχνηλατίσει με ευαισθησία και ακρίβεια την τοπική και παγκόσμια πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται με την επέλαση της πανδημίας. «Ιχνηλατώντας»: Όνομα και πράμα είναι η νέα ποιητική του συλλογή.
· Θερμά συγχαρητήρια και πολλά ευχαριστήρια στον Βαγγέλη Κακατσάκη για τους πνευματικούς θησαυρούς που κατέχει, νοιώθει και μοιράζεται μαζί μας τιμώντας την ποίηση και τον τόπο.
· Το επιβεβαιώνει με πρόσφατο σχόλιό για τα «Χελιδόνια του Μοναχού» ο γλωσσολόγος, πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Γ Μπαμπινιώτης που έγραψε στον Βαγγέλη Κακατσάκη στις 28-1-2021: «Εχετε το χάρισμα της ποίησης ως σύλληψης μορφών ουσίας της ζωής μας και ως ελκυστικής γλωσσικής αποτύπωσης. Αξιοποιήστε αυτή την δωρεά. Σας χρειαζόμαστε».
-------------------------------------------------------------
Σχεδιασμός-Σελιδοποίηση: Αντώνης Π. Βακάκης
Επιμέλεια: Γιώργος Κουκουράκης
Υπεύθυνος ψηφιακής έκδοσης: Παναγιώτης Αλεβαντής
------------------------------------------------------------------------------------
Να ξεκινώ τη μέρα μου με την αγαπητική ολοσέλιδη στα αγαπημένα Χανιώτικα νέα και στη σελίδες της ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ( ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ και ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΟΣΩΠΩΝ), προσέγγιση του ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ μου της ΝΑΝΩΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ - ΚΟΥΤΣΑΚΗ . ΕΥΛΟΓΙΑ! Πάντα πρώτη η και μαμά του διεθνούς εμβέλειας συγγραφέα Πολυχρόνη Κουτσάκη φίλη μου, ξεχωριστή δημοσιογράφος να παρουσιάζει τα βιβλία μου! Από καρδιάς το ευχαριστώ μου! Πάντα υπόχρεος στην αγάπη σου, ΝΑΝΩ!
ΑπάντησηΔιαγραφή