Πέμπτη, Οκτωβρίου 22, 2020

Εχει δίκιο!


 

 

 

 

 -




Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το τυπογραφικό μελάνι των Χ.Ν. σήμερα(χθες). Και μόλις που πρόλαβα να αναρτήσω κι εγώ στο blogspot μου  το άρθρο μου σχετικό με τα κτήρια του Πολυτεχνείου και τίτλο «Πολιτικές μυλόπετρες» . Και  ιδού. Διάβασα την νέα  σημερινή ανακοίνωση της Ρόζα Νέρα που δημοσιεύεται και  σε κοινωνικά δίκτυα.

·         Εχει … δίκιο!. Εννοώ η κατάληψη της Ρόζα Νέρα. Η οποία με σημερινή ανακοίνωσή της  «καπελώνει» ξεκάθαρα  την «πρωτοβουλία Πολιτών» για μια άλλη αξιοποίηση των κτηρίων του Πολυτεχνείου.

·         Γράφοντας μεταξύ άλλων ότι:

·          « χαιρόμαστε δεόντως  που ο μεγαλειώδης αγώνας αλληλεγγύης στην Κατάληψη Ρόζα Νέρα ανάγκασε διάφορους «επώνυμους» ή «ανώνυμους» να βγουν και να μιλήσουν υψώνοντας την παντιέρα της αντι-ξενοδοχοποίησης. Χαιρόμαστε που η τοπική κοινωνία έδειξε τα αντανακλαστικά της και συνεχίζει να τα δείχνει στον αποφασιστικό αγώνα για να γίνει η Ρόζα Νέρα κατάληψη ξανά».

·         Η ανακοίνωση καταφέρεται εναντίον όλου του τοπικού έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου που «απέκρυψε», λέει, τα μισά από όσα ελέχθησαν από τον συντονιστή της κατάληψης και των μελών της που παραβρέθηκαν στην συνάντηση στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.

                                      Οι τοίχοι γράφουν «ιστορία»

·         «Γι’ αυτό το λόγο», γράφει, ότι  ο συντονιστής της κατάληψης στην συνάντηση στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας «ανέφερε ξανά και ξανά ότι ο αγώνας τελειώνει στη μη ξενοδοχοποίηση και όχι σε μια άλλη αξιοποίηση του κτιρίου. Αν και η ίδια η πρωτοβουλία λίγες μέρες πριν, παζάρευε με τους τοπικούς άρχοντες την κατάληψη, συμφωνώντας στη μετατροπή της σε βιβλιοθήκη».

·         Έχει δίκιο η κατάληψη, λοιπόν. Ποτέ δεν έκρυψε τις πραγματικές προθέσεις της: Να επανέλθει η κατάληψη.

·         Το έγραψε στα Χανιώτικα Νέα (16-9-20) από την πρώτη μέρα που συναντήθηκε η κατάληψη με τον δήμαρχο Χανίων, ο π. πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Χανίων,  κ. Αντώνης Γκαζής:

·          «Και αν έχουν, ακόμα, αυταπάτες» έγραψε, «πως η κατάληψη αγωνίζεται και για να αξιοποιηθεί το ιστορικό κτήριο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αυτό δυστυχώς, είναι ψέματα, αφού σε κανένα κείμενο ή σύνθημα της κατάληψης δεν αναφέρεται άλλη χρησιμότητα του κτηρίου εκτός της κατάληψης. Ας μπούνε στον κόπο να διαβάσουν την ανακοίνωση της κατάληψης για την κατάληψη του Δημαρχείου. Και την απειλή ενός υποστηρικτή της: «Η Ρόζα Νέρα θα επιστρέψει».

·         Σε σχετικές φωτογραφίες αναρχικών συνθημάτων στην Κανεβάρο και σε εξωτερικό τοίχο ενός από τα κτήρια του Πολυτεχνείου  που τράβηξα προ ημερών βλέπουμε ξανά του λόγου της Ρόζα Νέρα το αληθές: . "Δεν θέλουμε ξενοδοχεία θέλουμε καταλήψεις και κέντρα αναρχίας" και " Καιρός να πάρουμε την πρώην πρυτανεία" Τα κτήρια των φυλακών δηλαδή που δεν είναι ετοιμόρροπα.

                                          Απερίφραστα

·         Σήμερα όμως, μετά την ανακοίνωση αυτή, η οποία άλλωστε ενημερώνει ότι ο αγώνας συνεχίζεται, μπαίνουν άλλα ερωτήματα:

·         Όπως: Ποιά θα είναι και αν υπάρξει απάντηση των συντονιστών της «πρωτοβουλίας πολιτών» που να χαρακτηρίζει την κατάληψη παράνομη. Διότι αυτό έλεγαν …περιφραστικά. Τώρα όμως οφείλουν να την καταδικάσουν …απερίφραστα.  Δεν πρέπει να ξεκαθαριστεί αυτό;

·          Άλλως-κατά την γνώμη μας- όσοι κλήθηκαν να υπογράψουν υπέρ μιας άλλης αξιοποίησης των κτηρίων του Πολυτεχνείου, μάλλον παραπλανήθηκαν.

·         Τουλάχιστον ως προς την απερίφραστη καταδίκη της κατάληψης. Και φαίνεται με τις υπογραφές τους  που συνυπάρχουν με αυτές των καταληψιών(;) να  «στηρίζουν» τα όσα «καλά» (κατά την άποψη των καταληψιών) «προσέφεραν»  επί 16 χρόνια που εμπόδιζαν το Πολυτεχνείο να αξιοποιήσει την ιδιοκτησία του.

·          Η επιδίωξη της κατάληψης  είναι η ανακατάληψη. Ξεκάθαρα το λένε και στην σημερινή τους ανακοίνωση.

·          Και αυτό είναι μια απάντηση σε όσους διερωτώνται γιατί φυλάσσονται τα κτήρια –μια ιδιοκτησία δηλαδή- από αστυνομική δύναμη.

                                 Παράνομο και ανήθικο

·          Συμπτωματικά, σήμερα(χθες) 21-10-20, στα Χανιώτικα Νέα δημοσιεύεται άλλο ένα άρθρο του κ.δικηγόρου κ. Αντώνη Γκαζή. Με τίτλο «Είναι ηθικό το παράνομο;» που απαντά σε κάποιους υποστηρικτές της κατάληψης του «μπαλκονιού» των Χανίων που δήθεν ρωτούν «Ναι είναι παράνομη, όμως είναι ανήθικη;»

·           «Το παράνομο», γράφει, μεταξύ άλλων, «είναι εξ ορισμού και ανήθικο».

Έτσι είναι, στα δημοκρατικά πολιτεύματα



 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου