Σάββατο, Οκτωβρίου 10, 2020

Και όλους μαζί ο καιρός…

 

 




 Εγώ είμαι το όνειρο που όλοι ζητάτε/μιας χώρας μεγάλης κι ωραίας/με θέση ακλόνητη και μην το γελάτε/είμαι ένας δημόσιος φορέας» Διονύσης Τσακνής 

    Επιχειρώ να σταχυολογήσω-καταχωρήσω  κάποιες από τις «προτάσεις» και απόψεις περί του θέματος των χρήσεων των κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης αφενός. Αλλά και των εκκρεμοτήτων αναξιοποίητων κτηρίων –μνημείων πολιτιστικής μας κληρονομιάς του δήμου Χανίων. Για το πρώτο θέμα αναφέρομαι κυρίως στις προτάσεις που κατατέθηκαν στην αντιπεριφέρεια και το δήμο Χανίων από πολίτες και προτάσεις -απαντήσεις   από την τοπική αυτοδιοίκηση. Καταγεγραμμένες δημόσια όλες. Το δεύτερο είναι μια δική μου «πρόχειρη» καταγραφή αναξιοποίητων κτηρίων πολιτιστικής κληρονομιάς παραχωρημένα ή κυριότητας του δήμου Χανίων. Μπας και όλα μαζεμένα εδώ βοηθήσουν να βγάλω –βγάλουμε ένα ρεζουμέ για το τι ζητάμε , τί έχουμε και πώς πρέπει να δράσουμε.  Έχουμε και λέμε:

·         Ο δήμαρχος Χανίων σε προχθεσινές δηλώσεις του με μέλη της πρωτοβουλίας πολιτών κατά της επένδυσης που έχει αποφασίσει το Πολυτεχνείο Κρήτης για τα κτήριά του στο Καστέλι επανέφερε την πρότασή που είχε καταθέσει στο Δημοτικό συμβούλιο Χανίων(Δ.Σ.Χ) για ανάληψη από τον δήμο της υποχρέωσης αξιοποίησής τους  με μεταφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων σ’ αυτά.

                 

                  Πιάσ’ το αβγό και κούρευ΄το

 

·         Μια πρόταση που είχε ζητήσει να εγκριθεί από το Δ.Σ.Χ. αλλά επί της ουσίας απορρίφθηκε…μετ’ επαίνων! Με πολλά επιχειρήματα και  με βασικότερο ότι  ήταν, πρόχειρη, ανώριμη, χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη και μελέτη βιωσιμότητας, χωρίς συγκεκριμένη πηγή χρηματοδότησης και χωρίς συμφωνία του Πολυτεχνείου Κρήτης.

·         Ωστόσο, προχθές την επανέλαβε. Ταυτόχρονα εισαγωγικά ξεκαθάρισε (!!) ότι θα το κάνει σεβόμενος τους νόμους και το αυτοδιοίκητο του Πολυτεχνείου! Όμως, πάλι δεν  παρουσίασε καμιά  τεκμηρίωση. Η οποία άλλωστε δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την συμφωνία του Πολυτεχνείου. Το οποίο Πολυτεχνείο με τη σειρά του δεν μπορεί να συμφωνήσει σε ΤΙΠΟΤΑ  όσο υπάρχει η σύμβαση με τον επενδυτή. Και επίσης δεν μπορεί να συμφωνήσει εάν η πρόταση δεν είναι τεκμηριωμένη και βιώσιμη. Δηλαδή, προς το παρόν κουβεντιάζουμε για να κουβεντιάζουμε…

·          Η  αλλιώς…πιάσ’το αβγό και κούρευ΄το! Διότι, δεδομένης της άρνησης της συγκλήτου να δεχτεί την πρόταση του  δημάρχου Χανίων μόλις τον Αύγουστο που μας πέρασε και δεδομένου ότι αμέσως μετά πήρε ομόφωνη απόφαση να ανανεώσει την σύμβαση αξιοποίησης των κτηρίων της με τον επενδυτή για άλλους 18 μήνες, δυο τινα «παίζουν»:

·          Είτε ο δήμαρχος Χανίων δεν «σέβεται» όπως δήλωσε τους νόμους και το αυτοδιοίκητο του Πολυτεχνείου, είτε ποντάρει στο γεγονός ότι οι διαδικασίες είναι τόσο χρονοβόρες που έως ότου κληθεί ο δήμος να  καταθέσει σοβαρή πρόταση, να βρει χρηματοδότηση για να προκηρύξει μελέτες, να βρει χρηματοδότηση για υλοποίηση, να διαβουλευτεί για μια προγραμματική σύμβαση με Π/Κ  και πολλά άλλα που πρέπει να προηγηθούν  μιας τέτοιας συμφωνίας πάνε και τα 3 περίπου χρόνια θητείας που του απομένουν. Αυτά όλα για …προκαταρτικά. Για την υλοποίηση έχουμε καιρό… Καμιά δεκαετία…

·         Από την μεριά της η αντιπεριφέρεια –σοφά πολιτικά ποιούσα- ρίχνει ιπποτικά το μπαλάκι των αποφάσεων χρήσεων κλπ στο δήμο Χανίων μέσα στην επικράτεια του οποίου είναι τα κτήρια. Και απλά δηλώνει  αορίστως ότι θα «βοηθήσει»!  Όταν και εάν ωριμάσει την πρόταση ο δήμος. Εννοείται!

                           

                      Δημόσιος «συμ»-φορέας ;«    

·         Βέβαια ακούγονται και άλλες προτάσεις στην δημόσια συζήτηση στις εφημερίδες, στο διαδίκτυο και τα ραδιοφωνικά κύματα της πόλης. Όπως η δημιουργία Ιστορικού αρχείου (η πιο αξιόλογη αλλά και η πλέον χρονοβόρα αν υποτεθεί ότι θα γινόταν ομόφωνα αποδεκτή από δήμο και πολυτεχνείο- αλλά ήδη ο δήμος έχει δική του).

·         Ακούγεται η πρόταση και για μια «πολιτιστική σύμπραξη ανάμεσα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, τον Δήμο Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης, το ΤΕΕ και τα συναρμόδια Υπουργεία» . Δηλαδή, ότι  πιο γραφειοκρατικό και χρονοβόρο να συμφωνήσουν και να υπογράψουν όλοι αυτοί και στην συνέχεια να μην συντονιστούν ποτέ.

·         Υπάρχει και η μη πρόταση. Που λέει, να φύγει πρώτα ο επενδυτής και μετά θα αποφασιστεί η χρήση. Κάποια  πολλά χρόνια δηλαδή.  Άσε που όλα τα παραπάνω  λογαριάζονται χωρίς να γνωρίζει κανείς αν το Πολυτεχνείο, ακόμα και μετά την –τυχόν-  απίθανη απόσυρση του επενδυτή, συμφωνεί με κάποια πρόταση ή θελήσει να καταθέσει άλλη δική του, βρε αδελφέ. Όλα τα παραπάνω με επωδό πάντα «να διατηρηθεί ο «δημόσιος φορέας» των κτηρίων.  Δημόσιος φορέας ή …συμ-φορέας, όπως λέγαμε παλιότερα τραγουδώντας και παραφράζοντας Τσακνή. Μακάρι να μην το δούμε , κι αυτό!

·         Αφού, λοιπόν, συμφώνησε με την πρωτοβουλία πολιτών ο δήμος Χανίων  διαβάσαμε και  για ανακοινώσεις-«απειλές»  ότι θα σύρουν το Πολυτεχνείο στα Ανώτατα και Ευρωπαϊκά δικαστήρια για παράβαση νόμων! Χθες, Παρασκευή 9-10-20 ο επίτιμος πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Χανίων και π. αντιδήμαρχος Χανίων κ. Αντώνης Γκαζής ανέλυσε σε  ένα ακόμα εξαιρετικό άρθρο του στα Χ.Ν. το ανέφικτο των  δικαστικών προσφυγών αλλά και των όσων ακούγονται. Ας το κάνουν να χάσουν τα λεφτά τους, η απόφαση δεν θα τους ικανοποιήσει έγραψε μεταξύ άλλων.

·          Εδώ έχουμε μάλλον και πρωτοτυπία και πρωτιά. Μια πόλη να σέρνει το Ανώτατο εκπαιδευτικό της ίδρυμα στα δικαστήρια.  Θα έχει ποικίλο ενδιαφέρον πάντως αν φτάσουμε εκεί.

                                 Αντ’ αυτών ...τραχανάς

·         Ως εδώ καταγράψαμε –κατά το δυνατόν- όλα όσα «παίζονται» αυτό τον καιρό γύρω από τα κτήρια του Πολυτεχνείου. Οπότε  ο Ραν ταν πλαν το σκυλάκι μου κι εγώ  τα ντουσουντίσαμε.

·         Και καταλήξαμε ότι ο δήμος Χανίων αντί να αποφασίσει τί θα κάνει και πώς θα αξιοποιήσει τα πολλά κτήρια-πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει στην κυριότητά του ή του έχουν παραχωρηθεί, αντί να περιμένει τουλάχιστον να δει εάν θα υλοποιηθεί ή όχι η επένδυση μπαίνει «μπροστά» σε μια πρωτοβουλία πολιτών και  ζητά να αξιοποιήσει τα κτήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης .

·         Ποια είναι τα κτήρια του δήμου; Ιδού μια μικρή καταγραφή από μνήμης:

·         Το παλιό τελωνείο (Θέατρο Θεοδωράκη) που ακόμα  δεν έχει λειτουργήσει κανονικά .Καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε το κτηριακό ούτε και έχει προχωρήσει η κατάθεση και έγκριση του οργανισμού λειτουργίας και χρήσεών του από όσους προβλέπεται να εγκατασταθούν εκεί. Δηλαδή την Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση του δήμου αλλά και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. που προβλέπεται να στεγαστεί εκεί. Για όλα αυτά απαιτείται οργανισμός που θα προβλέπει και τις χρήσεις. Κουβέντα δεν ακούμε γι αυτό.

·          Τα Νεώρια φυσικά. Που δεν ξέρουμε ακόμα τις χρήσεις που θα βγουν από τις μελέτες του Πολυτεχνείου. Σε κάθε περίπτωση  δεν θα φανεί παράξενο όταν σε δυο χρόνια παρουσιαστούν όλες οι μελέτες  που απαιτούνται να μπουν –όπως τόσες άλλες- σε ένα συρτάρι για να …επικαιροποιηθούν στο μέλλον! Όταν και εάν βρεθεί πηγή χρηματοδότησης.

·         Το παλιό δημαρχείο στη πλατεία συντριβανίου. Εκεί το βλέπουμε χρόνια με τις σκαλωσιές. Ούτε τελειώνει ούτε για τις χρήσεις ακούμε.

·         Το κτήριο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου που είναι ημιτελές. Ακόμα δεν έχουν αποφασιστεί όλες οι χρήσεις του. Τα σκιάδια του ενετικού λιμανιού. Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η τελική μορφή τους. Τον Ρώσικο στρατώνα στο  Δυτικό ενετικό τείχος. Αποκαταστημένο από ΕΣΠΑ αλλά κλειστό και βανδαλιζόμενο συνεχώς εδώ και 7 και πλέον χρόνια.  Την πισίνα του Ξενία μαζί με τον «αδιέξοδο» μισό ποδηλατόδρομο που κατασκεύασε σε μία νύχτα  στην ακτή Κανάρη. Το ρολόι του Δημοτικού Κήπου που εδώ και 7 χρόνια έχει σκαλωσιές . Την Βίλα Πωλογιώργη που έχει καταρρεύσει. Το παλατάκι του Πρίγκηπα στην Χαλέπα που πρέπει να αξιοποιηθεί. Την Δημοτική Αγορά που αν τελικά δημοπρατηθεί δεν είναι βέβαιο ως πότε θα την βλέπουμε κλειστή.  Εν τω μεταξύ την βλέπουμε …βαμμένη με αναρχικά γκράφιτι. Την αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου του Κουμ Καπί.

·         Τους Ιταλικούς στρατώνες που κάηκαν και κανείς δεν μιλά γι αυτούς. Το κτήριο που αγοράστηκε με 900.000 ευρώ από το δήμο για δημοτική βιβλιοθήκη. Και βέβαια το παλιό ΙΚΑ που μόλις προχθές παραχωρήθηκε για δεύτερη φορά στο δήμο και ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει τι θα το κάνομε. Και πολλά άλλα κτήρια που έχει ο δήμος στην κυριότητά του.

·         Επομένως. Αντί να  σχεδιάσει ο δήμος ένα ολοκληρωμένο σχέδιο  προτεραιοτήτων αξιοποίησης και χρηματοδότησης όλων αυτών των κτηρίων τα περισσότερα των οποίων είναι πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

·         Αντί να καταθέσει  ένα στρατηγικό σχέδιο που θα δεσμεύει  εαυτόν σ’ αυτήν την θητεία αλλά και τις επόμενες δημοτικές αρχές ώστε επιτέλους να υπάρξει μια συνέχεια στον σχεδιασμό του δήμου Χανίων για τα κτήριά του,  απλώνει …τραχανά αξιοποίησης στα κτήρια του  αυτοδιοικούμενου Πολυτεχνείου.

·          Αναπόφευκτος επομένως  και εδώ ο συνειρμός του τραγουδιού του Μανώλη Ρασούλη :

·            «Ε και τι έγινε τι έγινε λοιπόν, Εμείς με μια παράδοση τόσων χιλιετιών, Θα βρούμε τη λύση Κι ο τρόπος κλασσικός/Ο ένας θα φάει τον άλλονε κι όλους μας μαζί ο καιρός».


                                              Βίλα Πολωγιώργη

                                             Παλιό ΙΚΑ
                                                 Ιταλικοί στρατώνες
                                           Νεοκλασικό για δημοτική βιβλιοθήκη
                                             Ρολόϊ Δημοτικού κήπου
                                            Ρώσικος Στρατώνας

                                             Θέατρο Μικης Θεορωράκης
                                        Ημιτελές κτήριο δημοτικου Λιμενικού ταμείου
                                                 Ενετικά Νεώρια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου