Η νέα πρόταση του π. δημάρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα για δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στα κτήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, αδειάζει την πρόταση του δημάρχου Χανίων κ. Π. Σημανδηράκη ως «στερούμενη έμπνευσης» και όχι μόνο και απευθύνεται στον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Ανακατατάξεις στο δήμο;
· Η πρόταση αυτή αναδεικνύει βέβαια και το πολιτικό ζήτημα που τίθεται ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις που στηρίζουν την δημοτική αρχή η οποία αριθμεί μόλις 9 μέλη. Καθώς και η παράταξη Δαμιανάκη έδειξε να διαφοροποιείται εντελώς με την πρόταση αυτή θέτοντας και την σωστή και αναγκαία προϋπόθεση συμφωνίας του Πολυτεχνείου πριν αυτή ξανασυζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.
· Προϋπόθεση που έθεσαν και οι παρατάξεις του Γρηγόρη Αρχοντάκη και Άρη Παπαδογιάννη παρόλο που ο τελευταίος συμφώνησε βασικά με την δημιουργία της ξενοδοχειακής μονάδας. Όλα αυτά φαίνεται να δημιουργούν ένα κλίμα πιθανών ανακατατάξεων .
· Αλλά αυτό θα δούμε πώς θα εξελιχθεί και …αν εξελιχθεί. Ανεξάρτητα από το θέμα των κτηρίων του Πολυτεχνείου το οποίο συνέτεινε να αποδειχθεί δημόσια πλέον το πρόβλημα των συμμαχιών των παρατάξεων στο δήμο Χανίων χωρίς προγραμματική βάση. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες διαφαινόμενες ανακατατάξεις στις δημοτικές παρατάξεις. Δεν είναι του παρόντος.
Μόνο ο ιδιοκτήτης
· Τούτο το κείμενο έχει μόνο στόχο την ΕΥΘΥΝΗ που έχουν από εδώ και μετά αφενός η δημοτική αρχή Χανίων που έχει αναμιχθεί ενεργά και δημόσια στο θέμα και το συντηρεί με την ενδεχόμενη νέα συζήτηση στο Δ.Σ.Χ. και αφετέρου το Πολυτεχνείο Κρήτης.
· Καθώς η δημοτική αρχή αλλά και η πρυτανεία και η σύγκλητος δεν μπορούν να αφήνουν το θέμα να «ΣΥΡΕΤΑΙ και να ΔΙΑΣΥΡΕΤΑΙ» για να χρησιμοποιήσουμε την φράση που σωστά είπε στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος, γιατρός κ. Γιώργος Γεωργακάκης στο Δ.Σ.Χανίων.
· Πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση η οποία θα τερματίσει τις άκαιρες συνεχείς αντεγκλήσεις στην τοπική κοινωνία.
· Η πρόταση του τ. δημάρχου Χανίων, πέραν του ότι είναι ορθολογική και αναφέρει την πηγή χρηματοδότησης, αναδεικνύει και το γεγονός ότι μόνο το Πολυτεχνείο μπορεί να αποφασίσει για νέες χρήσεις των κτηρίων του- πάντα σε περίπτωση που ναυαγήσει η επένδυση ή υπαναχωρήσει ο επενδυτής. Καθώς μέχρι να περάσουν 18 μήνες –έως την λήξη της νέας σύμβασης η οποία υπεγράφη μόλις τον Αύγουστο που μας πέρασε- δεν μπορεί το Πολυτεχνείο και κανείς άλλος πλην του επενδυτή να την «σπάσει».
· Όμως είναι μια πρόταση που είναι συμβατή με την θέση ενός τμήματος της κοινωνίας που αντιδρά στην αξιοποίηση τους ως ξενοδοχείο – έστω και με σεβασμό στην ιστορία του χώρου όπως λέγεται ότι προβλέπει η σύμβαση.
· Συγκρινόμενη η πρόταση Βάμβουκα με αυτή του δημάρχου έχει πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα και βέβαια προτείνει και συγκεκριμένη πηγή χρηματοδότησης : Το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης που σύμφωνα με την έκθεση Πισαρίδη θα δώσει έμφαση στις νέες τεχνολογίες.
Τα «γένια και τα «χτένια»
· Λογικό είναι όμως ότι η πρόταση αυτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί από το δήμο Χανίων αλλά μόνο από το ίδιο το Πολυτεχνείο. Το Πολυτεχνείο έχει τα «γένια» της ιδιοκτησίας και τα «χτένια» των πολλών σχολών αρμόδιων να μελετήσουν και να προτείνουν μια άλλη χρήση για τα κτήριά του. Χρήση συμβατότερη με τα αιτήματα για πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις- όταν και εάν δεν τελεσφορήσει η επένδυση.
· Άρα, λοιπόν, οι θεσμικοί εκπρόσωποι του Πολυτεχνείου, σήμερα, οφείλουν, να πάρουν θέση στο θέμα: Δεν συζητούμε τώρα ή συζητούμε.
· Δεν συζητούμε όσο η πρόταση για Δημοτική βιβλιοθήκη προϋποθέτει την λήξη της σύμβασης με τον επενδυτή. Και φυσικά όταν δεν έχουμε τα στοιχεία βιωσιμότητάς της και οικονομοτεχνικών μελετών ώστε να μπορεί να ληφθεί απόφαση της επιτροπής διαχείρισης της περιουσίας του Πολυτεχνείου και της συγκλήτου. Καθαρή θέση και όχι ήξεις αφήξεις.
· Η δημοτική αρχή έχει επίσης την ΕΥΘΥΝΗ να φέρει εκπρόσωπο του Πολυτεχνείου στο δημοτικό συμβούλιο ή έγγραφη απάντηση του Πολυτεχνείου με τις θέσεις τους- όπως ζητήθηκε από τις παρατάξεις καθώς και οικονομοτεχνικά στοιχεία.
· Διαφορετικά θα είναι μια ακόμα συζήτηση με αέρα κοπανιστό.
· Η οποία όμως δημιουργεί «πληγές» τόσο στην συνοχή του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων όσο και στην τοπική κοινωνία.
· Η εκκένωση του κτηρίου σηματοδότησε (πολύ αργά για τους θεσμικούς των Χανίων) δημόσιο ενδιαφέρον για την τύχη των κτηρίων.
· Αυτό το εκμεταλλεύονται όσοι την συνταγματική νομιμότητα θέλουν να καταλύσουν. Το λένε άλλωστε ξεκάθαρα.
· Αυτό θέλει και η δημοτική αρχή και το Πολυτεχνείο Κρήτης;
· Όπερ έδει δείξαι από την αρχή. Έστω και τώρα όμως να αναλάβουν την ΕΥΘΥΝΗ καθαρών ορθολογικών εμπεριστατωμένων θέσεων.
· Και οι δύο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου