Δευτέρα, Οκτωβρίου 15, 2018

Ο κάβουρας και τα κάρβουνα





      
«Τους ύπατους εγώ ανέδειξα στις συνελεύσεις/ κι αυτοί κληρονομήσανε τα δικαιώματα/ φόρεσαν πορφυρούν ατίθασον ένδυμα/σανδάλια μεταξωτά ή πανοπλία/εξακοντίζουν τα βέλη εναντίον μου-η θέλησή μου που καταπατήθηκε τόσους αιώνες» Κατά Σαδδουκαίων, Μιχάλης Κατσαρός.
                 Όσο περνούν οι μέρες από την αποκάλυψη της μεταβίβασης της πλειονότητας των ακινήτων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και  όχι μόνο, αποκαλύπτονται νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πολιτικό έγκλημα έχει ήδη συντελεστεί. Τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά - παγκρήτια.
·         Αποδεικνύεται, επίσης,  ότι οι δήθεν διαψεύσεις υπουργείου οικονομικών,  Υπ. πολιτισμού, υπουργών, βουλευτών αλλά και στελεχών της δημόσιας διοίκησης και υπουργείων που αναμασούν την καραμέλα της εξαίρεσης βάσει του ιδίου νόμου, είναι  μεγάλα πολιτικά ψέματα.
·         Θα σταθούμε μόνο στα τοπικά. Το Σάββατο στα Χ.N. ο επίτιμος πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Χανίων κ. Αντώνης Γκαζής επανήλθε με δεύτερο άρθρο για τα ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί στο υπερταμείο. http://www.haniotika-nea.gr/akinita-ke-ipertamio/
·         Και, πέραν της ερμηνείας του νόμου, ανέφερε ότι  «οι νέες Δημοτικές αρχές, σε όλη την Ελλάδα, θα διαθέσουν τον περισσότερο χρόνο της θητείας τους στην διεκδίκηση μνημείων και κτηρίων, προκειμένου να τα αξιοποιήσουν, με την επαναφορά τους ή και την παραχώρησή τους στους Δήμους».
                                       Πολιτική και βούληση
·         Είναι προφανές ότι το πρόβλημα υπάρχει. Και ότι θα χρειαστεί  πολύ χρόνο για να λυθεί. Ότι χρειάζεται θεσμική παρέμβαση με ΠΟΛΙΤΙΚΗ βούληση για να αντιμετωπιστεί. Κεντρική πολιτική βούληση αλλά και τοπική πολιτική βούληση. Διότι μας έχουν δέσει χειροπόδαρα με τον περίφημο ν. 4389/16.
·         Έγραψε προχθές η στήλη για την λανθασμένη (το λιγότερο) διαχείριση του θέματος από το δήμο Χανίων. Ο οποίος, ναι μεν έδωσε και επισήμως την λίστα με τα 197 ακίνητα του νομού Χανίων, όμως τα χώρισε σε κατηγορίες ενδιαφέροντος δήμου Χανίων!  Με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των ακινήτων να φαίνεται να μην μας ενδιαφέρουν ΑΜΕΣΑ. Να είναι …ορνικά!  Και να μένουν εκτός αμέσου αιτήματος του δήμου. Δηλαδή, απλά ζητάμε (για να ζητάμε) «να επανέλθουν στους δημόσιους φορείς στους οποίους ανήκουν». Τρέχα γύρευε.
·         Έτσι, μένουν εκτός «παιδιάς»  άμεσου ενδιαφέροντος Χανίων ακίνητα όπως π.χ. ο Φιρκάς, τα Νέωρια Μόρο, το Εθνικό Στάδιο Χανίων, το στρατόπεδο Μαρκοπούλου αλλά και το Πολεμικό Μουσείο(Π.Μ.) που κάηκε!
·         Παρένθεση:  Αλήθεια, μήπως  η ανακοίνωση του υπουργού κ. Σταθάκη ότι δεσμεύονται 6 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του Π.Μ. έγινε ακριβώς για να καθησυχάσει το Υπερταμείο;  Στο οποίο ήδη από τον Ιούνιο με απόφαση του Υπ. Οικονομικών και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής στο οποίο συμμετέχει, είχε μεταβιβαστεί το Πολεμικό Μουσείο; Αν γι’ αυτό βγήκε η ανακοίνωση, καθησυχάστηκε το Υπερταμείο από τον υπουργό; Έχουμε μια αγωνία. Κλείνει η παρένθεση.Εδώ να σημειώσουμε ότι το γεγονός ότι δεν  έχουν μεταβιβαστεί  ακίνητα  από τους υπόλοιπους δήμους του νομού Χανίων (ακόμα) οφείλεται  στο ότι αυτά δεν είχαν ΚΑΕΚ!
                      Που είναι οι εκπρόσωποί μας;
·         Ο δήμος Χανίων δεν κάλεσε κανέναν  τοπικό, αυτοδιοικητικό, θεσμικό φορέα και συνδικαλιστικά όργανα με σκοπό να συζητήσουν και να οργανώσουν/οργανώσουμε όλοι μαζί την αντίδρασή μας.
·         Πώς γίνεται, όμως, να αφεθεί κάθε τοπικός φορέας μόνος να διεκδικεί ακίνητα πολιτιστικής κληρονομιάς ή δημόσιας χρήσης όπως σχολεία, νοσοκομεία, Νεώρια Μόρο, Πολεμικό Μουσείο , Φιρκάς,  Εθνικό Στάδιο Χανίων.
·         Είναι φανερό ότι χρειάζεται μία συστράτευση, κατ’ αρχάς, αυτοδιοικητικών φορέων. Όλοι μαζί πρέπει. Η περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή ενότητα Χανίων, οι δήμοι Χανίων –ανεξάρτητα αν δεν έχουν μεταβιβαστεί δικά τους ακίνητα αφού η πολιτιστική κληρονομιά μας ανήκει σε όλο το νομό. Επίσης, το ΤΕΕτδκ, το ΕΒΕΧ, το Οικονομικό επιμελητήριο, οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες και σύλλογοι. Οι πολιτιστικοί μας σύλλογοι.
                                            Ξεκάθαρο κάλεσμα
·         Και όχι. Δεν αρκεί μία  μικρή εκδήλωση  π.χ. στην μικρή αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου. Χωρίς συγκεκριμένους ομιλητές. Χωρίς συγκεκριμένο ξεκάθαρο κάλεσμα και των πολιτών ενάντια στην μεταβίβαση.  Όχι απλή κατάθεση απόψεων πλέον. Όχι ρητορείες. Υπάρχουν τετελεσμένα. Άρα χρειάζεται κάλεσμα και από τους νυν και  τους υποψήφιους δημάρχους Χανίων, νυν και υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες. Στην δημοτική αγορά. Γιατί όχι;  Χρειάζεται μια πανστρατιά συστράτευσης τοπικών δυνάμεων για να εκφράσουν την πάνδημη αντίθεσή τους. Ανεξαρτήτως κομμάτων και ιδεολογίας. Το αίσθημα της κοινωνίας ενάντια στην μεταβίβαση των μνημείων και ακινήτων πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σχολείων, νοσοκομείων κλπ. είναι ξεκάθαρα αντίθετο.
·         Και την ΕΥΘΥΝΗ γι αυτό το κάλεσμα οφείλουν να αναλάβουν οι τοπικοί θεσμικοί μας  άρχοντες και φορείς. Χωρίς να μετρούν τα διάφορα πολιτικά «κόστη» . Ο…εχθρός είναι πλέον όχι απλά προ των πυλών. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μέσα.
·         Δεν πρόκειται δηλαδή μόνο για την επιστροφή της κυριότητας στην οποία για να συναινέσει το υπερταμείο έχει προβλεφθεί να του δοθεί  άλλο ισοδύναμο- ίσης αξίας ακίνητο! Πού θα βρεθούν τέτοια ακίνητα αντικειμενικής αξίας ίσης με τα παραχωρηθέντα;
·         Επίσης, πρόκειται και για την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ των μεταβιβασθέντων ακινήτων με τούτη τη φουρνιά των 197 τοπικά και 10119  ακινήτων στην επικράτεια.
·         Ξέρει κανείς ότι κάποιοι ήδη καλούνται να πληρώσουν στο Υπερταμείο το ετήσιο ενοίκιο που μέχρι τώρα απέδιδαν στην ΚΕΔ μέσω εφορίας; Ξέρει ότι μπορεί και να τους ζητούν προκαταβολικά ενοίκια;  Ώστε να τους καταστήσουν ληξιπρόθεσμους και έτσι να τους εξώσουν;
·         Κι όμως, συμβαίνει. Όσο για την Ακρόπολη που δεν μεταβιβάστηκε. Μήπως, λέω, μήπως, ήδη- όπως λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες- τμήμα των εσόδων του εισιτηρίου της δίδεται στο Υπερταμείο;
·         Τι λύσεις υπάρχουν; Είμαστε ή όχι όλοι ενάντια σ αυτές τις εν κρυπτώ υποθηκεύσεις; Τι λένε οι πολιτικοαυτοδιοικητικοί και θεσμικοί μας φορείς; Νυν και υποψήφιοι;
·         Εδώ σε θέλω κάβουρα  να περπατάς στα κάρβουνα.

 Χανιωτικα Νέα 15-10-18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου