Τετάρτη, Μαΐου 31, 2017

Τσιμεντένιο ή πράσινο Κουμ Καπί;


Ρέθυμνο Λιμάνι φωτο Green agenda

Χαράς εμας και το Κουμ Καπί εάν όλο το μέτωπο είχε δενδροφυτευτεί. Αλλο πράμα!

Ο μικρός χώρος που ελευθερώθηκε από το ΔΛΤΧ μετατράπηκε αμέσως σε πάρκινγκ με ...θέα!

Τσιμέντο

 Και τσιμέντο . Εδώ φαίνεται μία από τις πολλές υποδοχές που υπάρχουν σε όλο το παραλιακό μέτωπο στις οποίες είχαν φυτευτεί Φοίνικες επί Τζανακάκη. Περιμένουν υπομονετικά να τις ξαναανοίξουμε .



Μας αρέσουν αυτές οι εικόνες που είναι και εικόνες εγκατάλειψης και ερημιάς; Τα δέντρα δίνουν άλλη ζωή. Πολλαπλώς.





                     

Παλιά πόλη, κανονισμός τραπεζοκαθισμάτων, εφαρμογή. Δήμος Χανίων, καταστηματάρχες. Κουμ Καπί, Λιμενικό ταμείο, απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών, αναβάθμιση!

·          Μερικές λέξεις «κλειδιά». Τags, όπως τα λένε στην γλώσσα του διαδικτύου. Για το θέμα της εφαρμογής του κανονισμού για την χρήση ελεύθερων χώρων γράψαμε πάλι χθες.
·         Στο ίδιο «κανάλι» όμως, δρομολόγησης μιας λύσης άμεσα, πρέπει να είναι αναπόφευκτα, και το παραλιακό μέτωπο του Κουμ Καπί.
·         Εκεί, μάλιστα, το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο Χανίων (ΔΛΤΧ) ήδη απομάκρυνε κάποιες εγκαταλειμμένες αυθαίρετες κατασκευές, παρά θιν’ αλός.
·         Όμως, η σωστή αυτή απόφαση ας πούμε ότι δίνει μια ανάσα 4-5 μέτρων στο απαράδεκτα τσιμεντένιο τοπίο.
·         Διότι, αυτοστιγμεί οι αυθαίρετες κατασκευές μετατράπηκαν σε θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων με θέα!

                                        600 φοίνικες
·          Στο σημείο αυτό να αναφερθούμε σε μια πράσινη παρέμβαση  στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Ρεθύμνου. Όλοι θυμόμαστε πώς ήταν πριν λίγα χρόνια. Τώρα, οι φωτογραφίες του φιγουράρουν σε περιβαλλοντικές ηλεκτρονικές και όχι μόνο σελίδες της χώρας αλλά και Χανιώτικες. Με  συνοδευτικά «πράσινα» φωτορεπορτάζ  που εξηγούν ότι …συγκούρμουλοι οι κάτοικοι, καταστηματάρχες, επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές, πρόσκοποι, πολιτιστικοί σύλλογοι και εθελοντές ανταποκρίθηκαν στο σύνθημα –έκκληση του δήμου «Υιοθετήστε το πράσινο της πόλης σας» και συνέβαλαν  στην προσπάθεια συντήρησής του.  Στο παραλιακό μέτωπο Ρεθύμνου έχουν φυτευτεί  και υιοθετηθεί 600 φοίνικες.                                     
                                   Περιβαλλοντική αναβάθμιση
·         Είναι φανερό ότι και στο παραλιακό μέτωπο του Κουμ Καπί  πρέπει να υπάρξει  ανάλογη παρέμβαση. Και έκκληση του δήμου. Και «υιοθέτησή» τους (ότι δέντρα επιλέξουν) .Ώστε να σταματήσει άμεσα και  η «προσωρινή» συνήθεια στάθμευσης στο χώρο που «ελευθερώθηκε» και όχι μόνο. Και ο χώρος να παραμείνει περιπατητικός.
·         Η περιοχή αυτή χρειάζεται άμεση αναβάθμιση. Για δυο πρόσθετους  λόγους: Πρώτον επειδή η αρχιτεκτονική μελέτη θα αργήσει πολύ να ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί. Δυο-τρία χρόνια και βάλε.             
·          Και δεύτερον επειδή υπάρχει ένας  απλός τρόπος να εφαρμοστούν άμεσα τουλάχιστον οι πράσινες προβλέψεις της μελέτης. Έτσι, ταυτόχρονα, θα προστατευθεί όχι μόνο το συγκεκριμένο τμήμα αλλά ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο από το να γίνεται χώρος στάθμευσης ή βορά σε μη συμβατές χρήσεις.
·         Πράσινος τρόπος. Δηλαδή η δενδροφύτευση. Η οποία μάλιστα έχει έτοιμες υποδοχές σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου. Από το θεατράκι Βλησίδης μέχρι την Πύλη της Αμμου. Με ελάχιστες εξαιρέσεις.
·          Και η οποία  δενδροφύτευση θα έλθει να …κουμπώσει και με την σχεδιαζόμενη μέσω των σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) πολιτιστική διαδρομή που σχεδιάζει ο δήμος Χανίων από Χαλέπα προς λιμάνι μέσω του παραλιακού μετώπου και τανάπαλιν.


                                                                         Μπορούμε ;
·         Η δενδροφύτευση, δηλαδή, είναι Η ΛΥΣΗ (που δεν εμποδίζει και καμιά άλλη –αντίθετα) για να αναβαθμιστεί άμεσα το παραλιακό μέτωπο του Κουμ Καπί και ταυτόχρονα να προστατευθεί ο χώρος –όχι μόνο τώρα το καλοκαίρι με κάποια απαγόρευση στάθμευσης- αλλά και το χειμώνα και δια παντός .
·          Μια αρχή έχει γίνει  φέτος όπως είδαμε από την πλευρά του θεατρακιού «Δ. Βλησίδης». Όπου ήδη εκτός των φοινίκων που είχαν μείνει από την δενδροφύτευση επί δημαρχίας Τζανακάκη, έχουν πρόσφατα φυτευτεί στις υπάρχουσες υποδοχές 4 νέοι μικροί φοίνικες.
·         Επιτέλους, εμείς, η πόλη των λουλουδιών και των γιασεμιών, μπορούμε ή όχι να αναστήσουμε την φήμη μας και  να απο-δείξουμε την αγάπη μας στο πράσινο και το περιβάλλον;
·         Το παραλιακό μέτωπο του Κουμ Καπί είναι  ένα πρώτο…
Πεδίον δόξης λαμπρόν

 Χανιωτικα Νέα 31-5-17






rethimno 2 (840 x 630)
rethimno 3 (840 x 630)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου