Δευτέρα, Οκτωβρίου 10, 2016

Αστερογεννημένος και λουλουδένιος ο καινούργιος παραμυθόκοσμος, ο Μικρός, ο Μέγας της Ευδοκίας Σκορδαλά-Κακατσάκη «Η Γιασεμιά και τ’ αστεράκια»





·            Ένα περιβαλλοντικό μαγικό παραμύθι
·         Ένας νέος «γιασεμένιος» μύθος  που ξεκινά από τα Χανιά των γιασεμιών και των λουλουδιών




Το πήρα μαζί μου στο κρεβάτι. Σίγουρη για την ευαισθησία, την τρυφεράδα, την αγάπη , την  λογοτεχνική αρτιότητα και την ψυχοπαιδαγωγική προσέγγιση της γραφής της. Να καμωθώ, λέει, ότι το διαβάζω για να έχουν όνειρα γλυκά τα εγγόνια μου. Πριν τους το πάρω δώρο.
·         Και φυσικά, δεν με διέψευσε. Μόνο που  μου φάνηκε λίγο διαφορετικό. Από τα προηγούμενα, ανθρωποκεντρικά περισσότερο, παραμύθια της.
·         Τούτο  το παραμύθι είναι -για μένα- ένας καινούργιος παραμυθόκοσμος από την Ευδοκία Σκορδαλά-Κακατσάκη. Την εθνική μας παραμυθούς. Αφού τα παραμύθια της κυκλοφορούν πανελλαδικά και ή ίδια βρίσκεται συχνά σε πολλά σχολεία όλης της χώρας (δημοτικά και νηπιαγωγεία) για να τα παρουσιάζει δραματοποιημένα.
·         Άσε που- δεν αντέχω θα το…. ξεμασκαρώσω. Σε λίγο θα δούμε στα Χανιά και σε όλη την Κρήτη να ανεβαίνει  θεατρικά το προηγούμενο παραμύθι της:  Ο βραβευμένος  από τον Κύκλο του Ελληνικού παιδικού βιβλίου και μελοποιημένος από την Νένα Βενετσάνου σε στίχους της Ευδοκίας «Βασιλιάς των Ονείρων». Ανεβαίνει, από τον  «Σύλλογο Φίλων του θεάτρου  Χανίων». Σε σκηνοθεσία της  γνωστής από τις πολλές επιτυχημένες παραστάσεις της, Μαρίας Ραμουτσάκη. Μέχρι εδώ, δεν θα πω άλλα μέχρι τότε.
             

         Μικρός, Μέγας παραμυθόκοσμος
·          Η «Γιασεμιά και τ’ αστεράκια, λοιπόν, της Ευδοκίας είναι ένας ύμνος στη φύση και το περιβάλλον της γης. Μια γνωριμία των παιδιών με τον ουρανό και τα αστέρια του. Μια γνωριμία με φυτά και λουλούδια της γης. Ένα περιβαλλοντικό τραγούδι αγάπης, συντροφικότητας και βέβαια φιλίας.

·         Είναι και ένας καινούργιος μύθος δημιουργίας της λάμπουσας λευκότητας του γιασεμιού. Για το οποίο γιασεμί, στην πρώτη σελίδα μαζί με την αφιέρωσή της στα αστεράκια  που φωτίζουν την δική της ζωή, τα εγγόνια της, Βαγγέλη, Ευδοκία και Ευρυδίκη, αναφέρει τον στίχο του Γ. Σεφέρη: «Είτε βραδιάζει είτε φέγγει, μένει λευκό το γιασεμί».
·         Άραγε, αυτός ο μύθος της προέκυψε έχοντας υπ’ όψιν της και τις πολλές γιασεμιές που υπήρχαν (και υπάρχουν σε ικανοποιητικό βαθμό) στα Χανιά; Ώστε να ονομάζονται και «Χανιά των γιασεμιών και των λουλουδιών;»
·         Θα την ρωτήσουμε κατά την παρουσίασή του.

                

                                          Το πανηγύρι της ζωής
·         Το βέβαιο είναι ότι η ιστορία της γιασεμιάς  προσεγγίζεται με  τον γνωστό ποιητικό λυρισμό γραφής της Ευδοκίας και αναδεικνύεται μέσα από την ονειρική, γεμάτη χρώματα και χαρά  εικονογράφηση της νέας  και ταλαντούχου Κριστίν Μενάρ κάτω από την ποιοτική στέγη των παιδικών εκδόσεων  «Κόκκινη κλωστή δεμένη».
·         Η  γέννηση των φυτών και της φύσης, η  αρμονία και ομορφιά του ουρανού. Η αρμονική  συμβίωση των φυτών, των λουλουδιών, του δέντρου που έγινε ξύλινος φράκτης και βρίσκει προορισμό μέσα από την καινούργια ανακυκλωμένη μορφή του. Η συντροφικότητα και το μοίρασμα των προσδοκιών και των ονείρων τους, τα στοιχεία της φύσης. Ο άνεμος, το χώμα, η σκόνη. 


·         Η Γιορτή της άνοιξης, το πανηγύρι της ζωής: «Δώρα, ευχές, αγκαλιές, φιλιά, γέλια, κουβέντες, χαρές στον ουρανό. Κι αν πεις για τα κεράσματα… Να γλείφεις τα δάκτυλά σου με τα περίφημα γλυκά «μαλλιά των αγγέλων» και τις «τάρτες αστρολούλουδων» που προσφέρονταν πάνω σε ασημένιους δίσκους. Να πίνεις και να μη χορταίνεις τους δροσερούς συννεφοχυμούς και τις παγωμένες χιονογρανίτες που ανάβλυζαν από κρυστάλλινα συντριβάνια»
·         Ανέκαθεν μαστόρισσα  της τέχνης της αφήγησης να περιγράφει προσωποποιώντας  τα άψυχα  που έχουν όμως έχουν ψυχή, η Ευδοκία.
·         Κι εκεί ανάμεσα στο παιγνίδι και στη γιορτή να αρχίζει η περιπέτεια για τα  μικρά απρόσεκτα αστεράκια.
·         Αλλά ευτυχώς, υπήρχε εκεί η καλόκαρδη και φιλόξενη γιασεμιά. Που δεν νοιαζόταν και πολύ να αποδειχθεί ομορφότερη από όλα τα λουλούδια.
·         Να είναι πιο …ίση από τους άλλα. Και που το μόνο που αναζητούσε ήταν η …κολεγιά της με αστεράκια του ουρανού.
·         Τι θα γίνει, λοιπόν, σ αυτόν τον διαγωνισμό ομορφιάς;  Ποιος θα κερδίσει; Πολλά τα χρώματα και τ’ αρώματα. Οι «τριανταφυλλιές, οι καμέλιες, ορτανσίες, γεράνια, γαρδένιες και κρίνοι, μενεξέδες και ζουμπούλια, πανσέδες και γιούλια, βουκαμβίλιες και ιβίσκοι και όλα τα άλλα λουλούδια έπαιρναν μέρος στα καλλιστεία της χρονιάς». Και από δίπλα οι εικόνες. Να  δείχνουν τον δρόμο του ταξιδιού για να εξερευνηθεί από την παιδική φαντασία.
·          Ένα ταξίδι ζωής για τ’ αστεράκια,  μια επιθυμία ζωής για την γιασεμιά.
·         Η συνάντηση κάτω από δυσκολίες.  Έδωσαν και πήραν όμως, στο τέλος. Και τ’ αστεράκια και η γιασεμιά. Όπως στην ζωή μας. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------


·          « Στα κλωνάρια κοιμηθήκαν/ανθισμένης γιασεμιάς/ κι όταν ήρθε η αυγή/ τα μικρούλια τ’ άστρα /φύγαν απ’ τη γη!/   Κι από τότε κάθε βράδυ,/Θεέ μου, θαύμα κι ομορφιά,/ μέσα στο σκοτάδι/ με χιλιάδες άστρα/ φέγγει η Γιασεμιά!»
·         Στίχοι από το νέο, σφαιρικά παιδαγωγικό, λυρικό και ιδιαίτερα περιβαλλοντικό παραμύθι , της Ευδοκίας. Ένα και «πράσινο» παραμύθι. Που ασφαλώς θα βρίσκει πλέον θέση και στα προγράμματα και τις δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μικρά παιδιά.
             --------------------------------------------------------------   

       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου