Τρίτη, Σεπτεμβρίου 20, 2016

Πλυμένα κι άπλυτα









Υποδοχές  για δενδροφύτευση φραγμένες με τσιμέντο

Οι  φοίνικες που έχουν απομείνει.
Προσπάθεια δενδροφύτευσης  το 2006  που "μυστηριωδώς' απέτυχε πριν καν αναπτυχθούν τα δέντρα που δεν ήταν φοίνικες πάντως.


         Έκπληκτοι και προβληματισμένοι διαβάζουμε εδώ και δυο μήνες σχεδόν την ανταλλαγή πυρών μεταξύ ενός (νεο ιδρυθέντος;) συλλόγου επιχειρηματιών του Κουμ-Καπί και του αντιδημάρχου Χανίων και προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Tαμείου Χανίων (Δ.Λ.Τ.Χ) κ. Μιχάλη Βλαχάκη.
·         Μια αντιπαράθεση που επ’ ουδενί δεν έπρεπε να πάρει το χαρακτήρα αυτό. Και την ευθύνη έχουν και οι δυο πλευρές.  Και δεν έχει σημασία ποιος άρχισε «χειρών αδίκων». Δυστυχώς είχαμε την «ατυχία» (εντός και εκτός εισαγωγικών)  να μας πέσει  και  «ο ουρανός στο κεφάλι» όπως εύστοχα γράφει σήμερα (χθες) ο Δ/ντής σύνταξης των Χ.Ν. κ. Παρασκευάς Περάκης. Αναφερόμενος βέβαια στο περιστατικό του φωτιστικού στύλου(δημοτικός φωτισμός) που έπεσε στο κεφάλι μιας τουρίστριας στο Κουμ Καπί.
·         Πρόσφατα, γράφοντας ένα σχόλιο για την κατάσταση πεζοδρομίων αλλά και τις ζημιές που προκαλούνται σε σταθμευμένα αυτοκίνητα σε δρόμους που υπάρχουν δέντρα με μελίγκρα, έγραφα για την (και αστική) ευθύνη που έχει ο δήμος Χανίων. Με αφορμή αυτό το σχόλιο και ο πρόεδρος του συλλόγου κατοίκων της Παλιάς Πόλης Χανίων κ. Μάρκος Καραβιτάκης επανήλθε και για προβλήματα της Παλιάς Πόλης.
·         Προκαταρτικά τα πιο πάνω. Και «ο συνειρμών συνειρμείτω» (Ο.Ελύτης «Ο κήπος με τις αυταπάτες»).
                                  Mελέτες….
·         Στις 4 Απριλίου 2016,  στα Χανιώτικα Νέα (http://www.haniotika-nea.gr/dendrofitefsi-giati-ochi-tora/#ixzz44rL723xk ) είχαμε αναφερθεί εκτενώς στο Κουμ Καπί. Μια παραλία-ευλογία μέσα στην πόλη, να περιβάλλεται από ένα  μίζερο  απωθητικό τσιμεντοπεριβάλλον, με σκουριασμένα κάγκελα, λίγα παγκάκια και –αργότερα- γεμάτο τραπεζοκαθίσματα.  Επικεντρώναμε μάλιστα στην παντελή απουσία πρασίνου και στην ανάγκη να ξαναδενδροφυτευτεί το τσιμεντένιο παραλιακό μέτωπο στις υπάρχουσες, από εποχής Τζανακάκη,  υποδοχές  που εδώ και χρόνια τις έχουν φράξει με τσιμέντο.
·         Πρόσθετη αφορμή για την φετινή επισήμανση ήταν η αναφορά του νεοτοποθετηθέντος  προέδρου του Δ.Λ.Τ.Χ. κ. Βλαχάκη σε τοπικό τηλεοπτικό μέσον, για το Κουμ Καπί.
·         Εγραφα: «…. Ακούσαμε να λέει ότι θα γίνει μόνο ένας καλλωπισμός (βάψιμο κυρίως σε κάγκελα -παγκάκια). Διότι, το Δ.Λ.Τ. προχωρά στην μελέτη εφαρμογής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ανάπλασης του παραλιακού μετώπου. Η οποία, ελπίζεται, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα  ώστε να γίνει η απαιτούμενη γενική ανάπλαση. Ο κ. Βλαχάκης έχει δώσει καλά δείγματα γραφής στον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Και δεν μπορεί κανείς να αμφιβάλλει για τις καλές του προθέσεις.Το Κουμ-Καπί δεν είναι μια οποιαδήποτε παραλία. Είναι μια «ευλογημένη» παραλία στο κέντρο της πόλης. Η οποία έπρεπε να είχε προτεραιότητα ανάπλασής της. ….Όμως μελέτες υπάρχουν για διάφορες υποδομές… και ενίοτε…συρταροποιούνται. Αλλά και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας:   Είναι πασίγνωστο, ότι  ακόμα και στην περίπτωση που η μελέτη εφαρμογής ολοκληρωθεί κάποια στιγμή, δεν σημαίνει ούτε ότι  μας περιμένει με ανοικτές αγκάλες, άμεσα, ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ούτε ότι- κι αν ακόμα ενταχθεί …αυτομάτως- θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί η ανάπλαση πριν περάσουν κάποια χρόνια.   Άρα, τα επόμενα 5  και βάλε χρόνια, το παραλιακό μέτωπο του Κουμ Καπί θα παραμένει έτσι;».
·         Ξανατίθενται, λοιπόν,  επί τάπητος όλα τα παραπάνω, τώρα. Και, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, προσθέτουμε: α) ότι  κάτοικος και μέλος του συλλόγου κατοίκων του Κουμ Καπί (ο σύλλογος έχει αποδραστηριοποιηθεί τώρα) μας έλεγε ότι η βραβευμένη μελέτη  δεν είναι αποδεκτή από τους κατοίκους καθώς θεωρούν ότι έχει προβλήματα που θα απειλήσουν την ασφάλεια των κατοικιών τους χειμερινούς μήνες.
·         β) ότι το ΕΚΑΒ , σύμφωνα με ρεπορτάζ χανιώτικης ενημερωτικής ιστοσελίδας (parakritika.gr) μίλησε για αδυναμία γρήγορης και ασφαλούς πρόσβασης του αυτοκινήτου στο σημείο του ατυχήματος λόγω ομπρελών κλπ.(ποιός φταίει; Μόνο οι μεν ή και οι δε;)
·         γ)  άραγε είναι τυχαίο ότι ο σύλλογος καταστηματαρχών καθόλου δεν αναφέρεται στην αναγκαία δενδροφύτευση του παραλιακού μετώπου;
·         δ)  Ότι επιτέλους, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (και ο παλιός σύλλογος κατοίκων) πρέπει να …βάλουν νερό στο κρασί τους. Επειδή είναι φανερό ότι με δημόσιες επιθέσεις κατά του Δ.Λ.Τ.Χ.(ακόμα και αιχμές για αναθέσεις έργων) που τώρα συνεχίζονται και από νέο προφίλ στο προσωποβιβλίο αλλά και με «ανάλογες» απαντήσεις από την  αρμόδια αρχή, η αποκατάσταση και η επίλυση προβλημάτων εν θερμώ και σε κλίμα έντασης, μόνο σωστές δεν θα είναι.
·          Επειδή, χωρίς να το προσωποποιούμε (άλλωστε το ΚΟΥΜ ΚΑΠΙ έχει αφεθεί στην τύχη του εδώ και πολλά χρόνια από τις δημοτικές μας αρχές, αλλά  συμφέρει και κάποιες  επιχειρήσεις να αφήνονται ελεύθερες να παρανομούν) υπάρχουν ένθεν και ένθεν


 Πλυμένα και άπλυτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου