Δευτέρα, Ιουλίου 18, 2016

Καθημερινή χρήση της βίλας Κούνδουρου




                                       


Φέτος, στις 14 Απριλίου και με τίτλο «Ανεπαισθήτως» η στήλη είχε καταγράψει την κατάσταση εγκατάλειψης που παρουσιάζει η ιστορική βίλα Κούνδουρου, εξωτερικά και εσωτερικά.                                                   
·         Εσωτερικά με την έλλειψη σοβαρού προγραμματισμού δραστηριοτήτων που να λειτουργούν όλο το χρόνο. Και εξωτερικά με την εικόνα εγκατάλειψης του περιβάλλοντος χώρου καθώς τα ζιζάνια-χόρτα έφταναν τους 70 και πλέον πόντους ύψος, δημιουργώντας μικρό αδιάβατο δασάκι.
·         Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Εδώ και χρόνια τα καλοκαίρια η βίλα Κούνδουρου ήταν κατάκλειστη. Και τους χειμώνες  -υποτίθεται ότι – λειτουργούσε, σχεδόν εικονικά, κάποια εικαστικά και άλλα μαθήματα.
·         Χαρακτηριστικά γράφαμε ότι τα τελευταία χρόνια  οι μόνιμες δράσεις  και οι εκδηλώσεις στην βίλα άρχισαν να αραιώνουν επικίνδυνα. Μέχρι που φέτος μας τελείωσαν εντελώς.
                                                     Κλειδαμπαρωμένο
·         Έτσι, όπως δείχναμε και στις φωτογραφίες του Απριλίου, το 2015 πέρασε «άπρακτο» και φέτος, επίσης, δεν άνοιξε… παράθυρο!
·         Η αλήθεια είναι ότι το τμήμα πρασίνου του δήμου έτεινε ευήκοον ους και  συμμάζεψε μετά από λίγες μέρες τον κήπο της βίλας. Καιρός ήταν, καθώς ο καιρός άνοιγε και αυτός ο κήπος είναι ζωτικός για βόλτες παιδιών και γονιών της περιοχής και όχι μόνο.
·         Όμως, τί παθαίνει ένα κτίριο όταν είναι κλειστό; Όπως τόσα άλλα που έχει- με διάφορες προγραμματικές συμβάσεις- στην κήδεψή  του ο δήμος Χανίων;
·         Ακόμα και ο Ραν ταν πλαν ξέρει ότι καταρρέει και ερειπιώνεται. Και τότε χρειάζονται πολλά έξοδα για να ξανακαταστεί λειτουργικό.
·          Η υπογράφουσα επειδή θυμόταν ότι η παραχώρηση της βίλας είχε χρονοδιάγραμμα λήξης ρωτούσε, εδώ και καιρό, διάφορους  για το ιδιοκτησιακό της καθεστώς. Κάποιοι δεν το ήξεραν κάποιοι – συμπεραίνεται τώρα-δεν ήθελαν να μας το πουν.
                                           Γιατί αργήσαμε;
·         Μέχρι που πριν λίγες μέρες «έσκασε» το μυστικό!!! Η παραχώρηση της βίλας είχε λήξει από το 2012!! Όπως και του θεάτρου «Βλησίδης», δηλαδή.
·         Μάλιστα! Και τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια οι προηγούμενες δημοτικές αρχές και βέβαια η τωρινή;
·         Στοιχειώδης μέριμνα κάθε δημοτικής αρχής δεν είναι όταν παραλαμβάνει να εξετάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτιρίων της; Δεν είναι επίσης να ελέγχει (μέσω και των εκάστοτε διοικήσεων των δομών που διαχειρίζονται)  το καθεστώς και το πότε λήγουν οι προγραμματικές συμβάσεις βάσει των οποίων  διαχειρίζεται αυτά τα κτίρια;
·         Όταν μία σύμβαση παραχώρησης λήγει το 2012,  και μάλιστα σε μια χώρα όπως η δική μας που ταλανίζεται από γραφειοκρατία και κρίση, πότε περιμένεις να κάνεις τα βήματα που απαιτούνται για να συνεχιστεί η παραχώρηση;
·         Βήματα-αιτήματα προς το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και παράλληλα λειτουργώντας στο κτίριο αυτό  πλήθος δραστηριοτήτων ώστε να αποδεικνύεις την συνεχή και αδιάλειπτη νομή και  χρήση του. Και ασφαλώς και την χρησιμότητά του για την τοπική κοινωνία.
·         Και ευτυχώς. Το θεατράκι «Βλησίδης», αντίθετα με την βίλα Κούνδουρου, χάρις στην μεγάλη πολιτιστική δράση  σχολείων, συλλόγων, θεατρικών ομάδων, ήταν και είναι σε διαρκή νομή και χρήση από την τοπική κοινωνία.
·         Ωστόσο και για τις δύο αυτές κτιριακές πολιτισμικές δομές  του δήμου μας, δεν θά’ πρεπε  να  έχουν ξεκινήσει οι δημοτικοί μας άρχοντες την διευθέτηση της παράτασης παραχώρησης χρήσης 3-4 χρόνια πριν το 2012;
·         Δηλαδή, πολύ νωρίτερα από την λήξη της παραχώρησης;
·         Είχε ποτέ τεθεί δημόσια το θέμα της λήξης της παραχώρησης των δύο αυτών κτιρίων και ο χρόνος λήξης; Μας ενημέρωσε κανείς το 2012 ότι έληγε η παραχώρηση;
·         Μας ενημέρωσε κανείς το 2013; Το 2014; Το 2015; Έπρεπε να φτάσουμε το 2016 για να ανακαλύψουμε τί συμβαίνει;(άραγε κατόπιν των σχετικών ερωτήσεων-έρευνας  που κάναμε σε αρμοδίους;)
                                             Άπραγοι ή ενεργοί;
·         Και τώρα, τί γίνεται; Περιμένουμε, σύμφωνα με τις επαφές που είχε ο δήμαρχος Χανίων στην Αθήνα, να εξεταστούν τα  δυο αυτά αιτήματα και παράταση παραχώρησης.
·         Πιστεύει κανείς ότι θα ξεμπλέξουμε γρήγορα με τις διαδικασίες αυτές όταν  υπάρχει ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ  όπου, ενδεχομένως, να υπάγονται και αυτά τα δύο κτίρια;
·         Εν τω μεταξύ, λοιπόν, πέραν της συνεχούς επαγρύπνησης και επαναφοράς και παρακολούθησης του θέματος στην Αθήνα, τι κάνουμε για να αποδεικνύουμε την χρησιμότητα, την αναγκαιότητα και την συνεχή νομή και χρήση και των δύο αλλά και της βίλας Κούνδουρου  ιδιαίτερα (που είναι κλειδαμπαρωμένη) από την τοπική κοινωνία;
·         Μένουμε άπραγοι; Η σχεδιάζουμε ετήσια πολιτισμικά προγράμματα  λειτουργίας της,  όπως σεμινάρια ή την χρήση τους από θεατρικές ομάδες που έχουν άμεση ανάγκη να έχουν ένα στέκι, λαογραφικούς συλλόγους και εικαστικά εργαστήρια;
·         Μήπως να ανοίξουμε ΑΜΕΣΑ διάπλατα πόρτες και παράθυρα της βίλας να μπει ο ήλιος και το φως του τοπικού πολιτισμού μας;
·         Αλλιώς λειτουργεί ένα αίτημα για κλειστό κτίριο (δείτε τα Νεώρια) κι αλλιώς για ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού  που έχει αδιάλειπτη καθημερινή χρήση από την τοπική κοινωνία.



Δεν  θα μπορούν να μας πετάξουν έξω εύκολα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου