Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 16, 2010

Τυχαίο; Δεν νομίζω πια.

Αυτή την ώρα –μετα την ανάρτηση των «Περί τοπικών και άλλων δαιμονίων» με τίτλο «Εκλογές στα… μουγκά», διάβασα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο το δελτίου τύπου του βουλευτή ΠΑΣΟΚ και υποψηφίου δημάρχου Χανίων κ. Μ. Σκουλάκη (τυχόν δηλώσεις άλλων δεν έλαβα).
Δυστυχώς – και το εννοώ – και με βάση το δελτίο αυτό ενισχύονται όλα όσα έγραψα. Παραθέτω τις προτάσεις Σκουλάκη και προσθέτω τις δικές μου δημοσιογραφικές παρατηρήσεις-επισημάνσεις σε κάθε μία, για να τεκμηριώσω την άποψή μου.
Γενική παρατήρηση: Τα debates που προτείνει ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ. Μοιάζουν -δυστυχώς- με πρόφαση να τον αποφύγει, χρησιμοποιώντας γνωστές, πολιτικές πρακτικές.
-----------
Καθώς τα debates είναι μια διαδικασία που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των πολιτών -τηλεθεατών καθώς ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ την δυνατότητα για κάθε είδους ενημέρωσή τους από υποψηφίους.
Καθένας διαβάζει ή μαθαίνει κειμενάκια-σκονάκια συγκεκριμένης θεματικής ενότητας και τα απαγγέλει εντός του χρόνου του. Κι αν δεν τους …κάτσουν οι ερωτήσεις (σε πόσο δύσκολη θέση να τους φέρει ένας δημοσιογράφος με συμφωνημένες θεματικές ερωτήσεις 30 δευτερολέπτων που δικαιούται;) λένε …άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε και πάνε στην επόμενη ερώτηση.
Και όλοι θυμόμαστε ότι και τα κεντρικά κανάλια, μετά το τέλος του τελευταίου περυσινού debate αρχηγών και τον σάλο που είχε ξεσηκωθεί, ανακοίνωσαν ότι θα αλλάξουν ..ρότα (θα δούμε βέβαια γιατί η συγκεκριμένη διαδικασία βολεύει όλους τους …αρχηγούς).

Ειδικότερα : Α
• Ο κ Σκουλάκης προτείνει: 2-3 τηλεοπτικές συζητήσεις DEBATE (με τα μειονεκτήματα που είπαμε) με όλους τους υποψηφίους .
• Απορία: Εάν οι τρεις εκ των υποψηφίων (πλειοψηφία) δεν συμφωνούν ,όπως ακούγεται, ο κ. Σκουλάκης θα θέσει εαυτόν εκτός τηλεοπτικών διαλόγων (;)
Τυχαίο; Δεν νομίζω πιά.
Β
• Προτείνει: Η διάρκεια των συζητήσεων να είναι 60-90 λεπτά και να δομηθεί σε συγκεκριμένες ενότητες, βάσει των προγραμματικών δεσμεύσεων των δημοτικών συνδυασμών.
• Επισήμανση: Η διάρκεια δεν είναι λίγη για ανοικτό διάλογο αλλά είναι ΠΟΛΛΗ για debate. Θα σκυλοβαρεθούμε τους μονολόγους τους. Οι οποίοι μάλιστα «βάσει των προγραμματικών δεσμεύσεων» μπορούν και να αναγνωσθούν από το φυλλαδιάκι που ετοιμάζεται. Ξεκούραστα.
• Τυχαίο; Δεν νομίζω πια.

Γ+Δ
• Οι ενότητες που προτείνει είναι 1. Αρμοδιότητες Καλλικράτη-Οικονομικά νέου δήμου και καθημερινότητα του δημότη 2.Προστασία Περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωής 3.Κοινωνική πολιτική-Παιδεία-Πολιτισμός-Αθλητισμός-Νεολαία.
• Δ. Η συζήτηση να γίνει με την παρουσία και την συμμετοχή πολιτών που θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν μία ερώτηση σε κάθε υποψήφιο σε μία από τις θεματικές ενότητες.
• Επισημάνσεις: Ουδείς ψόγος για την επιλογή των ενοτήτων. Αλλά τι να πει κανείς για τις πολυσέλιδες αρμοδιότητες του «Καλλικράτη» και τα Οικονομικά των ΕΠΤΑ δήμων που συνενώνονται μέσα στα 3-5 λεπτά που θα έχουν χρόνο να απαντήσουν; Και κυρίως για ποιους θα το τα πουν; Γιατί ..ζουμί εμείς δεν θα βγάλουμε με τα …ποιηματάκια των 5 λεπτών …διαβαστά και αυτά –συνήθως.
• Η … «πρωτότυπη» παρουσία πλήθους τι σημαίνει; Επιλεγμένοι χειροκροτητές από κάθε υποψήφιο ή το κανάλι/ κανάλια που πρόσκεινται; Θα επιλέγεται «τυχαία» ο πολίτης;
• Τυχαία, όλα; Δεν νομίζω πια

Ε
• Προτείνεται χρόνος απάντησης 3-5 λεπτά των υποψηφίων και 30 δευτερόλεπτα οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων!!
• Επισήμανση ! Απλοχεριές… Τυχαίες; Δεν νομίζω, πια.

ΣΤ
• Στο τέλος κάθε συζήτησης κάθε υποψήφιος θα έχει πέντε λεπτά για να παρουσιάσει το μήνυμά του.
• Επισήμανση: Σύνηθες. Αλλά ΜΟΝΟ από τον ΑΝΟΙΚΤΟ διάλογο θα κριθεί ….ο λέοντας.
Ζ
• Αφορά τις ημερομηνίες και δεν αφορά το παρόν σημείωμα.
Η
• Όλα τα παραπάνω τελούν όπως γράφεται στο Η του δελτίου τύπου του κ. Σκουλάκη «Υπό την προϋπόθεση να γίνει ο διάλογος σε ισότιμη βάση ….το γεγονός αυτό σημαίνει ότι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι (αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι) θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα πλήρη οικονομικά ή άλλα στοιχεία τόσο των ΕΠΤΑ συνενούμενων δήμων του νέου Δήμου Χανίων όσο και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, κατά την τετραετία 2006-2010»
• Επισημάνσεις. Τελικό… πάρθιον βέλος (απροσδόκητο χτύπημα) κατά του διαλόγου το Η. Διότι όλα τα παραπάνω –αν καταλαβαίνουμε ΕΛΛΗΝΙΚΑ και εάν δεν τα ερμηνεύσουν μετά ανάλογα με τις αντιδράσεις- σημαίνουν ότι ο διάλογος -ακόμα και ως Debates-τελεί υπό την αίρεση της εύρεσης δικαιολογίας να μην διεξαχθεί.
• Διότι μόνο εάν οι υποψήφιοι και οι δημοτικοί τους σύμβουλοι διαθέτουν μυαλό KYLE XY!!! θα μπορέσουν να διαβάσουν-όχι να καταλάβουν- τα οικονομικά και τα άλλα στοιχεία των ΕΠΤΑ δήμων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης μέσα σε 15-20 ημέρες όπως προτείνει ο ίδιος. Ούτε σε εξάμηνα δεν το βλέπω. (KYLE XY είναι επιστημονική σειρά φαντασίας όπου ο πρωταγωνιστής , δημιούργημα ενός επιστημονικού πειράματος σε …μπανιέρα, έχει εγκέφαλο και ευφυΐα να διαβάζει ολόκληρα βιβλία σε λίγες μέρες). Άρα, ο διάλογος μπορεί ανά πάσα στιγμή-και ανάλογα του τι συμφέρει (τρέχουσες δημοσκοπήσεις κλπ) -να τορπιλιστεί ακόμα και εάν γίνουν αποδεκτοί οι …δρακόντειοι όροι διεξαγωγής των Debates του κ. Σκουλάκη.
• Τυχαίο; Δεν νομίζω πιά.

Η γνώση είναι ΣΥΝ καταλληλότητας

• Επισήμανση τελευταία. Ο κ. Σκουλάκης εξομοιώνει τους κκ Βιρβιδάκη και Αρχοντάκη στην (θεμιτή) κομματική στρατηγική του να θεωρηθούν δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Το κάνει γιατί θέλει να συσπειρώσει την κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ και βέβαια να μειώσει τον κ. Αρχοντάκη που τον «παλεύει» στα ίσια στις δημοσκοπήσεις και να ανεβάσει τον κ. Βιρβιδάκη που θεωρεί ότι εάν τον έχει αντίπαλο στην Β Κυριακή τον κερδίζει με περισσότερη ευκολία.
• Είναι γνωστό ότι οι δυο αυτοί αυτοδιοικητικοί δεν είχαν τις καλύτερες σχέσεις ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ. Φρόντιζαν όμως –ειδικά ο κ. Αρχοντάκης- να μην μπαίνει στα πόδια των …αρμοδιοτήτων Βιρβιδάκη. Για το καλό του τόπου.
• Και όσοι είναι αντικειμενικοί το αναγνωρίζουν. Η «κόντρα» τους υπήρχε. Και είναι βέβαιο ότι υπάρχει. Αλλά καταφέρνουν να την κρατούν σε προσωπικό ΠΟΛΙΤΙΚΟ επίπεδο. Και προφανώς εν όψει δεύτερης Κυριακής και η δική τους στρατηγική για τη ΝΙΚΗ είναι να μην πολώσουν τους ψηφοφόρους του ετέρου αλλά και όλων των υποψηφίων. ΘΕΜΙΤΟ πολιτικά και καλό κοινωνικά και αυτοδιοικητικά ώστε να διεξαχθεί πολιτισμένα η προεκλογική εκστρατεία.
• Έπειτα, αυτά συμβαίνουν και εις …Παρισίους της κυβέρνησης μεταξύ υπουργών και κομματικών στελεχών εσχάτως για τις αυτοδιοικητικές. (Και πάντα συνέβαιναν-δυστυχώς. Μαλώνουν για τις καρέκλες αντί για να ασχολούνται με τα προβλήματά μας).
• Δεν εξομοιώνονται, λοιπόν, ΠΟΛΙΤΙΚΑ οι δύο αυτοδιοικητικοί μας .Παρά μόνο σε ένα πράγμα-που -φαίνεται - να «εκνευρίζει» τον κ. Σκουλάκη. Γνωρίζουν και οι δύο ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τα αυτοδιοικητικά και την διοίκησή τους.
• Αλλά αυτό είναι ΣΥΝ για τον τόπο, από οποιαδήποτε θέση και εάν τους επιλέξει ο λαός να υπηρετήσουν τον μητροπολιτικό δήμο Χανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου